Bilsemester i Tyskland
Annons

Så bilar du smart genom Tyskland!

Eftersom Tyskland ligger mitt i Europa passerar massor av semesterfirare genom landet på sin bilsemester. Det är oftast full rulle på de tyska motorvägarna (Autobahn) och det är bra standard på vägarna både där och på förbundsvägarna (Bundesstraße, motsvarigheten till våra svenska riksvägar). 

Tips och info om att bila i Tyskland

Trafiken är snabb, men också disciplinerad och välordnad. Håll alltid ett öga i backspegeln och ligg inte kvar i vänsterfilen om du inte kör om.

Tydlig och konsekvent skyltning gör det lätt att hitta. Trafikradion har skyltar vid vägen så ni kan lyssna efter köer (kö heter "Stau" på tyska) och ta en färdigskyltad omväg om det blir kö. Följ ett U och ett nummer, t ex. U 47, förbi stoppet och ut på motorvägen igen.

Så här går det till i Tyskland: Blir det stopp, slår sista bilen i kön på varningsblinkers. Högerfilen håller till höger och vänsterfilen mot vänster så det blir fri väg i mitten för bl a polisen.

Bensinstationerna längs motorvägarna är stora, effektiva och välutrustade. Ha småpengar till hands vid toabesök, ca 25 cent. Bensinen är dyrare här än på andra mackar. Det lönar sig att köra till närmaste by.

Hastighetsgränser för bil: landsväg 100 och på motorväg rekommenderas max 130.

Bilsemester
Många barnfamiljer väljer bilen framför flyget när de ska på semester i Europa.

Populära färdvägar genom Tyskland


Färja Färjorna från Sverige och Danmark lägger till vid Kiel, Travemünde, Sassnitz och Rostock. Läs mer »

Bil De flesta som kör från Sverige och vidare genom Tyskland väljer sedan motorvägarna A1 och A7.

A1 går från Lübeck (Puttgarden) i norr och vidare förbi Hamburg och Köln ner mot Nederländerna, Belgien och Frankrike.

A7 börjar i Flensburg vid gränsen till Danmark och fortsätter söderut också den förbi Hamburg, och vidare ner mot mellersta Tyskland. Sedan delar sig motorvägen ner mot Österrike och Schweiz.


Tanka i Tyskland
Benzin är 91 oktan, Super är 95 oktan och Super Plus är 98 oktan.
 

Bensin

På bensinstationer i Tyskland är det inte alltid lätt att förstå vilken bensin man ska välja. Benzin är 91 oktan, Super är 95 oktan, Super Plus är 98 oktan och V-Power & Ultimate är 100 oktan.

Bensinstationerna längs motorvägarna är stora, effektiva och välutrustade. Ha småpengar till hands vid toabesök, ca 25 cent. Bensinen är dyrare här än på andra mackar. Det lönar sig att köra till närmaste by.


Det tyska motorvägsnätet: Autobahn
På Autobahn går det snabbt. Vägarna är specialbyggda för hastigheter över 130 km/h, med doserade kurvor och extra tjock beläggning.

Den vanligaste hastighetsbegränsningen är 120 km/h, men det kan skyltas ner till 60 km/h.

Mer än hälften av det tyska motorvägsnätet har fri hasighetsbegränsning, men man måste samtidigt enligt lag vara aktsam i trafiken. Den rekommenderade hastigheten är max 130 km/h.

Väg
På Autobahn går det snabbt. Vägarna är specialbyggda för hastigheter över 130 km/h.

Tips

  • Håll alltid ett öga i din backspegel.
  • Ligg inte kvar i vänsterfilen om du inte kör om.
  • Det är förbjudet att stanna på Autobahn, om det inte är absolut nödvändigt. Punktering räknas som en giltig anledning, men INTE att få slut på bensinen. Det ger höga böter.
  • Omkörningar på Autobahn sker alltid till vänster, och de ska genomföras så snabbt som möjligt utan att störa övrig trafik. Kör man i vänsterfilen, och det dyker upp en bil bakom en ska man så snabbt som möjligt köra in i högerfilen igen och släppa om den.
  • Vid filbyte skall alltid blinkers användas.
Så här går det till om det blir kö

Kö heter "Stau" på tyska, och det står på skyltar där det ofta blir kö.

Blir det stopp slår sista bilen i kön på varningsblinkers. Högerfilen håller ut till höger och vänsterfilen in mot vänster så det blir fri väg i mitten för utryckningsfordon.

Ta en färdigskyltad omväg när det blir kö. Följ ett U och ett nummer, t ex U47. Tydlig och konsekvent skyltning gör det lätt att hitta.


Artikeltips


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-01
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se