Bilsemester i Frankrike
Annons

Så bilar du smart genom Frankrike

I Frankrike är de flesta motorvägarna samt många broar och tunnlar avgiftsbelagda, i gengäld är framkomligheten på betalmotorvägarna högre här än i Tyskland. De vanliga gratisvägarna kan vara överbelastade, bl a med tung trafik. Vägavgifter betalas automatiskt med kort eller mynt (jämna pengar), eller manuellt i filen med en gubbe på skylten.

Bila med barn
Många barnfamiljer väljer bilen framför flyget när de ska på semester i Europa.

Allmänna regler

När du ska bila i Frankrike ska du ta med dig registreringsbevis (carte grise), det gröna kortet, och se till att bilen är S-märkt. Om du har svenskt körkort behöver du inte ha internationellt körkort. Barn under 10 år får inte sitta i bilens framsäte.

 

Det franska motorvägsnätet: Autoroutes

De flesta av Frankrikes motorvägar är utmärkta att köra på. De är avgiftsbelagda och har vägtullar, så kostnaden för en genomresa kan bli 50-70 euro eller mer.

Motormännens riksförbund brukar ha de senaste prislistorna. Du kan också gå in på autoroutes.fr och direkt se vad det kostar på de sträckor du planerar åka.

Motorvägar i Frankrike
I Frankrike är de flesta motorvägar avgiftsbelagda.

Betalning sker i särskilda betalstationer belägna vid avfarterna. Vägavgifter betalas med kort eller mynt (jämna pengar) eller manuellt i filen med en gubbe på skylten.

Det är ofta långt mellan avfarterna men rastplatserna är bland de bästa i Europa.

Vissa motorvägar är inte tullbelagda. Exempelvis i storstadsområdenaa där det är tätt mellan avfarterna.

Hastighetsgränser för bil

Tätort 50, landsväg 90 (vid regn 80) motorväg 130 (110). Vid dimma med max 50 m sikt: 50 km/tim. Displayer längs vägen kan visa: "Bchn" (bouchon) = kö, "fermé" = (stängt längre fram).

Bensinstationer

Bensinstationerna längs motorvägarna är dyrare än andra bensinmackar. Billig bensin finns på stormarknader som Carrefour, Leclerc och Auchan. Betalning vid pumpen. Plastkort med Visa/MasterCard brukar fungera bra.

Blyfri bensin finns i 95 och 98 oktan på bensinstationerna. Alla tar inte kreditkort så tänk på att ha kontanter till hands!

Populära färdvägar genom Frankrike

Ska ni till den franska rivieran är ett bra tips att köra in i Frankrike så långt söderut som möjligt (för att undvika tullavgifter). Det är populärt att följa tyska autobahn och köra in i Frankrike vid Mulhouse.

Stanna utmed vägen

Med barn i bilen är autoroutens (motorvägens) prydliga och välskötta rastplatser guld värda. Här finns ofta fina leklandskap och t.o.m. "piscines", dvs. pooler. Skönt för barnen, och förstås även för oss vuxna efter många timmars bilåkande.

En varning är dock på sin plats. Att sova i bilen eller husvagnen på dessa rastplatser rekommenderas inte - rånrisken är ganska hög. Spontancamping är dessutom förbjuden i Frankrike. Kör hellre av motorvägen och ta riksvägen, där hittar ni snart en campingplats.

Missa inte riksvägarna, som ofta ligger parallellt med motorvägen. Här ligger alla vingårdar, bagerier, pittoreska små samhällen och en vacker natur.

Artikeltips


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-03
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se