Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)

Hur mycket är lagom att ge i veckopeng?


Hur mycket får andra barn och vad är lagom i olika åldrar? Vi frågade vår kompis Ann-Sofie Magnusson som är familjeekonom. Här är hennes tips!

Hur mycket ditt barn ska få röra sig med? Ja, svaret är ganska enkelt: Hur mycket pengar barnet ska få beror på vad barnet förväntas köpa för pengarna. Nedan ser du vanliga belopp för olika åldrar, de kan du ha som riktlinje. Kolla också vad barnets kompisar får.

 


Ann-Sofie är familjeekonom.
Ålder Veckopeng Månadspeng
7 år 20 80
8 år 25 100
9 år 30 120
10 år 35 140
11 år 40 160
12 år 55 220
13 år   350
14 år   500
15 år   650
16 år   800
17 år   950

 

"Det finns förstås inga regler för hur mycket man ska ge sina barn. Summorna i tabellen är ganska vanliga belopp, om barnet dessutom ska kunna spara lite själv. Vid vilken ålder barnet klarar att hantera månadspeng varierar förstås, och du som förälder bedömer bäst när det är rätt tid." /Ann-Sofie

Så lär du ditt barn att disponera sina pengar:

Ge dina barn och tonåringar egna pengar och samma förutsättningar som gäller när de sedan blir vuxna och ska klara sig själva. Även om du har möjlighet att ge dem mycket pengar tycker jag att du ska finna en nivå som är lagom, varken för mycket eller för lite. Här får du några bra tips.

1. Lagom mycket. Håll koll på vad dina barns kompisar får genom att fråga deras föräldrar. Ge dina barn samma förutsättningar som kompisarna har, om din familjs ekonomi tillåter det. Kan du inte ge dina barn lika mycket som deras kompisar får, tycker jag att du ska berätta för dina barn varför det är så. Det är lättare för dem att förstå om de får veta varför er ekonomi inte möjliggör att de får lika mycket som kompisarna.

2. Ansvara för pengarna. Ge dina barn en grundsumma per vecka eller månad och gör en överenskommelse om vad pengarna ska användas till. Låt dem sedan själva ta ansvar för pengarna och köpa de saker de vill, om det går till det ni kommit överens om.

3. Ge möjligheter att tjäna extra. Har du möjlighet tycker jag dessutom att du ska ge barnen en möjlighet att tjäna lite extra genom att hjälpa till på olika sätt. T ex ta ansvar för att det är ordning i hallen, storstäda badrummet en gång/vecka eller något annat som passar deras ålder. Vad de använder sina intjänade pengar till tycker jag, inom rimliga gränser förstås, att de ska få bestämma helt själva.

4. Ge barnet sparbonus. Du kan lära dina barn att spara genom att ge dem sparbonus. Säg att barnet får 250 kronor per månad. När månaden är slut kanske det finns 50 kronor kvar. Om barnet då är villigt att spara de 50 kronorna kan du kanske ge en bonus på lika mycket och därmed sätta in 100 kronor på ett konto i barnets namn. Detta är ett sätt att lära barn att målspara till saker som de kanske aldrig skulle kunna få ihop pengar till annars.

5. Månadspengen slut - jaha? Gör barnet av med månadspengen i förtid en månad måste man som förälder vara konsekvent. Då finns inget att be för. Annars är det säkert vanligt att föräldrarna tycker synd om barnet när pengarna är slut och ger lite extra. Om barnet lär sig att det alltid går att tjata till sig lite extra gör du barnet en otjänst för framtiden.

6. Ska barn få låna? Jag tycker att du kan ge barnet ett lån om det krisar någon gång - men då är det jätteviktigt att du verkligen kräver tillbaka pengarna senare.

7. Kassabok kan väcka barnens intresse Redan när barnen är små tycker jag att det är en bra idé att lära dem att föra kassabok. När de precis har lärt sig räkna och skriva tycker de dessutom oftast att det är kul. Kan de få det som en vana tränar de sig både i att skriva och räkna, plus att de har lättare att hantera sin ekonomi, både som barn och som vuxna.


En peng för framtiden

Har du möjlighet rekommenderar jag dig dessutom att spara till barnets framtid. Gåvoskatten är borttagen vilket medför att du kan ge barnet pengarna när som helst utan att betala gåvoskatt. Därför är det bättre att spara pengarna på ett konto eller i fonder i ditt eget namn och bestämma längre fram när du vill skänka pengarna. För att hålla isär dina sparpengar kan du själv döpa kontot till barnets namn, så att du vet att pengarna är tänkta att skänkas till barnet i framtiden när du anser att det är dags.

Så städar du familjens ekonomi >

Ann-Sofie Magnusson
Ikanobankens familjeekonom
i samarbete med Barnsemester.se

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!

 » Relaterade artiklar
Pressa priset på Sista Minuten-resan Pressa priset på Sista Minuten-resan
Sista-minuten-resor är resor som karaktäriseras framförallt av två saker: De bokas mycket nära på avresedatumet... Läs mer »

Budgetsemester: Tips för en billigare... Budgetsemester: Tips för en billigare...
Ingen vill slänga ut pengar i onödan, eller hur? Det finns en del du kan göra för att planera semestern bättre, billigare... Läs mer »

Hemester: Kreativa och billiga semestertips Hemester: Kreativa och billiga semestertips
Del 2 av 2 Hemester, det är när man firar semester, fast hemma. Och det finns massor av roligt att hitta på! Här kommer... Läs mer »

Budgetsemester: Tips för en billigare... Budgetsemester: Tips för en billigare...
Snart semester och ganska tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Vi har massor av tips för en billig... Läs mer »

Gå på kurs med ditt barn i höst! Gå på kurs med ditt barn i höst!
Varken vi vill det eller ej så tar sommaren slut. Men hösten är ju härlig den med, på sitt sätt. Tänk... Läs mer »

Hemester = vara hemma hela semestern Hemester = vara hemma hela semestern
Del 1 av 2 De allra flesta barnfamiljer i Sverige stannar hemma på semestern. Men måste det betyda att man sitter hemma och har... Läs mer »

Annons:

 » Tävlingar just nu!
Sol- och skidresor till Medelhavet, Karibien och Alperna.
Vinn ett presentkort med värde 5.000 kr från Langley! »
Vinnarlistan »

 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Barnens Gård » Med Barnsemesterkortet får du fri saft hela dagen + en gratis sandmålning till ...
EkoLeko » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på hela din beställning! ...
SEA LIFE Helsinki » Med Barnsemesterkortet får 1 barn per familj GRATIS entré
Fler erbjudanden »

 » Kryssning

 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se