På fredsresa utan mamma och pappa
Annons

På fredsresa utan mamma och pappa


Det här är några av de hundratals svenska barn som har åkt iväg ut i världen, utan sina föräldrar, för att lära sig om hur barn i andra länder lever och tänker.

Redan vid 11 års ålder kan man ge sig iväg, och många fortsätter resa år efter år till olika länder. Vi som står utanför tappar hakan. Vi har pratat med några 14-åriga barn som just kommit hem från Brasilien.

Var har ni varit, berätta!
Vi har i Brasilien, i en ganska liten stad mitt i Brasilien som heter Londrina.

Vi var där i nästan 4 veckor och vi bodde hos brasilianska värdfamiljer. Deras barn bodde hos oss i Sverige för 6 månader sedan.

Vad gjorde ni i Brasilien?
Vi fick vara med om massor av olika saker. Vi lärde oss om hur de lever, tänker, att deras religion är viktig för dem.

Vi såg kolibrifåglar och vacker natur när vi var på minicamp. Vi såg också storstäder. I Sao Paolo mötte vi gatubarn som var tvungna att tigga för att få mat.


Hur kändes det att resa så långt utan era föräldrar?
Innan man reser utomlands träffar man de andra svenska barnen jättemånga gånger. Vi var på läger ihop hemma i Sverige och då gjorde vi olika gruppövningar, lekar och sånt som gör att vi blir ett sammansvetsat gäng.

Vi lär oss lösa konflikter och vi lär oss acceptera att alla är olika och ska få vara det. Så när vi åker är det bara spännande och pirrigt. Vi har ju förberett det här så länge och då längtar man jättemycket. Och det finns ju MSN och e-post!

Tror ni att era föräldrar var oroliga när ni var i Brasilien?
Njae, kanske lite. Men vi har ju vuxna svenska ledare med oss och allt var så förberett och välplanerat. Dessutom har våra föräldrar och de brasilianska föräldrarna både skrivit till varandra, pratat med varandra i telefon och skickat fotografier. Så det var lugnt.


Ska ni åka iväg med CISV fler gånger?
Ja, två av oss har ansökt om att få följa med till Interchange i Indonesien. Men vi vet inte om vi kommer med. De som inte har varit ute har företräde.

Några av oss har varit iväg tidigare. Till exempel var en av tjejerna i den här gruppen på barnby i Japan när hon var bara 11 år!


Vad har den här Brasilienresan givit er?
Man förstår att alla barn egentligen är likadana, var man än bor i världen. En del kompisar vill åka på språkresa, med det här tycker vi ger mer. Dessutom är språkresor mycket dyrare än Interchange.

När vi kom hem fick vi visa bilder och berätta i skolan om våra upplevelser, för våra klasskompisar. Det är häftigt att ha gjort en sån här grej.

Våra kompisar har bara sett hotell, stränder och sånt på sina resor. Vi har fått kompisar på andra sidan jordklotet och vi har bott i deras hem i flera veckor. Det är coolt.

Vad är CISV?

Children's International Summer Villages - CISV är en ideell, internationell, politiskt och religiöst obunden fredsorganisation.

CISV:s syfte är att genom fredsfostran, baserad på de mänskliga rättigheterna och FN:s Barnkonvention, bidra till världens fredsansträngningar.

Vad vill CISV?

Barndomen bör vara en trygg och givande period i livet men barn möts allt mer av rasism, främlingsfientlighet och våld i sina dagliga liv. Vi måste hjälpa världens barn att uppskatta mångfald, arbeta mot intolerans och lära sig leva i en mångkulturell värld.

CISV sammanför barn, ungdomar och vuxna som tillhör olika kulturer, religioner och politiska system för att de ska uppleva gemenskap, lära sig samarbete och internationell förståelse. Organisationen ger en möjlighet för individer att utveckla ett globalt perspektiv, en livsfilosofi och en aktiv önskan att arbeta för fred.

Vilka typer av läger finns?

CISVs filosofi är att genom att låta olika människor mötas och lära känna varandra, minska fördomar och intolerans i världen. Konkret sker detta främst genom olika typer av läger.

