KOLMÅRDEN TESTAD JULI 2016
Annons
Reseberättelse:

KOLMÅRDEN TESTAD JULI 2016

(Sverige, Norrköping, Kolmården)

En stjärnfamilj på fem gallenpannor

Wildfire var lite som att föda barn

Bamses värld var ett spännande äventyr

Vi var en testfamilj på fem personer som fick förmånen att testa Kolmården djurpark. I år, 2016, hade de byggt ut Bamses värld och installerat Bergodalbanan Wildfire.  Stjärnfamiljen består av två vuxna samt två pojkar (6) (10) och en flicka (13). Vädret var fantastiskt med strålande sol och 25 grader varmt.  Bra att allt ingår i entrépriset nu, känns mycket prisvärt. Det gjorde också att det var otroligt smidigt att gå runt och välja precis vad vi ville göra utan att passera ytterligare kontroller.

Innan vi anlände surfade vi Kolmårdens webbsida och då stod det klart att det fanns olika inriktningar inom gruppen. Den yngsta ville till BAMSES värld och flickan och pappan ville prova Nordens största Bergochdalbana. Alla ville se delfinshowen och se tigrarna. Med hjälp av tydlig karta vid ingången samt tydlig skyltning på området delade vi alltså upp oss rätt mycket efter ålder och intresse, för att mötas då och då.

Det vi märkte när vi närmade oss Kolmården var att Kolmården inte finns utsatt på Googles gps och därför var vi osäkra om vi åkt förbi Kolmården eller om det var längre fram…

 

Betyg:

Allergihänsyn: 5/5

Servicekänsla hos personalen: 5/5

Matupplevelse: 2/5

Rolighet: 5/5

Hinna med allting på en dag: 2/5

Bra köhantering: 4/5

Djuren: 3/5

Delfinshowen: 3/5

Lekparken på området: 4/5

Bergodalbanan Wildfire: 5/5

Kabinbanan: 3/5

 

TIPS: Vi ser det som att Kolmården är flera nöjesparker inom samma stora område. Om man bara har en dag på sig kan det vara bra att man som familj delar upp sig efter intresse och ålder.  Att som vuxna lyssna på barnen och låta dem stanna där de upplever sig få ut mest och inte stressa runt efter klockan och försöka uppleva allt. Man kan komma tillbaka och utforska det man missat.

Ett annat tips är att ta med några tidningar eller liknande om man behöver sitta och vänta. Perfekt att plocka fram i köerna till attraktionerna eller när man ska vänta på maten eller sina syskon.

Det var mycket varmt när vi var där så vi rekommenderar badkläder så barnen kan svalka sig i fontänerna och flaskor med vatten som går att fylla på vid toaletterna.

Djuren vaknar till när det blir lite kallare mot kvällen. Så om möjligt stanna kvar. Många åker hem och det blir lugnare i parken. Kortare köer och perfekt att åka kabinbanan då.  Här sker också en del djursysslor och man kan se när djuren blir matade och flyttade på.

MAT

Den yngsta pojken är mycket allergisk mot nötter. Redan innan vi besökte Kolmården ringde vi upp för att kolla om det fanns något sonen kunde äta. Här vill vi ge Kolmården högsta betyg. Vi fick prata med kunniga människor och de berättade att Kolmården har som policy att allting är nötfritt. För all allergi finns det pärmar vid varje matstation där det står vad allting innehåller.  För sexåringen fanns det R-ICE glass som är allergisäkrad i påse vid butikerna. När mamman frågade killen bakom disken om de inte även sålde vatten sa han nej, men om vi har en tomflaska så fyller han gärna på den på kontoret (!). Vilket han gjorde. Servicenivån var generellt hög överallt på Kolmården. Idel glada miner och personal som skojade med barnen och oss vuxna. Här får Kolmården toppbetyg. Maten var dock rätt trist och typisk för en nöjespark.

BAMSES VÄRLD

De yngre killarna ville utforska Bamses värld. Det var ett ordentligt uppsving sedan vi var här sedan sist. Nu kan man gå in i de små husen där våra vänner bor. De har nya attraktioner och killarna bara älskade Godiståget som var precis lagom läskigt att känna sig modig i. Även den fega mamman tyckte att det var en perfekt attraktion att kicka igång Kolmårdenvistelsen med.

