Bila med barn
Annons

Bila med barn

Det finns ett par generella tips gällande att resa med barn i bil. Viktigast är såklart att barnen sitter tryggt i bilen med bilbarnstolar anpassade till deras ålder, vikt och längd. Men det handlar också framförallt om att ta sig tid och pausa ofta.

Bila med barn

 

Bilresor kan vara ansträngande för både små och lite äldre barn. Dela in resan i flera etapper och planera hellre in många korta pauser än en lång. Undvik att resa när det är för varmt och använd solskärm (till babystolar) och/eller skolskydd man fäster på rutan. Och luftkontitionering såklart. Har ni möjlighet att resa tidigt på morgonen eller sent på kvällen så att barnet kan sova i bilen är det toppen.

Musik, ljudböcker, bärbar DVD, surplatta eller serietidningar. Underhållning i bilen är A och O om man ska resa långt.

Vissa barn blir lätt åksjuka speciellt om de fokuserar på en bok eller skärm. Glöm INTE kräkpåse och våtservetter. Och lägg den så att ni har dom nära till hands. Apoteket har åksjuketabletter från sex år och akupressuramband för barn från tre år.

Checklista

  • TID: Det handlar generellt om att ha mer tid. Att ta sig mer tid.
  • PAUSER: Ta pauser ofta. Det är bra för alla, även för den som sitter bakom ratten. Tips: Ta med en boll och sparka fotboll med barnen, så får ni spralla av er.
  • VATTEN: Ha alltid vatten inom räckhåll. Ge barnet en slurk lite då och då om det är varmt. En sportflaska alternativt nappflaska som barnet själv kan hålla och dricka ut är perfekt.
  • HUNGRIG!!: Barn blir som bekant hungriga på nolltid, och har ofta svårt att vänta. Ta med en kylväska med "panikmat", t ex smörgåsar, kex eller frukt. Det lugnar tills ni hinner fram till en rastplats.
  • RASTPLATSER: Det är normalt 30-50 km mellan bensinstationerna. Där emellan ligger rastplatser. Det är inte tillåtet att stanna med husvagn på alla rastplatser. Håll utkik efter skyltar.
  • VÄRME: Se till att barnet sitter i skugga och överlag inte har det för varmt. En keps eller solhatt kan också vara till hjälp.
  • BARN OCH BÄLTEN: Säkerheten är självklart det viktigaste av allt när ni är på bilsemester med barn. Innan ni åker, kontrollera de små barnens bilstolsfästen och tillbehör så att allt är som det ska. Tänk på att aldrig låta barn åka med enbart magbälte (finns i en del äldre bilar och minibussar), det är livsfarligt! När stora barn somnar i bilen hamnar bältet ofta fel, så håll ögonen på det.
  • NATTKÖRNING: Rent generellt kan man säga att det är praktiskt att köra långa tråkiga sträckor på natten när barnet ändå sover. Men se till att de vuxna som ska köra verkligen är utvilade och klarar av att hålla sig vakna.

Bebis i bilstol

Hur långt är det ok för små bebisar att sitta i sin bilstol? På BVC brukar de säga max 2 timmar i bilstol, sedan måste bebisen få ligga på mage, sprattla, röra sig, äta och lufta lilla gumpen innan ni kör vidare. Ex om ni ska resa 60 mil bör ni planera in minst 4-5 pauser längs vägen, dvs totalt blir resan minst 2 timmar längre än om ni kört utan barn.

Tips när du har barn i husvagn

  • INREDNING: Det är förstås praktiskt om ni kan hitta en husvagn med inredning som passar just din familjs storlek. Barnen har kanske olika sovtider och olika utrymmesbehov beroende på ålder osv. 
  • PRAKTISKT: Se till att välja en husvagn med dynor i praktiska färger. Det går inte att undvika fläckar, hur försiktig man än är. Kolla hur smutsavvisande tyget är, och om det inte är tillräckligt, så ge det en extra behandling före avresa. Det finns särskilda sprayer för det.
  • SOVA OCH LEKA: De flesta husvagnars inredning har flera möjligheter, så en sovplats kan också bli en lekplats. Tänk kreativt.
  • KÖKET: Det är inte enbart hemma som köket är det farligaste stället för barn – det gäller självklart också i husvagnen. Var särskilt uppmärksam om du har tre gaslågor placerade intill rundsittgruppen.

Generella tips om att ha barn på campingplatser

  • KLÄDER: Ha med praktiska kläder och skor till barnen, för på camping leker man från morgon till kväll! Även några varma tröjor/en vindjacka till kyliga sommarkvällar eller mulna dagar.
  • FÖRVÄNTA: Att det kan vara svårt att få hem barnen till mat- och sovtider. Men det är ju bara ett tecken på att de har roligt. Har du halvstora eller stora barn är en  walkietalkie toppen på camping. "Hallå, hallå barnen... middagen är serverad. Kom nu!"
  • PRAKTISKT: Det är en god idé att ta med en eller annan form av skötväska för alla saker som man behöver. Även när barnet inte längre är en baby behöver man snabbt komma åt nappar, våtservetter, dricka, plåster, solskyddskräm m m.
  • LEKSAKER: Även om barnvänliga campingplatser har mycket att bjuda på, så ta ändå med några av barnens egna leksaker. Och glöm inte vanliga sällskapsspel om du har barn som är ca 5 år och uppåt. Mysigt för hela familjen.

Senast uppdaterad 2019-06-17
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se