Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
First Hotel Carlshamn » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på First Hotel Carlshamns familjepaket med &ou...
Prison Island Västerås » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt måndag - torsdag. Erbjudandet gä...
AB NOVASOL - Semesterhus och stugor » Med Barnsemesterkortet får du 10 % rabatt på hyresbeloppet!
Fler erbjudanden »
 » Artikeltips

Kan du säga ”goadelupp”?

Barnsemester resereporter Anders har varit på Guadeloupe i Karibien. Han har kört runt och pratat med folk, letat upp trevliga utflyktsmål för oss med barn eller tonåringar, hittat de vitaste paradisstränderna och de bästa tipsen. Anders har rest över hela världen med sina fyra barn, men Guadeloupe blev snabbt en ny favorit. Hör honom berätta varför:

Guadeloupe
Barnsemesters resereporter Anders har finkammat Guadeloupe på allt kul för barnfamiljer. Här ser vi honom köpa hemgjord kokosglass

Var på Guadeloupe är det bäst att bo?
- Efter att ha kört runt som reporter och tittat på hela Guadeloupe tycker jag att det är lugnast och mest barnvänligt att bo på Basse-Terre. På Grand-Terre är det mer intensivt och mer folk. Mitt tips är därför att bo lugnt och karibiskt på Basse-Terre, hyra en bil några dagar och köra runt på båda öhalvorna. Det finns så mycket att se!
Finaste stränderna »

Hur kommer man till Guadeloupe?
- Man kan åka charter med Langley och flyga från Arlanda direkt till Guadeloupe på 9-11 timmar utan mellanlandning. Första charterresan är den 17 november och det sista planet flyger till Guadeloupe den 6 april. Reguljära flyg är dyrare och har mellanlandning i Paris med flygplatsbyte.

Hur är vädret?
- Det är ett subtropiskt klimat. Jämför man med exempelvis Thailand är skillnaden främst luftfuktigheten som ju är mycket hög i Thailand. Här är det torrare luft och en ständig ljum bris. Det är mellan +25-30º på dagarna året runt. Vädret kan växla snabbt mellan sol och korta regnskurar. Allra bästa månaderna att njuta av Guadeloupe är december-mars.


Guadeloupe
Guadeloupe ligger i Karibien. Typiskt för Guadeloupe är de fina naturstränderna utan kommers. Man breder ut sin handduk i skuggan av en palm, helt enkelt.

Båtutflykt på Guadeloupe
Båtuftlykterna är trygga med moderna, välskötta båtar. Det är alltså bekvämt att vara barnfamilj ombord. Lunch ingår ofta i priset och det finns plats för barnvagn.
Tips: boka utflykterna direkt när du kommer fram till hotellet första dagen. De fullbokas snabbt.

Vad kan man göra på Gouadeloupe?
- Jag har samlat massor av tips om utflykter, äventyr i djungeln, bada i vattenfall, fina bad m m. En del utflykter ordnar researrangören och en del utflykter kan man åka hyrbil till på egen hand. Guadeloupe har fått en hel avdelning här på Barnsemester! Om aktiviteter »


Guadeloupe
Frukt säljs överallt och ekologiska bananer odlas lokalt. De förstår oftast inte engelska, här är det franska som gäller. Man betalar med euro eftersom Guadeloupe tillhör Frankrike.


kryddor guadeloupe
Kryddor. Vaniljstänger, kanel och olika kryddor är kul att köpa hem!

Guadeloupe
Det är tryggt att ta med barnen till Guadeloupe, som tillhör Frankrike. Ta med era blå försäkringskort så går allt EU-smidigt om ni skulle behöva träffa en läkare. 

Guadeloupe
Kvinnan säljer färgstarka klänningar, sandaler och smycken. Olagliga märkeskopior av Gucci, Hugo Boss m fl finns inte alls. Priserna i vanliga klädbutiker är som i Frankrike, så turistshopping är ingen stor grej här, priserna är helt enkelt för höga.


 

 

Jämför Guadeloupes två öhalvor
- Uppifrån ser Guadeloupe ut ungefär som en fjäril med utfällda vingar.

Den vänstra fjärilsvingen heter Basse-Terre. Den är kuperad och har tropisk regnskog, djungel och en vulkan. Det är grönt och frodigt med berg och vattenfall. De fina stränderna ligger på övre delen av ön. Stränderna är mycket vackra med stora palmer som ger skugga. Ofta kan man få en hel strand för sig själv på Basse-Terre. Sanden är ljusgul i norr och blir mörkare ju längre söderut man kör, eftersom vulkanen ligger i söder. Längst söderut badar man inte, där är det klippor. 

Den högra fjärilsvingen heter Grand Terre och är platt. Den är mer tätbefolkad med större städer, mer folk och tutande bilar. Det är hetare här, torrare luft och mer kommers. Ön är kalkrik, därför är stränderna kritvita och oerhört vackra. Overall finns det fler turister, hotell, bilar, hamnar och restauranger här.

