Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Eslövs Leksaksmuseum » Med Barnsemesterkortet får familjens barn fri entré tillsammans med betalande vuxen!
Upzone Borås » Med Barnsemesterkortet får familjens barn 20% rabatt på Upzone! Erbjudandet g&...
Leklandet Visingsö » Med Barnsemesterkortet får alla barn som köper åkpass en glass! Samt 10% rabatt...
Fler erbjudanden »
 » Kryssning

Semester i Rom med familjen

Rom erbjuder bra shopping, mat som generellt passar både stora och små och vackra miljöer vart du än går. Det är dessutom lätt att ta sig runt i staden med bussar, tunnelbana och till fots. Tvåbarnsmamman Anette har varit i Rom fem gånger och här delar hon med sig av sina erfarenheter och tips!


Vår familjs absoluta favoritplats i Rom är vid Fontana di Trevi, där stannade vi ofta till för en glass och njöt av vimlet och den vackra fontänen både dagtid och kvällstid. Jag har vid alla tillfällen kastat mynt över axeln vid Fontana di Trevi och önskat att komma tillbaka, det verkar fungera då jag hamnar i Rom gång på gång…

Bästa perioden för en familj att resa till Rom är under april - maj samt sep - okt, då håller staden behagliga temperaturer utan att det bli för hett eller för svalt.

Kaffe med utsikt över Pantheon.

Vi besökte alla de klassiska sevärdheterna och ibland rörde vi oss bara utanför en sevärdhet för att sedan på annat ställe gå in och titta mer.

Vi mixade dessa båda sätten, vilket gav utrymme för att hålla nyfikenheten och energin uppe hos våra tjejer 11 och 13 år.

Vi hade hemma var och en av oss tagit fram lite fakta om några sevärdheter i Rom som vi berättade för varandra på plats. Skapade delaktighet och var intressant.

Mat och dricka

Det finns en hel del parker i staden så att köpa lite mat och njuta av i en park under träden kan vara ett ypperligt soft och härligt sätt att ta en lunch i Rom.

Under vår vistelse i Rom i juni var det ca 30 grader varmt så vi svalkade oss ofta från fontänernas dricksvattenkranar som finns runt om i staden.

Ett guldkorn som jag besökt varje gång jag varit i Rom är Trattoria Gioia Mia, Via degli Avignesi 34. En liten lokal restaurang som är svårhittad om man inte fått tipset. Behöver ha bokat bord så be ert hotell ringa och boka någon dag innan ni vill gå dit. Min paradrätt hos dem har blivit Pappardelle alla Granduca, Bandpasta med Karljohansvamp, grädde och en skvätt konjak.

Kallskuret på planka på La Locanda del Prosciutto.

Under mina 5 resor till Rom har jag varje gång upptäckt något nytt som förhöjer upplevelsen – nu senast med barnen var vi på en delikatess och vinbar vid Pantheon med kallskuret på planka – det bästa jag ätit under mina besök i staden i enkel men rustik miljö. La Locanda del Prosciutto, Via del Gesu 81, några hundra meter från Pantheon.

Transport

Eftersom staden är relativt centrerad nås mycket genom promenad. I mina ögon nästan bara Vatikanen som inte är rimligt till fots. Åker man till Rom första gången rekommenderas hopp on off bussar som ger en riktigt bra överblick och frihet när man upptäcker staden.

Till och från flygplatsen
Från flygplatsen kan man välja Expresståg in till Termini, centralstationen i Rom eller lyxa med en taxi. Tar man Expresståget får man sedan ta taxi från stationen sista biten till hotellet. Tar man taxi från flygplatsen når man hotellet direkt.

Colosseum är en av Roms mest populära turistattraktioner.

Preseidentsviten på Piazza Del Gesu' Luxury Suites!

Tips: Tänker ni ta taxi under en transfer så packa smart redan hemma = dra ner på antalet hårda resväskor så att de rymms i kofferten på en normal stor bil. På så sätt slipper ni betala för en mini van.

Tips 2: Kolla med ert bokade hotell vad de tar för att förboka taxitransfer från flygplatsen. Vi brukar göra så att om priset är vettigt så uppskattar vi bekrävmligheten med att någon står i ankomsthallen med en skylt med ens namn och vet var ens hotell ligger.

Vi har i både Peking och Bangkok varit ute för att en slumpmässigt vald taxi vid ankomst inte i slutändan vetat var vårt hotell låg. En förbokad taxi ska ha läst in sig om den inte vet var ert hotell ligger.

Boende

När det gäller boende i Rom vill jag rekommendera boende vid någon av huvudgatorna tex nära Via Nazionale etc. Allra helst vill jag tipsa och att ni letar boende nära Fontana di Trevi, Piazza Navona eller Pantheon som är bra utgångspunkter och fantastiska områden att bo i. Det finns mycket boende vid Termini, centralstationen men området närmast stationen kan uppfattas som lite rough, andra områden är att föredra om inte bara priset måste styra…

På vår trip hade vi målsättningen att hitta ett boende med lika bra läge som vi brukar men något lite fräschare för att vara i Rom. Vi kikade först efter hotell med takterrass och pool men detta visade sig vara en mycket svår ekvation då utbudet var begränsat. Vi upplevde att dessa hotell låg helt fel lägesmässigt eller var fullbokade.

Vi kunde hitta många 3 * boende i Rom som var så enkla som ett typiskt 3* boende är i Rom. Rummen brukar vara små, basic inredning och enkel frukost är vad ett typiskt mellanklass boende i Rom erbjuder  för runt 2000 sek/natt för 2 vuxna och 2 barn.

Vi letade på diverse hotellbokningssajter och plötsligt fanns det där framför oss, det där lilla extra boendet med det grymma läget vid Pantheon för 2800 sek/natt. Vi trodde nästan inte våra egna ögon när vi snubblade på detta härliga boende med dessutom klockrent läge. Bara en nackdel som vi såg det, ingen frukost ingick men detta gick att råda bot på lättare än vi vågat hoppas på då det bara 200 m från hotellet låg en stor mataffär. Vi hamnade i Presidentsviten på Piazza Del Gesu' Luxury Suites.

Själva hotellbokningen gjorde vi direkt när detta alternativ dök upp framför våra ögon och det skulle i ordinarie priset kostat betydligt mer, vår period var prissänkt.

Vi övergav alltså tanken på takterass och pool för att istället planera in att hyra bil 1 dag och bege oss ut till kusten för sol & bad vid havet. Vår tanke var att hämta en hyrbil på slutstationen för metron för att inte behöva plocka upp bilen inne i staden. Dock hade dessa bilfirmor korta öppettider och vi hade längst hyrtid om vi plockade upp bilen på Termini, centralstationen. Det var en spännande resa ut till kusten och vi njöt av en slapp och soliga dag tillsammans. Det blev ett äventyr i äventyret!


 » Relaterade artiklar
Semester i Rom med familjen Semester i Rom med familjen
Rom erbjuder bra shopping, mat som generellt passar både stora och små och vackra miljöer vart du än går. Det är... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se