Testfamilj på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals

(Danmark, Hirtshals, Nordsøen Oceanarium)

Klumpfisken

TVskärm vid matningen

Sälarna

Med expeditionspass i högsta hugg tog vi oss runt på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Danmark. Vid vraket, revet, sandbanken, piren och den djupa norska rännan simmade bland annat kattfisk, plattfiskar, ålar och humrar. Efter dessa första fem expeditionsdestinationer ligger loungen, där vi passade på att ta en liten paus. I expeditionspassen finns flera sidor med pyssel och här fanns kritor framställt. I loungen fanns även en varuautomat men behöver energin fyllas på kan det nog vara värt att istället fortsätta genom korridoren, med bland annat små akvarier, till kiosken.

Den sjätte destinationen är Nordeuropas största akvarium, Oceanariumet, som liknar miljön i Nordsjöns öppna vattnen. När det blev dags för matning fylldes läktarna av besökare och ner i tanken hoppade en dykare. Dykaren var utrustad med kamera så på TV-skärmar kunde vi i närbild se plattfiskar och hajar matas. Den konstiga klumpfisken simmade förbi men verkade tyvärr inte hungrig. Dykaren hade även mikrofon och berättade tillsammans med en guide på utsidan om fiskarna och livet under ytan. All guidning var på danska. Det ska gå att få på andra språk (bland annat svenska) i mobilen. Hörlurar finns att köpa och wi-fi ska tydligen finnas även om vi inte kom åt det. Lösningen med mobiler och hörlurar kändes dessutom inte som ett alternativ för oss med tre små barn så vi nöjde oss med det visuella.

Vid sälkolonin finns sjunde och sista expeditionsdestinationen. Även här fanns möjlighet att titta på matning. Sälarna åt lite fisk och guiden pratade danska. Vi tyckte tunneln där sälarna simmade bredvid och över oss var mer spännande. Matningen sker utomhus och trots att en liten del av läktaren vad under tak kan regnkläder vara bra om vädret är sådant. Den stora parkeringen ligger precis utanför ingången så vi hade vår regnutrustning redo där. I området kring sälarna såg vi en kiosk och en restaurang. Här fanns även uppbyggda dammar med en brygga från vilken man kan fiska krabbor i 45 minuter för 25 DKK. Tråkigt att de tar betalt för det. När jag nu tittar på kartan inser jag att vi helt missade lekplatserna som tydligen ligger bakom restaurangen på utsidan. Tror barnen hade uppskattat att få leka av sig en stund efter allt gående och tittande.

Lunch åt vi på cafeet på översta våningen där det passande nog fanns en fiskdominerande meny. Maten var bra och kändes både vällagad och nyttig (beror väl dock på vad man väljer). En trappa ner från Oceanariumet, vid sjöbäddsrummet, finns möjlighet att äta medhavd matsäck och ett liknande område fanns även utomhus.

Det finns fullt av aktiviteter och information. Runt om på anläggningen finns skärmar med fakta och ”spel”, allt på danska, engelska och tyska. Vid klappoolerna fanns sjöstjärnor, plattfiskar och rockor. Mest uppskattat av oss var testet ”Är du snabbare än en sill” som fanns vid utställningen. Vi fick även jämfört vår styrka med en krabba. Vi tyckte att det var för mörkt i hallarna vilket på vissa ställen kan uppfattas som läskigt av mindre barn. Det var dessutom svårt att läsa vissa skyltar i mörkret och utställningen runt Oceanariumet var svår att se.

Efter fyra timmars besök och alla stämplar i passet tog vi oss mot utgången. Bredvid den första hallen hade de öppnat en rum och vi kunde gå ”backstage”. Här kunde vi på nära håll se krabbor och humrar i stora baljor. Utgången är placerad vid kassan i den mycket välfyllda shoppen och det är här passet visas upp. Har du alla stämplar får du ett diplom.

Besöket var spännande och roligt, men bjöd inte på några direkta wow-upplevelser. Klumpfisken var i och för sig en märklig syn och sälarna som simmade i tunneln över oss var roliga. Det fanns bra med matmöjligheter, toaletter och skötrum, men framkomligheten med vagn var på vissa ställen inte bra. Överlag var vi nöjda med besöket på denna välgjorda och fina anläggning. Hade förväntat mig lite mer kluriga och roliga uppdrag i expeditionspassen än att bara samla stämplar. Lite lagom intresserade av livet under ytan kan jag inte se att vi skulle åka en lång omväg för att komma hit, men det är helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi.

När vi lämnat Nordsøen Oceanarium stannade vi vid Hirtshals fyr. Det här visade sig vara ett fantastiskt vackert ställe med otrolig utsikt från toppen och spännande bunkrar och omgivning runt. En perfekt avslutning på utflykten till Hirtshals.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se