Vi bor hos andra familjer
Annons

Vi hälsar på hemma hos andra barnfamiljer i världen

Vi har bott hemma hos familjer ute i världen. Och vi har haft mängder av familjer som gäster i vårt hem, berättar 4-barnsmamman Eva Hartman-Juhlin från Uppsala.

- Det finns en fredsorganisation som heter Servas, där är vi medlemmar, berättar Eva från Uppsala. Är man med i Servas kan man hälsa på andra barnfamiljer i världen. Senast vi hade gäster var det en familj från Istanbul. Andra har kommit från Italien, USA, Australien och Litauen. Det är fantastiskt kul, och naturligtvis lärorikt för våra barn.


Är man med i Servas kan man hälsa på hemma hos andra barnfamiljer ute i världen.

Bilden: Kristina 15 år, Magnus 12 år, Erika 5 år, Mattias 17 år vid Sandpoint, Washington state.

Resan börjar hemma vid datorn

Jag tillbringar nog 2-3 arbetsveckor årligen med att planera familjens resor. Resandet är vår hobby och tar all vår tid och pengar.

Vi har fyra barn mellan 17 och 4 år och vi ser resandet som en barninvestering. Vi är tillsammans och barnen blir kompisar med varandra på ett helt annat sätt än om vi skulle vara hemma. Och det märks på barnens skolarbete att de har fått en världsbild som skiljer sig åt från deras kamraters.

Australien först som sist

Vår första långa resa 1990 med ett barn gick till Perth i Australien. Dit har vi sedan återvänt 7-8 gånger och tidvis bott. Vår dotter är född i Perth och de två äldsta har gått både i skola och på dagis i Perth.

Australien är ett perfekt land att resa och vistas i som barnfamilj. När våra barn gick i skola i Perth bodde vi i ett ganska fattigt område och barnen hade bl a aboriginer som klasskamrater. Att lära känna barn som kommer barfota till skolan och med trasiga kläder för att de inte har några andra har betytt mycket för våra barns bild av världen.

Resan börjar när vi lämnar huset

När vi reser till Australien försöker vi alltid göra själva resan till en upplevelse. Vi har stannat över i Kina, Japan, Singapore, åkt via USA och pausat på Hawaii eller Tonga. Vi vill att upplevelsen av resan ska börja när vi lämnar huset.

Resa i grupp

Vi gör minst 3-4 resor per år och åtminstone en gång per år i en stor grupp. Vi är ett 30-tal vänner som åker till alperna eller svenska fjällen på sportlovet och det är resor som jag ansvarar för. Kostnaden är inte hälften av vad den skulle vara om man köpte ett färdigt paket.


Trygg på resan

Alvedon, näsdroppar och febertermometer är vårt enda reseapotek. Det finns ju faktiskt tillgång till sjukvård på de allra flesta ställen i världen.

Tryggheten i resandet består i att man är välplanerad och vet vart man ska. I dag är det hur lätt som helst att boka in sig på billiga bra ställen. Vandrarhem är ett jättebra alternativ. Du kan gå in hemma vid datorn och få se hur rummen ser ut.

En annan trygghet är att bo hos människor som är som man själv, dvs nyfikna på att lära känna nya människor och kulturer.

Bo i familj

Våra barns starkaste reseminnen och det som vi pratar mest om är när vi bott i familjer via Servas International Open Doors. Det är en internationell fredsorganisation där grundtanken är att personliga möten ska skapa förutsättningar för fred.

Man kan vara värd för andra familjer eller gäst eller bådadera. Man stannar två nätter varken mer eller mindre. Det här boendet innebär att man bjuder på sitt hem och sin familj.

Det är fantastiskt och naturligtvis oerhört praktiskt när man är på resa. Och det är ju lärorikt för barnen för det handlar om att äta den mat som serveras, inte hävda rätten att se på något särskilt TV-program osv.

Vi har bott hos familjer i USA och Nya Zeeland. Och vi har haft mängder av familjer som gäster. Senast var det en familj från Istanbul och andra har kommit från Italien, USA, Australien, Litauen. Vi har varit med i Servas i 15 år och det är ett underbart sätt att träffa människor på.



Vi älskar att resa i Australien.


Och vi träffar alltid massor av nya vänner.


Vi besökte bland annat en ranch i Montana.


Erika i sadeln på ett cowboymuseum i Montana.

Många vänner i världen

Barnen står i centrum för vårt resande. Det är på sätt och vis deras liv vi investerar i. Vår äldste blir snart 18 och har nu via Servas massor med möjligheter att åka runt i världen och träffa folk han känner.

 

 

Åker aldrig på charterresa

Vi söker alltid annorlunda resor och ställen att besöka. Vi har aldrig åkt på en charterresa och det är inga lyxhotell vi bor på.

 

För några år sedan åkte vi tåg från Seattle till Chicago och det var ett annorlunda sätt att resa på och se USA som var väldigt spännande för oss alla. En tre veckor lång vistelse i USA med några nätter på en ranch i Montana var också en resa som barnen ofta pratar om.

 

Så här reser vi billigt

Huset är fullt av kartor och reseplanerandet pågår alltid. Det är min huvudsakliga hobby. Genom att planera och sätta ihop resorna själv kan man hålla ner priset.

Jag kollar upp flighter och följer utvecklingen och slår till när priserna sjunker. Vi försöker bo hos folk eller på billiga vandrarhem och vi äter aldrig dyrt ute. Det är inte bara vatten och bröd men vissa dagar är bröd och dryck vad vi stoppar i oss. Mat är inget vi prioriterar när vi är på resande fot.

För att klara ekonomin går det mesta av våra inkomster till resorna och vi unnar oss inte särskilt mycket annat.

Evas tre bästa tips

Prioritera
Vill man resa måste hela familjen prioritera och avstå från annat.

Tålighet
Var inte rädda för lite extra besvär. Allt ingår i resan, som börjar när ni stänger dörren till hemmet.

Planera själv
Med hjälp av Internet kan du detaljplanera resan hemifrån. För mig är det en stor del av nöjet - och man kan halvera kostnaderna!

Till Australien med barn?

Australien är ett bra land att resa i med barn. Solen är stark så använd gärna solskydds t-shirts med lång ärm, det finns att köpa i alla sportaffärer i Australien.

Boendena är bra, maten god och standarden på allt är som hemma. Det är enkelt att leta boende på respektive stads turistbyrå på Internet och sen boka något ställe med kök, online med kreditkort.

Flyget dit är jobbigast för oss vuxna. Barn har det bekvämare. Ta nattflyg så sover barnen bort resan. Stanna gärna några dagar halvvägs i Asien eller USA. Det är trevligt och förenklar tidsomställningen. Det kostar normalt ingenting extra att göra stopp.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-11
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se