Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
cb kids » Med Barnsemesterkortet får du 10% på hela beställningen!
Dalskärs Camping » Med Barnsemesterkortet får campingens gäster flera förmåner! Bo 7 nätter...
Orsa Grönklitt » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på utvalt boende i Grönklitt vecka 2-6 oc...
Fler erbjudanden »
 » Kryssning

Testfamilj gjorde Stockholm på två dagar

Vill du också åka till Stockholm ett par dagar med barnen? Här får du några tips som gör Stockholmsdagarna intensiva, men välplanerade och roliga!

Stockholmstur
På Gröna Lund kan man gå in och hälsa på hos Pettson och Findus.

Man vill hinna se allt folk pratar om, man vill åka hit & man vill dit. Men spralliga barnaben orkar ibland inte gå långa raksträckor i stan. Särskilt jobbigt kan det bli för barn som är för stora för barnvagn, och som inte är vana vid att gå i en storstad.

Hur tar man sig runt?
Billigaste alternativet är förstås lokaltrafiken. Du kan fördjupa dig i busstabellerna redan innan du kommer till Stockholm, och leta fram de rätta sträckorna mellan de familjenöjen och museum ni vill besöka. Eller chansa på att hitta rätt i tunnelbanan. 

Den här gången ville vi att vår testfamilj skulle prova att ta sig runt med turistbussarna som de utländska turisterna åker: dubbeldäckare med öppet tak. Och så blev det!

Vi provade dubbeldäckare
Liksom de spanska, tyska och amerikanska turisterna fick vår testande barnfamilj åka sightseeingbussarna "Hop on hop off" för att hinna se så mycket Stockholm som möjligt under två dagar. När det är fint väder sitter man i solen på dubbeldäckarens ovanvåning och guidas i hörlurar. Det finns guidning på flera språk, naturligtvis även på svenska.

Vad kostar det?
Man köper en biljett av chauffören och hoppar på och av så många gånger man vill under 24 timmar. Det kostade 220 kr/vuxen och 50 kr/barn 6-11 år, gratis för barn 0-5 år. Man fick fri entré till Gröna Lund (värde 70 kr) och gratis båtresa till Djurgården (värde 30 kr).


Hop-on-hop-of
Turistbussbiljetten gäller i 24 timmar. Om du planerar era besök smart hinner ni med riktigt mycket.

TESTFAMILJENS RUTT:
De hoppade på vid Kungsträdgården (mitt emot NK) och åkte till hållplats 3, som stannar utanför Vasamuseet och Junibacken, och hoppade av. Har du små barn passar Junibacken bäst att besöka, har du barn från ca 9 år och uppåt kan det vara intressantare att gå in och se det enorma Vasaskeppet på Vasamuseet.

Testfamiljen tipsar: Är ni två vuxna och har barn i olika åldrar kan ni dela på er för en stund. Junibacken och Vasamuseet ligger ju grannar. Vi gjorde så och det blev mycket lyckat. 6-åringen och pappa gick in på Junibacken. 10-åringen, 13-åringen och mamma gick in på Vasamuseet.

Stockholms slott
"Titta barnen, där är kungens slott!"

Junibacken
På Junibacken visas barnteater och man kan åka ett sagotåg genom Astrid Lindgrens sagomiljöer.

Vasamuseet
Vasamuseet är spännande för barn i skolåldern, särskilt om de redan vet lite om historien kring skeppet.

Glass som den gjordes förr
På Skansen kan du visa ditt barn hur det såg ut förr hos bagaren, på posten och i affären till exempel. Testfamiljen köpte hemgjord glass som smakade som på 30-talet.

Skansenakvariet
Snygg frisyr, eller hur? Den här lilla apan finns på Skansenakvariet.

Djurgårdsfärjan
Vet du att man kan åka båt direkt in på Gröna Lund? Djurgårdsfärjan går mellan Slussen-Gröna Lund.Stockholmsbesök
Det finns även sightseeing med båt. Barnidolen Markoolio guidar barnen i hörlurar på turen "Under Djurgårdens broar".

Båttur i Stockholm
Under båtturen möter man många familjer på utflykt i egen båt.

 

Testfamiljen tipsar: Om ni går in på Junibacken, missa för allt i världen inte Sagotåget. Det är jättefint! Kön kan vara lång, men ställ en vuxen där och låt barnen leka medan ni väntar. Det är det värt. Vi tycker att Junibacken passar familjer med barn mellan 2-7 år bäst.

Testfamiljen tipsar: Junibacken har pannkakor (55 kr för en stor portion), köttbullar med kokt potatis, sås och lingon (69 kr för en stor portion) och en underbar uteservering med utsikt över vattnet.

Testfamiljen tipsar: Läs på om skeppet Vasa och berätta storyn för barnen innan ni åker dit. Då vaknar intresset när de kommer in och ser skeppet.

Skansen nästa
Den här testfamiljens barn hade aldrig varit i Stockholm, så allting kändes nytt och spännande. De åkte vidare på Djurgården till hållplats 4. Där ligger Skansen, Aquaria och Gröna Lund. Det var bara att välja! Familjen valde Skansen.

