Sportlov på fjällstation, hur går det till?
Annons

 

Barnsemester.se provar

Ta med barnen till en fjällstation, hur går det?


Storulvån är en fjällstation mitt ute i vildmarken, några mil utanför Åre. Barnsemester reste dit för att testa deras sportlovsarrangemang, och för att prata med barnfamiljer som var där för några dagars lek och mys i vitt vinterlandskap. Så var maten »
Storulvån
Högst upp i fjällstationen kan man träffas på kvällarna för att mysa. Där finns läsfåtöljer, soffor, bord och sällskapsspel. TV = no no!

I skyddad natur
Det ligger ute i ingenstans, men är trots det förvånansvärt lätt att ta sig till. Man tar nattåget till Åre. När skidåkarna stigit av i Åre fortsätter tåget ytterligare en bit. Där hämtar en shuttlebuss som tar dagens nya barnfamiljer med sig rakt ut i vildmarken. Inte ett hus så långt ögat kan se.


Vitt, vitt, vitt
Naturen är skyddad här, därför finns inga liftar och ingen genomfartstrafik. Inte ens snöskotrar får köra fram. Efter en stund i bussen ligger det plötsligt där, ett ensamt stort runt hus mitt i allt det bländande vita. Ett femtiotal barn i olika åldrar skuttar kring huset, åker pulka, stretar fram på längdskidor eller sitter på en skinnfäll i solen och fikar med sina föräldrar.


Storulvån
Utsikt från fjällstationen.

Brasan välkomnar
Fjällstationen Storulvån är nyligen renoverad, ljus och modern. I entrén sprakar en brasa och doften av vinter och nybakat bröd möter oss. Sällskapsytorna på balkongen ovanför restaurangen är inredda med mjuka fårskinn, soffgrupper för familjespel och vilfåtöljer för den som vill läsa en bok.


Sover i våningssängar
Boendet är enkelt. Barnfamiljerna bor i rum med våningssängar och eget badrum. Innan man åker hem får varje familj städa efter sig, det är ju ett vandrarhem i Svenska Turistföreningens regi. Men ett vandrarhem med guldkant. Det måste man nog tillägga.


Storulvån
Brasan välkomnar i entrén. Här kan man sätta sig och värma händer och tår efter snöleken.


Storulvån
Barnfamiljer bor i rum med våningssängar och eget badrum.


Storulvån
Titta på den här lilla bebisens min! Hon njuter innanför pappas varma dunjacka när mamma och syskon bygger en snökoja med ledarna.


Storulvån
Varje dag är det "Ulvräjs", en pulkatävling som alla kan vara med i. De flesta åker pulka, men den här lösningen är också kul!


Storulvån
Inne på fjällstationen finns en klättervägg utan gripknoppar, man måste alltså hitta egna skrevor att hålla fast i. Den som klarar ända upp får ringa i klockan i taket!

Barnens middag 17.00
De flesta gäster har helpension, vilket betyder att man går till dukat bord i restaurangen morgon, lunch och kväll. Varje dag klockan 17.00 serveras ”Barnens middag” då barnen sitter vid dukade långbord och äter rullade köttbullar, hemlagat potatismos med rårörda lingon och andra favoriter. Mer om maten »

Vad gör man på en fjällstation?
Först och främst ska man förstå att en fjällstation är ingen vanlig skidort med liftar och utförsåkning. Här ägnar man sig istället åt att njuta av mat, lugna myskvällar, snöbyggen och snölek, pulkaåkning och längdskidåkning för de som tycker om det. Mer om snöleken »


Särskilt program på sportlovet

08.00-10.00 Frukostbuffé
10.00 Familjesamling
10.30-12.30 Lek i skidleken
14.00-16.00 StorulvånTEEN (tisdag + fredag)
15.00 Ulvräjset (pulkarace)
17.00 Middag för alla barn
18.00-20.00 Barnpassning i lekhallen medan de vuxna äter sin trerättersmeny i restaurangen. Så var maten »


Åka längdskidor
De flesta barnfamiljer åker ut en tur på längdskidor. Några är vana, medan andra är nybörjare. De flesta barnfamiljer åker ut en tur på längdskidor. Några är vana, medan andra är nybörjare. Har man aldrig stått på längdskidor tidigare är det bara att fråga någon av de rtuinerade föräldrarna, så får man lite grundtips så att man kan komma iväg och njuta av en tur. Hur gör man om man har en baby? Jo, familjer med baby kan bädda ner barnet i en vind- och solskyddad lättviktssläde som fästs kring förälderns höfter. En sådan kan man boka samtidigt som man bokar vistelsen.


Vem ska få klinga?
Dingedingeding!… hör man några gånger varje kväll. När någon klingar i malmklockan i taket två våningar upp och spontana applåder följer, då betyder det att han eller hon har lyckats klättra hela vägen uppför den höga klätterväggen. Både barn och vuxna klättrar, och de lätta, orädda barnen brukar klara det snabbast.


Full fart tills pyjamasarna ska på
På kvällarna efter maten ordnar lekledarna bus. De har minidisco, spelar pingis, tittar på barnfilm och leker. Medan barnen leker äter föräldrarna, och därefter slår man sig ner i någon av soffgrupperna. Ett efter ett kommer uttröttade barn och kryper upp till sina föräldrar efter leken. En del somnar raklånga i soffan.


För äventyrliga vuxna
Är du riktigt äventyrlig och i bra fysisk form? Då kan du boka en egen fjällguide och ge dig ut till de omkringliggande fjällen. Det erbjuds snowkiting, toppturer, offpistskidskola och isklättring.

 


PLUS FÖR STF STORULVÅN
+ Maten! Riktigt bra, nyttig och god mat.
+ Bastuavdelningen. Ny, fräsch och snygg.
+ Sällskapsytorna. Tack för att ni inte har TV.
+ Naturupplevelsen.
+ Barnen finner varandra snabbt och leker från morgon till kväll.
+ Gratis boende och mat för barn 0-15 år (1 barn/vuxen).
+ Roligt sportlovsprogram för barnfamiljer


MINUS FÖR STF STORULVÅN
- Få barn i högstadieåldern. Det kan därför bli lite långsamt för de stora barnen. Vi hörde dock att vissa veckor brukar det komma många tonåringar, fråga när du bokar!
- För få brasor. Ett par skorstenslösa väggbrasor, av den nya modellen som kommit i handeln, skulle öka mysfaktorn ännu mer.

Mer info finns på Svenska Turistföreningen »


Av: · · Senast uppdaterad 2019-11-01
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se