Säker semester
Annons

Checklistan som höjer säkerheten på campingsemestern

Semester ska vara avslappnande, roligt och njutningsfullt. Så här kan du förbereda campingresan och minska riskerna för att någonting tråkigt ska hända.

Camping

Bilen och husvagnen
Checka av att allt är ok med bil och vagn innan ni åker. Oljebyten och trasiga glödlampor klarar man sig utan under semestern. Se efter så att backspeglarna är rätt inställda.

I husvagnen
Spänn fast alla lösa saker.

Sitter ni säkert i bilen?
Dubbelkolla fästena för den bakåtvända barnstolen innan resan och spänn åt stolen ordentligt. Större barn med bilkudde ska ha 3-punktsbälte. Höftbältet ska sitta över höften och axelbältet i rätt nivå över axeln.
Tänk på att: En påkörning med barn i 2-punktsbälte (magbälte) kan ge livsfarliga rygg- och nackskador = inga barn i 2-punktsbälte!

Camping

Katapultvarning
I en fullpackad bil av herrgårdsmodell kan saker som ligger högt där bak flyga fram vid inbromsning och slå både passagerare och förare i huvudet med våldsam kraft. Ett säkerhetsgaller skyddar, eller avlasta bagageutrymmet med en takbox. 

El och gasol
Kontrollera utrustningen med jämna mellanrum. Gasolbehållare ska förvaras stående under transport. Räddningsverket ger mer information angående förvaring och hantering. www.srv.se »

Camping


Camping


 

Biltjuvar
Ta alltid med era värdesaker när ni lämnar bilen. Parkera på offentliga platser med insyn. Dra inte ner rutorna när ni lämnar bilen, lufta i stället ur bilen ett par minuter innan ni åker.

Rastplatser
Campa inte på rastplatser utmed vägen, rånrisken är hög. De flesta campingplatser har Quickstop. Då checkar man in sent på kvällen och åker tidigt på morgonen.

På campingplatsen
Ett larm till husvagnen är en klok investering. Säkerhetsavstånd mellan husvagnar är 4 meter.

Camping och grillning
Ställ 1-2 hinkar med vatten intill grillen. Det är lätt hänt att det tar fyr i hår, kläder eller gräs.

Har du en brandvarnare i husvagnen?
En brandvarnare är en billig livförsäkring i husvagnen. Den reagerar på den livsfarliga röken och väcker dig och familjen i tid.

Hur funkar pulversläckaren?
Köp en pulversläckare - och lär dig hur den fungerar. Börjar det brinna är det bråttom, och då måste alla vuxna i familjen veta exakt hur den startas och används.


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-23
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se