Testfamiljen tipsar: Man behöver minst 2-3 timmar på Skansen. Ta med egen fika, det är dyrt att köpa på plats. Kran med dricksvatten finns utanför shopen på torget. Missa inte "Lill-Skansen" där barnen kan leka och träffa smådjur.

Bra att veta: Skansenakvariet med apor, krokodiler, ormar och andra söta djur ligger visserligen inne på Skansens område, men ingår inte i entrébiljetten. Entrén till Skansenakvariet är 75 kr för vuxna och 45 kr för barn 6-15 år.

Trötta ben
När testfamiljen kom ut från Skansen var de trötta i benen. Då kändes det bra att sjunka ner i sätena på bussens tak igen, sätta på sig hörlurarna och åka hela den guidade bussrundan på cirka 30 minuter. Man lär sig mycket om Stockholms innerstad och får vila samtidigt, smart!

Mat ute och Gröna Lund på kvällen
Testfamiljen hoppade av vid Kungsträdgården, hållplats 1, där de åt middag på Thank God it´s Friday. Bra ställe för barnfamiljer! Efter maten gick de på bussen igen, åkte till hållplats 4 vid Gröna Lund där de stannade hela kvällen.

Uppe med tuppen
Är ni uppe tidigt nästa dag hinner ni använda bussbiljetten till fler ställen, den gäller ju i 24 timmar. Ni kan exempelvis åka till hållplats 7, vid Slottet där Livrustkammaren finns. Missa inte deras gratis barnguidningar på lördagar och söndagar kl 13.00, helt underbara för både barn och föräldrar! Allt är gratis för barn, 60 kr för vuxna.

Rum för barn, helt gratis!
Efter besöket på Livrustkammaren kan ni allt om guldkronor och kungar, kungabarnens kläder och sådant. Fortsätt med bussen till hållplats 14, vid Sergels Torg. Där, i Kulturhuset, finns ”Rum för barn” med aktiviteter för barnen. Ett mysigt ställe att pausa på, dessutom helt gratis!

Testfamiljen tipsar: Är ni ute på stan och shoppar och behöver vila benen en stund är "Rum för barn" på Kulturhuset helt perfekt. Här finns sagoböcker, pyssel och roliga platser för lek. Passar bäst för små barn ca 0-8 år.

Markoolio guidar barnen
Testfamiljen åkte vidare till hållplats 2, Nybrokajen, för att prova sightseeingbåtarna. Det finns flera olika turer att välja bland. Den här gången blev det båtturen ”Djurgården runt”. Det fanns hörlurar ombord, med guidning för vuxna inspelad av Hasse Alfredsson, och en särskild lite tramsrolig guidning för barnen, inspelad av Markoolio. Barnguidningen passar bäst för barn mellan cirka 6-15 år.

Testfamiljen tipsar: Försök pricka in båtturen en dag med fint väder, då blir turen ännu trevligare. Förbered barnen genom att visa var båten ska köra. Då får de mer behållning av guidningen och kan följa med på kartan.

Musikmuseet blev en hit!
När testfamiljen steg av sightseeingbåten på Nybrokajen behövde de bara gå rakt över gatan för att komma till nästa utflyktsmål: Musikmuséet (ligger bakom Dramaten).

Coola elgitarrer
Det mesta på Musikmuseet är interaktivt, och det älskar ju barn! De får blåsa, banka, klinka och plinga hur mycket de vill. Det finns allt från harpa till elgitarrer och digitala trumset.

Musik från hela världen
Förutom att prova olika instrument kan man i hörlurar lyssna hur folkmusik låter i olika delar av världen; aboriginernas folkmusik i Australien, irländarnas musik, japanernas musik, svenskarnas musik och mycket mer.

Testfamiljen tipsar: Missa inte Musikmuseets avdelning "Klojnk" där barnen kan klä ut sig, stå på en liten scen, sjunga i mikrofon och se sig själva på storbild på väggen.


Fler museer i Stockholm »

Shopping och praktiska restips »

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!

 » Relaterade artiklar
Vinnare 2017 Vinnare 2017
Hej, vill du också vinna? Barnsemester.se fixar biljettregn, tävlingar, skickar ut testfamiljer och mycket annat roligt för... Läs mer »

Vinnare 2015 Vinnare 2015
Hej, vill du också vinna? Barnsemester.se fixar biljettregn, tävlingar, skickar ut testfamiljer och mycket annat roligt för... Läs mer »

Testfamilj på Astrid Lindgrens Värld Testfamilj på Astrid Lindgrens Värld
I sommar tog vi våra två barn, tre respektive sex år gamla, till Astrid Lindgrens Värld. Sist vi var här var för... Läs mer »

Testfamilj Tivoli i Köpenhamn Testfamilj Tivoli i Köpenhamn
En av sommarens varmaste dagar samlades vi på Malmö central för att ta tåget till Köpenhamn och Tivoli. Gänget... Läs mer »

Testfamilj Hasseröder Ferienpark Testfamilj Hasseröder Ferienpark
En kylig kväll i mitten på maj, var det äntligen dags för oss, familjen Berndt (mamma Christel, pappa Anders, Linnea, 12... Läs mer »

Vinnare 2016 Vinnare 2016
Hej, vill du också vinna? Barnsemester.se fixar biljettregn, tävlingar, skickar ut testfamiljer och mycket annat roligt för... Läs mer »

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se