Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Bohus Fästning » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt på entrépriset!
First Hotel Carlshamn » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på First Hotel Carlshamns familjepaket med &ou...
Åbergs Museum » Med Barnsemesterkortet får 1 barn per betalande vuxen GRATIS entré!
Fler erbjudanden »
 » Weekend

Familjen Strömberg testar Dubai!

Vårt första intryck av Dubai var ”lyxiga skyskrapor utslängda i öknen”. Men under vår vecka i Dubai fick vi uppleva allt från ökensafari - till skidåkning på riktig snö!

Dubai

Att det tog sex timmar att flyga hit, dvs bara en timme mer än till Kanarieöarna, var smidigt. Temperaturen är skön och det finns mycket att se och hitta på för oss barnfamiljer. De bygger överallt, gärna högt och lyxigt och de älskar shoppinggallerior. Så sammanfattar vi Dubai, ur en turistande familjs perspektiv.

 

Dubai
Våra barn älskade stränderna!

Strandtips
Stränderna är rena och fina och man slipper besvärliga strandförsäljare (skönt tycker vi!). Bikini/baddräkt är ok för turister. Muslimska flickor och kvinnor badar också. De tar av sig skorna och rusar ut i vattnet med kläderna på.

Dubai Open Beach ligger 5 km från Dubai centrum, där är det gratis att bada.

Jumeirah Beach är nog den mest kända av stränderna. Den ligger 10 km från Dubai och är en sandstrand med all service (reserverad för kvinnor på lördagar). Entréavgift.

Al Mamzar Beach Park ligger mellan Dubai och Sharjah. Sandstränder, laguner, pool, service (endast familjer på onsdagar). Entréavgift.


Dubai
Wild Wadi Water Park är roligast för barn i skolåldern och uppåt.

Äventyrsbad utomhus
Gillar ni rutchkanor, vågbassänger och andra vattenattraktioner finns det även ett par roliga vattenparker = äventyrsbad utomhus.

 

Häftiga Wild Wadi Water Park ligger vid Burj Al Arab och Jumeirah Beach hotel. Parken passar barn som vågar åka stora attraktioner. Bra service, massor av badvakter.
Läs mer: wildwadi.com »

Wonderland Amusement Park är ett annat bad i Dubai, men här kan det vara på sin plats att hissa varningsflagg. När vi var här (2007) var det eftersatt och dåligt skött. Rekommenderas inte. 
Läs mer: wonderlanduae.com »

Al Nasr Leisureland är inte ett renodlat äventyrsbad eftersom de även har gokart, skridskobana och annat. Men de har Dubais största utomhuspool och är därför ett kul badställe. Poolen har både vågmaskin och rutschkanor.
Läs mer: alnasrll.com »

Dubai
Skidåkning inomhus på riktig snö!

Dubai
I Dubai finns det många shoppingcenter att välja bland.

Dubai
Golfbanorna är berömda och en upplevelse för duktiga spelare.

Dubai
Att åka jeep ut i öknen är poppis!

Dubai
På östkusten kan ni dyka/snorkla.

Dubai
I Dubai är det helg fredag-lördag.

 

Åka skidor i riktig snö
Skidanläggningen Ski Dubai är inomhus (förstås) och den har öppet alla dagar, från morgon till midnatt. Backen ligger vid ett av världens största shoppingcenter Mall of the Emirates. En del föräldrar shoppar medan barnen åker skidor, andra åker skidor eller väntar i restaurangen.

Man behöver inte ha med sig vinterkläder till skidanläggningen, de ingår i "skidkitet". Efter ett åk nerför backen tar man fyrstolsliften upp.

I backen hör jag svenska röster och stannar för att prata.
- Tänk att de har byggt en skidbacke här i öknen! Det känns lite knasigt men det är jättekul, säger Jessica Lindgren från Göteborg, som åker skidor med sin 7-årige son Anton medan hennes man är på affärsmöte.

Liftar: En fyrstolslift och en släplift.

Speciellt för barn: Barn-/nybörjarbacke finns. Även lekparken Snow Park på 3 000 kvm med pulkabacke, liten bob-bana och en snöbollskanon.

Ski Dubais hemsida (på engelska): skidxb.com »

Shopping
Inget är sensationellt billigt i Dubai tyckte vi. Det finns massor av fantastiska butiksgallerior så gillar man shopping är det roligt att strosa runt.

I shoppingcentret Al Karma kan du fynda klockor, skor, väskor och jeans med varumärken som Gucci och Armani på. Men de är inte äkta...

Tänk på: Pruta överallt utom i de stora tjusiga
galleriorna. Du kan få ner utgångspriset med 30-40
procent.

Golf
Det finns flera banor av världsklass, vissa av banorna är belysta kvällstid.

Banorna är inte för nybörjare, men en fantastisk upplevelse för golfande familjer med ca hcp 25 eller lägre. Tänk på att t-shirts och linnen inte är ok. Vårdad klädsel gäller.

Mer om golf i Dubai: dubaigolf.com »

Parker att promenera och leka i
Det finns flera stora, pampiga parker med räta vinklar och välklippta gräsmattor. Perfekt om ni har barn i barnvagn (nyasfalterade släta promenadgångar). Ofta finns lekområden och skön skugga.

I Dubai centrum, nordöst om Dubai World Trade Center, ligger Zabeel Park, en ny stor park med sport area, vattenaktiviteter för barn m m.

Umm Suqeim Park är ingen park utan en populär lekplats med café, den är gratis och ligger nära The open beach vid Burj Al Arab. Pojkar får vara max 8 år och pappor får vara där på fredagar, inga andra dagar (häpp!).

