Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » Påsklov
 » Populära erbjudanden!
Luftkuddeland » Med Barnsemesterkortet får dina barn 50 % på biljetten under hela året, var än Luf...
KronoCamping Böda Sand » Med Barnsemesterkortet får ni 20% rabatt på boendepriset om ni bokar minst en veckas ca...
Tropicarium Kolmården » Med Barnsemesterkortet får alla barn en bit ormömsskin! Ormömsskinnet kommer fr&...
Fler erbjudanden »
 » Weekend

Alla barn behöver en heltäckande barnförsäkring!

Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå saknar var tredje barn i Sverige en privat försäkring. Det finns barnolycksfallsförsäkringar som endast ger skydd vid eventuell olycka och det finns barnförsäkringar som ger ett skydd vid både sjukdom och olycksfall. Olycksfall kan leda till funktionshinder men det är ännu vanligare att barn blir funktionshindrade på grund av sjukdom.


Var tredje barn saknar en privat barnförsäkring.


Alla som har barn bör teckna en egen barnförsäkring som ger ett skydd både vid sjukdom och vid olyckor.


Bättre en försäkring med låg ersättning - än ingen alls.

Den kommunala barnförsäkringen räcker inte
Jag tror att många föräldrar som har barn i kommunal barnomsorg eller skolan förväntar sig att den olycksfallsförsäkring som kommunen har räcker men tyvärr är det inte så.

Alla kommuner har försäkrat barn som är i skolan eller i kommunal barnomsorg för olyckor som kan uppstå där och numera har många kommuner försäkrat barnen även för olyckor som uppstår på fritiden. Men endast få kommuner har tecknat barnförsäkringar med skydd vid både olycksfall och sjukdom. Och i vissa kommuner är barnen inte försäkrade alls på fritiden när de inte är i skolan eller i kommunal barnomsorg.


"Sådant händer inte oss, bara andra"
Det är jobbigt att tänka på, men svåra sjukdomar kan faktiskt hända ens egna barn. Barnen har dåligt skydd om de blir funktionshindrade på grund av sjukdom.

Alla som har barn bör därför teckna en egen barnförsäkring som ger ett skydd både vid sjukdom och vid olyckor. Det viktigaste är att barnet får en större summa pengar om de drabbas av funktionshinder, oavsett om det beror på en sjukdom eller på grund av en olycka.

Vi vuxna som jobbar får ersättning från försäkringskassan och från försäkringar som arbetsgivaren tecknat åt oss om vi blir sjuka, men barnen är oskyddade.


Bättre en försäkring med låg ersättning
- än ingen alls

Kolla upp vilket skydd som finns i din kommuns försäkring och komplettera sedan den med en barnförsäkring som ger ditt barn ett bra skydd vid både sjukdom och olycka.

Ersättningsbeloppet vid invaliditet brukar avgöra vilken premie du får betala för försäkringen. Ju högre premie desto bättre skydd men din ekonomi får styra hur högt ersättningsbelopp du har råd med. Det är bättre att ha en försäkring med låg ersättning än ingen försäkring alls.


Försök hitta en försäkring som passar redan från början
När du ska välja barnförsäkring rekommenderar jag dig att se på marknadsöversikten som finns hos www.konsumenternasforsakringsbyra.se innan du bestämmer dig.


Det är bäst om du hittar en försäkring som du är nöjd med redan från början. Men har du redan en barnförsäkring och vill byta bör du teckna en ny innan du säger upp den gamla.

När du tecknar en ny egen barnförsäkring får du lämna en hälsodeklaration. Och den nya försäkringen ger bara ersättning för sådant som ingen visste om ditt barn innan försäkringen tecknades. Var mycket noga med att fylla i alla läkarbesök mm som krävs i hälsodeklarationen. Har du utelämnat något kan försäkringen visa sig vara ogiltig när ni i framtiden eventuellt kräver ersättning.


Gruppförsäkring ett bra alternativ om du har många barn eller liten budget
Det finns både individuella barnförsäkringar och gruppförsäkringar. Större arbetsgivare och fackföreningar erbjuder ofta möjlighet att teckna gruppförsäkringar. Gruppförsäkringar har lägre premie och inkluderar ofta alla familjens barn. Väljer du en gruppförsäkring behöver du inte lämna in någon hälsodeklaration men kolla upp ersättningen då den brukar vara ganska låg i gruppförsäkringar.


Försäkra ditt barn så fort som möjligt
Planerar du att skaffa barn eller redan är gravid vill jag tipsa dig om att direkt kolla upp de möjligheter som finns att försäkra barnet innan det är fött.


Privat försäkring gäller oftast tills barnet fyller 25 år
De flesta barnförsäkringar gäller ända tills barnet fyller 25 år (dock inte de som kommunen tecknat, den gäller oftast endast tills barnet fyllt 19 år eller den dag de tar studenten). Då tonåringar har ett dåligt skydd innan de börjar arbeta rekommenderar jag dig att fortsätta att betala premien till dess. Det är ju en fin årlig present till ditt vuxna "barn". När du upphör med att betala in premien bör du tipsa "barnet" om att själv teckna en försäkring.

 

Ann-Sofie Magnusson
Ikanobankens familjeekonom
I samarbete med Barnsemester.se

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!

 » Relaterade artiklar
Att köpa extra reseförsäkring eller inte Att köpa extra reseförsäkring eller inte
Nästan alltid när man beställer en resa får man alternativet att lägga till en extra reseförsäkring. Men vad... Läs mer »

Pass, vaccin, försäkring, visum Pass, vaccin, försäkring, visum
Att dubbelkolla så att alla i familjen har aktuella pass, eventuella visum, vaccinationer och försäkringar kanske inte är den... Läs mer »

Res tryggt Res tryggt
Du och familjen kan vara bättre försäkrade inför resan än vad du tror. Den vanliga hemförsäkringen, EU-kortet... Läs mer »

Kolla i god tid FÖRE resan Kolla i god tid FÖRE resan
Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Passet: Kolla att era pass är giltiga... Läs mer »

Gå på kurs med ditt barn i höst! Gå på kurs med ditt barn i höst!
Varken vi vill det eller ej så tar sommaren slut. Men hösten är ju härlig den med, på sitt sätt. Tänk... Läs mer »

Fråga Barnsemester - Ont i öronen på... Fråga Barnsemester - Ont i öronen på...
Ont i öronen på flyget Fråga: En gång fick jag jätteont i öronen när jag flög och det kändes som... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se