Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » Sportlov
 » Populära erbjudanden!
Allinc » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr ytterligare rabatt på de redan låga ...
Kolarbyn » Med Barnsemesterkortet för du 50% rabatt på andra övernattningen i Kolarkoja!
Åbergs Museum » Med Barnsemesterkortet får 1 barn per betalande vuxen GRATIS entré!
Fler erbjudanden »
 » Weekend

Vad är det alla pratar om...

Geocaching, skattjakt med GPS!

Det här är roligt för alla som gillar att vara ute i naturen, är nyfikna på nya platser, gillar lite utmaningar, har barnasinnet kvar och äger en handburen GPS.

Geocaching
Med en handburen GPS och koordinater från geocaching.com kan skattjakten börja.
I geocaching letar man cache, vad är det?
En ”cache” är en behållare (burk av något slag) som gömts, ofta på en plats som av någon anledning är värd att besöka. Behållaren innehåller en loggbok, penna och ev någon bytessak (skatt). Den som gömmer cachen tar ut så noggranna koordinater som möjligt och publicerar sedan dessa, tillsammans med ledtrådar och en trevlig text om platsen, på geocaching.com.

Har du lust att prova geocaching?
1. Börja med att läsa nybörjarguiden på www.geocaching.se » som är den svenska sajten om geocaching. 
2. Nästa steg är att registrera dig på www.geocaching.com ». Börja med att registrera ett standardkonto, det är gratis och är vad som behövs för att få tillgång till koordinaterna.

Nu är det bara att sätta igång!
Börja med att söka efter dina första cacher i ditt närområde. Gå in på cachesidan och sök närliggande cacher genom att skriva din adress eller dina hemkoordinater. Lägg in intressanta koordinater på din GPS, memorera eller skriv ut ledtrådarna. Dessa är bra att ha eftersom man på grund av felkällor i GPS-positionen ibland inte kommer mitt på gömman, då får man följa ledtrådarna i stället.


Geocaching
Låt barnen hitta gömman och lägga en medhavd "skatt" i behållaren.

Se upp för "Mugglare"
När ni hittat gömman ska ni öppna behållaren och skriva i loggboken. Om gömman innehåller bytessaker kan du ta något och lägga dit något annat. Kul för barnen att stoppa i någon liten sak!

Var noga med att stänga behållaren efter er, och göm den igen på så sätt som cacheägaren tänkt sig. Den ska inte kunna hittas av ”ickecachare”, så kallade "Mugglare". Det här låter kanske lite knasigt, men barn i skolåldern tycker att det här är hur kul som helst. Prova ska du se!

Inspirerar till nya naturområden
I fortsättningen när ni får lust att göra en utflykt så strunta i de vanliga invanda promenadrundorna och kända ställena, gå istället in på geocachingsajten och sök upp något som låter spännande. Knappa in koordinaterna i din GPS, ta med ungarna och ge er ut på äventyr!

Ni kommer att upptäcka nya spännande platser och lära er en massa nytt. Låt barnen hitta gömman och byta ut ett av skattens föremål med ett eget som de tagit med hemifrån.

Utmaning även för pigga hundar
Finns det en hund i familjen så varför inte låta den söka cachen? Det kräver en del träning innan, men ger hunden en uppgift på utflykten. Vi på Barnsemester.se har provat med vår redaktionshund Martini och vi är fast! Numera är Martini en riktig geochachinghund!


Geocaching
Ibland behövs lite ledtrådar för att hitta gömman, eller bara komma lite högre upp och få en överblick.

Lär dig mer om Geocaching
www.geocaching.se » hittar du svar på allt du undrar över i ämnet. Här finns också en hel del statistik. Bland annat kan man läsa att det finns 3361 st cacher gömda bara i Västra Götalands län. I hela världen finns 761.834 st!

På sajten finns ett forum där du kan ställa frågor. Du hittar även länkar, bland annat till geocaching i utlandet. Här finns tips om utrustning och information om hur du själv gör om du vill lägga ut en cache.

Så vad väntar ni på?
Fram med GPSen, läs på lite om geocaching så att du får lite koll, välj ut en plats nära er, berätta för barnen hur det går till och ge er ut och leta! När ni provat, skriv gärna och berätta bland reseberättelserna i forumet. Lycka till!

 


Lite historia
I maj år 2000 stängdes SA-störsignalen av, den signal som fram till dess hade påverkat noggranheten i GPS-systemet. Nu fick man plötsligt koordinater inom några meters marginal.

Amerikanen Dave Ullmer lade ut en hink med småsaker, på en plats utanför Portland i Oregon. Han berättade detta i en diskussionsgrupp på nätet och sporten var född!

På mindre än en månad utvecklades idén, fick namnet geocaching, det skapades regler, gömmor, e-postlistor, diskussionsgrupper och en webbplats.


 » Relaterade artiklar
Sport och äventyr Sport och äventyr
Äventyrshus, höghöjdsbanor, grottkrypning, gruvor, forsränning och turridning är bara några av de aktiviteter som... Läs mer »

Skogsäventyr med barnen Skogsäventyr med barnen
Små barn älskar att leka i naturen! Prova att vända på en stenbumling i skogen och visa småkrypen som gömt sig... Läs mer »

Ungdomsaktiviteter på chartersemestern Ungdomsaktiviteter på chartersemestern
Aktiviteter för tonåringar på semestern efterlyses av många barnfamiljer, därför har många charterhotell nu... Läs mer »

Semester på Island - en reseberättelse Semester på Island - en reseberättelse
Vi bokade om Greklandsresan till en Det var dags att planera semestern och vi kom fram till att det skulle bli Grekland till sommaren. Resan... Läs mer »

Guide till Island Guide till Island
Äventyr, sagor och mystik - ord som dyker upp när man tänker på Island. Och visst är en tur till Island ett äventyr... Läs mer »

Barnsemester testar: Halmstad Äventyrsland Barnsemester testar: Halmstad Äventyrsland
Barnsemester testar: Halmstad äventyrsland har flera olkia temaområden och massor av olika aktiviteter för både barn och... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se