Vilka stränder är finast?
Jag har flera tips på vackra, barnvänliga stränder. Typiskt för stränderna på Guadeloupe är att man slipper kommersen kring solstolar och parasol. Här breder man ut sina handdukar under en skuggande palm, helt enkelt. Det känns befriande med dessa naturstränder. Strandförsäljarna är få, de finns men är diskreta och vänliga. De finaste stränderna »

Kan du tipsa om öde paradisöar?
- Det finns flera vackra, öde paradisöar kring Guadeloupe. Mina favoriter är Ilet Blanc, en fantastisk upplevelse (se bild ovanför). Ögruppen Petit-Terre kan man också åka till, där finns snälla leguaner. Ytterligare ett tips är ön Ilet Caret, som är pyttepytteliten.

Hur bokar man båt ut till öarna?
- Langley har utflykter dit med svenska guider. Då hämtas och lämnas man på hotellet, vilket är bekvämt när man har barn med sig. Båtarna jag åkte med var bekväma, välputsade och trygga. Det går alltså bra att ta med sina barn. På de stora båtarna finns till och med plats för barnvagnar. Ofta ingår lunch i utflykten. Det finns även utflyktsbåtar i städerna som man kan boka.

Vilka bebodda öar är värda att besöka?
- Ögruppen Les Saints, som på svenska betyder helgonöarna är värd att besöka. På den större av de öarna finns det fina stränder, en gågata med caféer och trevlig karibisk shopping (klänningar, sandaler, barnkläder m m). Husen på ön är färgglada och intressanta att se. Bästa sättet att se ön är att hyra en vespa för två i hamnen. Det är knappt någon trafik alls på ön, och hjälm ingår.

Kan man ge sig ut i djungeln?
- Javisst! Det måste ni göra, det är en rolig upplevelse även för barnen. Langley ordnar Canyoning i flera svårighetsgrader för oss barnfamiljer. Äventyrsguiden pratar engelska och franska, och guiden på bussen är svensk. Den lätta varianten passar dig med barn från cirka 8 år. Den lite svårare passar sportiga tonåringar och vuxna med god grundkondition och någorlunda smidighet och äventyrslust.

- Är man hurtig och stark kan man vandra i grupp upp till vulkanen La Soufrière med en guide. Jag vill rekommendera alla att bada i det lilla vattenfallet Cascade aux Ecrevisses. Det är helt gratis och verkligen mysigt för en barnfamilj. Det finns även jättestora vattenfall nära vulkanen, men där kan man inte bada. Äventyrsbanan Le Tapeur är också en rolig upplevelse om du har barn i skolåldern, alltså från cirka 6 år och uppåt. De unga svenska reseledarna på ön berättade för mig att de ibland kör hit när de är lediga för att utmana varandra och ”leka” i djungelmiljön.

Exotiska trädgårdar och djur
Blommor, träd och all annan växtlighet på Guadeloupe är ju ny och spännande för oss från Sverige. Det finns mindre trädgårdar man kan besöka och det är en trevlig idé för en barnfamilj med småbarn. Ta en titt på vår info om Les Jardins de Valombreuse och Jardin Botanique och Le Jardin de Beavallon. Tips: Välj en mulen dag, gärna direkt när de öppnar. Annars blir det för hett för de små när luften ståll still inne i parkerna. Djurparken Parc du Mamelles är också trevlig, men förvänta dig inte en stor djurpark. Det här är små mysiga karibiska ställen.

Är hyrbil en bra idé?
- Ja, nästan ett måste. Har man rest hela vägen till Guadeloupe kan man ju inte bara ligga i solen. Ön har så mycket att se, och många stränder att åka till. En bra strategi för dig som ska vara på Guadeloupe med Langley i två veckor är att stanna på hotellanläggningen de tre-fyra första dagarna, därefter hyra bil för en aktiv vecka och avsluta resan med några sköna latmaskdagar på hotellanläggningen. 
 

Charterarrangör till Guadeloupe: www.langley.eu


 » Relaterade artiklar
Maldiverna, Kuredu Island Resort Maldiverna, Kuredu Island Resort
Maldiverna är fantatiskt, underbart och superhärligt! I alla fall om man får tro Anette och hennes familj som precis varit... Läs mer »

Fort Royal på Guadeloupe Fort Royal på Guadeloupe
Det är hit barnfamiljer kommer när de åker charter från Sverige till Guadeloupe i Karibien. Fort Royal ligger på... Läs mer »

Resa till Guadeloupe Resa till Guadeloupe
Barnsemester resereporter Anders har varit på Guadeloupe i Karibien. Han har kört runt och pratat med folk, letat upp trevliga... Läs mer »

Fråga Barnsemester - Jag drömmer om att... Fråga Barnsemester - Jag drömmer om att...
Jag drömmer om Mauritius Fråga: Mauritius är en stor dröm jag har. Våra barn är 3 och 5 år och jag vet... Läs mer »

Familjen Gudfastssons reseberättelse Familjen Gudfastssons reseberättelse
Pär och Cecilia är medlemmar på Barnsemester.se och åkte på backpackingresa i Thailand. De var där under sin... Läs mer »

Geishor och samurajer med Vilda, två år Geishor och samurajer med Vilda, två år
Efter mycket funderande för att hitta ett både exotiskt och barnsäkert resmål för en långresa med lilla Vilda,... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se