Logga in
Bli medlem
Favoriter (0)
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Ekokul » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på hela din beställning! Erbjuda...
Gripsholms Bed & Breakfast i Ma... » Med Barnsemesterkortet får du gratis logi och frukostbuffé för barn under 18 &ari...
Kloka Leksaker » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt när du handlar lagervaror för minst 250 kr...
Fler erbjudanden »
 » Kryssning
Reseberättelse:

Middelaldercentret i Nykøbing-Falster

(Danmark, Nykøbing-Falster, Middelaldercentret)

Att åka över Öresundsbron har nuförtiden nästan blivit en vana. Ändå förknippar familjen detta nya äventyr. Denna gången var det Middelaldercentret i Nykøbing-Falster som var målet. Resan går snabbt och smidigt. Drygt två timmars resa och vi är där. Barnen blir uppjagade och nyfikna när de ser skyltningen med alla riddare.

Att passera entrén gick fort. Entrén är en modern byggnad med sedvanlig reception och toaletter. Här finns även en butik för souvenirer och andra föremål med anknytning till platsen. I byggnaden ligger även värdshuset som jag ska prata mer om längre fram.

Medeltiden slår emot oss. Här finns autentiskt klädda personer som lever sin vardag i området. Husen är ordentligt byggda. Det är inga kulisser. Folk rör sig på gator och torg. I och vid byggnaderna finns personer som ägnar sig åt vardagssysslor, sitt yrke och andra bestyr. De svara gärna på frågor och berättar. Många är från Danmark men här finns även personer från Tyskland.

Dagligen finns här ett program med olika händelser. Denna dag skulle man avfyra sina två blidor (större katapulter). För att ladda dessa krävs det en lag med starka personer. Självklart tas barnen fram av blidans manskap. Som en del i teamet får publiken och då gärna barnen va delaktiga i laddning och avfyrning. Ett klart uppskattat inslag av våra barn.

Mat måste man inta någon gång under dagen. Här finns det några alternativ. På området finns det möjlighet att inta egen medhavd mat. Det finns bänkar, bord och soptunnor inom ett välstädat bra område. När vi var där eldade man inte men det såg ut som om det fanns grillplatser också.

En sedvanlig kiosk med snabbmat, glass och dryck finns också. De håller normala priser för nöjesområden och ungefär samma utbud med korv, pommes och hamburgare som de flesta andra ställen. I anslutning till kiosken finns även en lekplats med klätterställningar och andra lekredskap.

Det finns även ett värdshus som serverar autentisk mat från medeltiden. Ett tipps är att boka bord vid ankomst då de har många besökare. Lokalen är mörk men inbjudande. Stearinljus och öppen eld står för belysningen. Doften är underbar. Maten serveras som buffé på trätallrikar.  Sked och vass kniv används som bestick medans dryck serveras i lerkrus. Mitt i rummet stor buffén uppdukad. Det är ett stort utbud av olika rätter. Här finns både kött, fisk och fågel. Vegetariska rätt, ost och efterrätter samsas med pannkakor från eldplatsen. Smakerna är spännande och mycket goda. Här hittar vi inga moderna rätter och kaffe har inte kommit till norden ännu så det kan man inte få i värdshuset. Även barnen åt med glädje och med stort intresse.

I skogen bakom byn har man byggt upp en magisk skog. Hemsidan målar upp en bild av en skog där varelser och trolldom bor. Med mycket stor försiktighet och spänning drog barnen med mig in i skogen. Men oj vilken besvikelse. Den magiska skogen var mer en liten promenad på en stig med lite skyltar om olika väsen som man trodde på under medeltiden. Ibland fanns det lite rekvisita som tex ett skelett uppe i ett träd eller en avföringshög från Lindormen. Detta var inget barnen gillade utan de sprang snabbt vidare till nästa plats.

De flesta dagar har man en uppvisning med tornerspel. Så även denna dag. Läktarna är väl tilltagna och den ena sidans läktare ger en behaglig skugga i den stekande solen. Tornerspelet är väl genomfört och avslutas med en man mot man strid. Deltagarna lever sig väl in i sina roller och hela föreställningen är en blandning av allvar och humor.

Ska man göra sig besväret att köra hit? Ja, det tycker jag absolut. Vår dag var mycket lyckad. Vid bra väder är detta en upplevelse för hela familjen. En historieintresserad förälder kan ha kul här likaväl som ett barn som mest gillar lansar, hästar och rustningar. Att äta på värdshuset rekommenderas stark då det förhöjer hela upplevelsen.

 

Av: Jonas Möller (5 Mars 2018)

Annons:
 Till toppen av sidan 
Tipsa oss Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© Copyright 2003 - 2016
Barnsemester.se