Basen i all CISV arbete är den lokala fredsutbildande verksamheten, som vi kallar Mosaik. Det är i denna som barn ungdomar och vuxna förbereds inför internationella verksamhet och det är också i den de tas emot när de kommer hem.

  • För 11-åringarna finns Barnbyn, ett fyraveckorsläger. På barnbyarna finns även några juniorledare i 16-17-års åldern.
  • För 12-15-åringar, dock i tre olika åldersgrupper (12-13, 13-14, 14-15), finns Interchange där man åker tillsammans med sin CISV-grupp med svenska barn och bor i en familj i ett annat land under 2 till 4 veckor. Man tar emot barnen från det andra landet och låter dem bo i familjen här i Sverige. Ett utbyte, med andra ord.
  • För 13-15 åringar finns det också nåt som kallas Summer Camp också här är deltagarna indelade i tre åldrar (13, 14, 15). Dessa läger är tre veckor långa.
  • När man är 17 eller 18 kan man åka på ett Seminarieläger.
  • För de som har fyllt 19 finns det ett program som heter IPP där man jobbar med ett samhällsprojekt.
  • För alla dessa åldrar fast i olika åldersgrupper finns det Youth Meeting som anordnas oftast över påsk eller nyår.
  • För att vara ledare inom CISV krävs att man minst är 21 år.

Sök till Interchange!

För barn i åldern 12 – 15 år ordnar CISV-föreningar i olika länder ungdomsutbyte, "Interchange" (utbytet med Brasilien i intervjun ovan var ett Interchange).

En grupp på ca 6-10 ungdomar från en förening i ett land reser tillsammans med en eller två vuxna ledare till en CISV-ort i ett annat land. De bor hos CISV-familjer i 2-4 veckor. Under besöket ordnas gemensamma träffar, studiebesök, korta läger etc.

Svarsbesök sker samma sommar om de båda länderna ligger nära varandra, annars året där på. Ett två års utbyte kan också ligga över sommaren respektive vintern, om utbytet sker med ett land som har sommar när vi har vinter. Interchange är ett arrangemang där hela familjen är aktivt inblandad när deltagande ungdomen i familjen får ett extra jämnårigt syskon. Ofta utvecklas detta första utbyte till en mångårig vänskap familjerna emellan.

Ta kontakt om du är intresserad!

På hemsidan www.cisv.se kan du få information om vilka Interchange, Barnbyar m m som är på gång. Många grupper är redan kompletta och planerar sina äventyr för fullt. Men en del grupper efterlyser fler kompisar. Maila och fråga lokalföreningen där du bor.


Brasilianske Guillherme (tv) provar hur han ser ut i stjärngossedräkt och fäktar mot svenske Jonathan. Under besöket i Brasilien lussade de svenska barnen. Exotiskt och spännande tyckte de brasilianska barnen och värdfamiljerna.

Vad kostar det?

Det är viktigt att förstå att en Barnby eller ett Interchange med CISV inte är att jämföra med en språkresa eller liknande där allt redan är fixat och färdigt.

Det är ett kulturellt utbyte som engagerar hela din familj (spännande även för syskonen alltså). Som förälder ska man vara beredd att öppna sitt hem för ett barn från ett annat land och att hjälpa till med arrangemang, läger m m när de utländska barnen är här i Sverige. 

Kostnaderna är flygbiljetten, försäkringen och medlemsavgiften till CISV. När det utländska barnet bor i din familj betalar ni mat och aktiviteter, och när ditt barn är utomlands betalar värdfamiljen allt för ditt barn. Närmare information om kostnaderna får du från lokalföreningen där du bor.

Om man är intresserad och vill veta mer, vart vänder man sig då?

CISV Sverige består av 16 lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö-Lund i söder. Du kan kontakta föreningen där du bor via hemsidan www.cisv.se

Är CISV stort i Sverige?

CISV Sverige har cirka 4000 medlemmar, varav runt 2500 är mellan 7 och 25 år. CISV International numera är en officiell samarbetspartner till UNESCO (the United Nation Educational, Scientific and Cutural Organisation). Förbundet är medlem i Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU).

 


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-18
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se