Al Safa Park 1 på Al Wasl Road mittemot Co-op Supermarket är öppen alla dagar. På tisdagar får enbart kvinnor och deras barn komma in. Finns lekplats, stora parkytor att springa på, trampoliner m m.

Nöjesparker och djurparker
I Sharjah finns Al Jazeera Tivoli. Cirka 35 km öster om Sharjah ligger djurparken Wildlife Center. I Dubai, på Beach Road, finns Dubai Zoo.

Kanske får ni nog av värme och sol och behöver vara inomhus en dag. Då kan ni åka till Adventure Land i Sharjah. Där finns karuseller, klätterväggar, bowling, airhockey, Internet, m m inomhus. adventureland-sharjah.com »

Al Nasr Leisureland har Dubais största utomhuspool med både vågmaskin och rutschkanor. Här finns också go kart, karuseller, banangungor, radiobilar, squash, bowling, tennis, isbana där ni kan åka skridskor, spelhall, m.m.. alnasrll.com »

Ökensafari
Ett äventyr som många turister köper är ökensafari.

Man åker i en fyrhjulsdriven jeep ut mot de milsvida sanddynerna där nattlägret så småningom kommer att slås upp under den stjärnprydda natthimlen, mitt ute i öknen. Vanligast är dock turer utan nattläger.

Snorkla och dyka
Gillar ni att dyka kan ni hyra en bil och åka till östkusten. Där finns många dykarrangörer, här är en av dem: discovernomad.com »

Nyfiken på extrem lyx?
Burj Al Arab heter det vansinnigt lyxiga hotellet som är byggt som ett gigantiskt segel (ligger vid stranden Jumeirah). Här finns vattenfall, exklusiva akvarier, guld, en svindlande takhöjd och massor av oljeshejkar. Det billigaste rummet kostar 10.000 kronor/natt (hjälp!). Man kan betala för att komma in och titta i hotellet (ett par hundra per person, lunch ingår).

Rundtur
En bra start på vistelsen är att ta en orienteringstur i Dubai. Många researrangörer och hotell erbjuder det. Ni kan också ta en busstur för turister. bigbustours.com »

Bra att veta om Dubai
Tidsskillnad: +3 timmar (+2 på sommaren).
Språk: Arabiska. Engelska fungerar överallt.
Valuta: Dirham
Visum: Nej, inte för EU-medborgare.
Pass: Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter avresan.
Helgdagar: I Dubai är veckans helgdagar på fredag och lördag. Arbetsveckan löper alltså från söndag till torsdag.
Besöks av: Många engelsmän och ryssar.

Temperatur: Solsäkert året-runt-resmål. I juli och augusti kan temperaturen stiga till 48 grader varmt så välj hellre någon annan månad på året. Under vinterhalvåret är dagstemperaturen behaglig, ca 25-35 grader. Det kan bli kyligt på kvällar och nätter.

Klädsel i Dubai:
De lokala männen klär sig i den traditionella "dishdasha" och "guttrah" (huvudbonad). De få inhemska kvinnor som är ute har heltäckande svarta slöjor. På restauranger kan man se kvinnor som arbetar, men de kommer alltid från andra länder.

Klädsel för turister i Dubai:
Det är ett arabiskt land och normalt hänsynstagande mot en annan kultur underlättar förstås. På stranden är baddräkt/bikini helt ok. Däremot ska kvinnor inte sola eller bada topless. I restauranger gäller vårdad fritidsklädsel. Vid besök i öknen och på andra naturutfärder är shorts ok. I de arabiska stadsdelarna ber man kvinnorna att inte använda åtsittande kläder, linnen, genomskinliga blusar, shorts, tights od som respekt för den inhemska kulturen. På golfklubbarna ska man ha tröja med krage, inte t-shirt eller linne.

Bra att veta:
Det tar sex timmar att flyga från Sverige till Dubai. Man kan boka flyg och boende på egen hand, och man kan åka charter.

Åka taxi:
Det är ganska billigt at t åka taxi i Dubai, ca 6 kr/km. Bilarna har taxameter.

Promenera i stan:
Det finns få övergångsställen och ingen stannar för fotgängare. Så håll hårt i barnen när ni ska gå över en gata.

Bemötande:
Artigheten och vänligheten är stor och man blir oftast varmt bemött.

Sporter: Traditionella sporter här är jakt med falk, kamelkapplöpningar (på fredagar) och kappsegling med traditionella båtar, så kallade Dhows.

Säkerhet:
Dubai sägs vara ett av världens säkraste länder för turister. Det är sällan man ser kriminalitet.

Byggsituationen:
Dubai expanderar enormt. Det sägs att en tredjedel av världens byggkranar just nu finns i Dubai. Runt Dubai Marina och i en del andra områden är byggnation dygnet runt.

Jobba i Dubai:
Här kan du söka jobb i Dubai »

Flytta till Dubai
(hitta boende, välja skola till barnen m m) aquaproperties.ae »

Dubais officiella hemsida för turister (på engelska) dubaitourism.ae »

Läs mer om Dubai på emirates.org »


Här kan man boka resor/boende/flyg till Dubai

För golffamiljer

"Photographs provided courtesy of Government of Dubai" www.dubaitourism.ae »

 » Relaterade artiklar
Dubai Dubai
Vårt första intryck av Dubai var ”lyxiga skyskrapor utslängda i öknen”. Men under vår vecka i Dubai fick vi... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se