Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Den blå planet » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt på entrén för upp till fem persone...
Vanderland i Bålsta » Med Barnsemesterkortetfår du 20 kr rabatt per barn på entrén!
Gullbrannagården » Med Barnsemesterkortet får ni 20% rabatt på camping om ni bokar veckovistelse i v.20-21...
Fler erbjudanden »
 » Weekend

Resor under graviditeten

Du kan resa som vanligt under graviditeten, vare sig det är med flyg, båt, bil eller tåg. Har du inga medicinska problem och inte känner dig för tung och otymplig kan det vara skönt att komma bort ett tag. Beroende på hur långt du ska resa finns det saker som du bör tänka på.

Resor under graviditeten
Så ska bilbältet placeras när du är gravid. Det är bra för cirkulationen om du pausar och rör på benen då och då.

Resa utanför EU kan bli dyrt
Reser du utanför EU så ger hemförsäkringens reseskydd som regel ersättning för vårdkostnader som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 28. Men vad händer om barnet föds för tidigt och t ex skulle vara i behov av intensivvård?

Barnets vård får du betala själv
En rundringning har gjorts och på förfrågan till de bolag som erbjuder reseskydd framgår det att flera av hemförsäkringsbolagen inte ersätter kostnader för barnet om det föds för tidigt och behöver sjukvård. Det är alltså viktigt att kolla upp om ditt försäkringsbolag ersätter eventuella kostnader för barnet, om det skulle bli nödvändigt.

Exempel: tänk dig att du är gravid och på semester i USA. Barnet föds alldeles för tidigt och behöver sjukhusvård, kanske i flera veckor. Sådan neonatalvård av ditt barn kan i USA kosta uppåt 40.000 kronor per dag!

Så fungerar det inom EU
Reser du inom EU finns inte detta problem, då har du som EU-medborgare rätt till omedelbar, nödvändig och akut sjukvård även för sjukvård som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 37. Du behöver endast betala den patientavgift som gäller i landet. Förmånen gäller även barnet som föds.

Europeiska sjukförsäkringskortet
Innan du reser bör du kontrollera att reseskyddet i din hemförsäkring gäller vid graviditet. När du reser inom EU behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort som du får av Försäkringskassan. Kortet heter på engelska "European Health Insurance Card". Kortet är individuellt och även barn måste ha ett eget, till och med små bebisar. Det gäller i tre år från det är utfärdat.

Ta med journalen
Om du fått din journal bör du ta med den om du skulle behöva söka vård på resan. En del av informationen som finns i journalen är densamma i stora delar av världen.

Bra att röra sig
Om du sitter långa stunder hämmas blodcirkulationen i bäckenområdet, så det är bra att röra på sig så mycket som möjligt. Att tömma blåsan regelbundet är också viktigt, eftersom risken för urinvägsinfektion ökar under graviditeten. Om du åker bil, tänk på att bilbältet ska sitta rätt (se bilden).

Hur sent i graviditeten får man flyga?
Flygbolagen kan ha olika bestämmelser för vad som gäller för gravida. Kontrollera därför med flygbolaget eller researrangören vilka regler som gäller. Vissa flygbolag accepterar till exempel inte att du flyger under graviditetens två sista månader. Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig, utan mer om risken att behöva landa om förlossningen sätter igång eller om du drabbas av sjukdom.

Gravid i tropikerna
Om du planerar att resa till ett tropiskt land under din graviditet är det viktigt att du i god tid kontaktar sjukvården för att diskutera eventuell vaccination och olika risker. Berätta att du är gravid eftersom graviditeten påverkar de rekommendationer du kommer att få.

En del vaccinationer är inte lämpliga för gravida, eftersom det inte finns några garantier för att de är ofarliga för fostret. Det gäller även för vissa typer av malariatabletter. Vissa sjukdomar får ett allvarligare förlopp om man drabbas under graviditet. Detta gäller till exempel gulsot och malaria. Då är det extra viktigt med ett bra skydd.

Du bör undvika att resa långt veckorna före förlossning. Tala med din barnmorska om du är osäker.

Sol och bad
Det finns inget som hindrar dig från att bada och vistas i solen när du väntar barn, men var försiktig med att sola då pigmentet i huden förändras när du är gravid.


Om kost
Var extra noga med maten utomlands och följ matrekommendationerna för gravida till punkt och pricka. Drick inte kranvatten utan köp vatten på flaska. Drick mycket om du vistas i varma länder. Det gäller naturligtvis även om du inte är gravid.

Se till att frukt och grönsaker är väl sköljda. Ät inte rått kött eller rå fisk. Var försiktig med ägg och drick inte opastöriserade mjölkprodukter.

Så fixar du ett eget reseapotek »

Tips - skriv ut!
Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en riktigt bra lathund för en tryggare semester. Ladda hem lathunden här »

Källa: Vårdguiden.se och Konsumenternasforsakringsbyra.se


 

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!

 » Relaterade artiklar
Resor under graviditeten Resor under graviditeten
Du kan resa som vanligt under graviditeten, vare sig det är med flyg, båt, bil eller tåg. Har du inga medicinska problem och inte... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se