Då den yngsta killen verkligen älskade Bamses värld valde vi att lyssna på det och inte stressa igenom Kolmården för att hinna se och uppleva allting. Vi stannade alltså länge på Bamses värld. Hela gruppen åt Farmors pannkakor på den generösa uteplatsen. Tyvärr full av getingar vilket tog bort njutningen en del.

Vi åkte även Skalmans luftballonger som var riktigt snurriga. Mamman blev väldigt yr men sexåringen tyckte det var toppen.  Skalmans bilar tyckte sexåringen var lite tråkig och var besviken att det bara var ett varv. Säkert lämplig för yngre barn. Vattenpölen var som små fontäner som sprutade upp vatten. Här fick sexåringen springa och svalka sig i hettan. Ta gärna med en handduk och badbyxor om det är varmt. För helt ärligt, är det en oas för barnen när de får gå och svettas mycket. Låt dem få den tiden.

Bamses utomhusteater om den försvunna tårtan uppskattades av både sexåringen och tioåringen såväl som alla andra barn (och vuxna). Efteråt fick man krama vännerna, Skutt, Bamse och Vargen. Köerna ringlade långa, och det var här och vid Wildfire det var jobbigt långa köer. Men väl värt det när man väl kom fram.

DJUREN: Hos barnen var det flickan som var mest intresserad av djuren och ville se och lära om så många som möjligt. Denna önskan var mindre hos sexåringen som tyckte det var kul men som inte orkade ”lyssna” om djuren på samma sätt. Så pappan tog med de hugade på djurvisningar medan sexåringen (och viss del tioåringen) befann sig hos Bamse. Hela anläggningen är verkligen imponerande med djur från alla världens hörn. Fantastiskt att komma så nära djuren. Rekommenderas att besöka tigrarna under matningen, stå längst ner under läktaren så är du 3 meter från tigrarna. Mäktigt. Även ett besök hos 10-åringens favoriter Surikaterna uppskattades mycket. Kolmården upprepade överallt meddelandet att om vi inte tar hand om våra djur och vår natur finns snart bara tigrarna och noshörningarna kvar i djurparkerna! Ett viktigt budskap som bör spridas vidare till alla.

KABINBANAN:

Denna vackra dag var som gjord för en tur i kabinbanan där man kan komma nära de levande djuren på ett annat sätt än från markplan. Barnen och pappan tyckte detta var en härlig upplevelse även om det var lite högt vid några tillfällen.Utsikten är magnifik!! Mamman vågade enbart öppna ögonen vid få tillfällen då de var riktigt nära giraffer, lejon och babyelefanten. Inträdet ingår i biljetten och inget man ska missa om man är på Kolmården, förutom om man är höjdrädd. Vårt råd är att om du vågar åka sittliften i slalombacken vågar du åka kabinbanan. Om inte, se djuren från markplan.

BERGODALBANORNA:

Wildfire:

I bilen, på väg från Kolmården, svarade mannen utan tvekan att Wildfire hade varit det klart häftigaste på Kålmården. Direkt efter turen såg de dock skräckslagna ut och uttalade orden: -Aldrig mer! – Det värsta jag varit med om (se bild).

Men detta är något som de kommer vilja göra fler gånger!! Om ett år eller så....

Lite som att föda barn alltså.

Delfinexpressen:

Delfinexpressen var den medelläskiga bergochdalbanan på Kolmården. Den passade faktiskt alla i gruppen. Den åktes om och om igen! Men det var bra för de yngsta att börja med Godiståget och skaffa sig lite mod inför Delfinerna.

Godiståget:

En helt underbar lagom-läskig bergochdalbana för åldersgruppen som Bamse är riktad mot. Sexåringen och tioårigen och faktiskt även mamman tyckte detta var en perfekt start på besöket. Pappan och flickan tyckte detta var en mesig variant och rätt trist. När de yngsta barnen åkt Delfinexpressen ett antal ggr och sedan åkte denna igen på vägen mot utgången tyckte även de att den var för mild.

DELFINSHOWEN:

Delfinshowen är mäktig. De känsliga i familjen fick tårar i ögonen när delfinen slog bort giftpatronerna som förgiftade havet och delfinerna. Bra var att det inte krävdes några biljetter här heller vilket gjorde inpasseringen till showen smidig och snabb. 

LEKPARKEN: Det finns en fantastisk lekpark med rutschkanor och klätterställningar i området och där ville alla barnen leka.

HELHETSINTRYCK: Kolmården är en ren och fräsch nöjespark men något för alla. Vi uppskattade dagen mycket!

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se