Del 1 av 2

Hemester = vara hemma hela semestern

De allra flesta barnfamiljer i Sverige stannar hemma på semestern. Men måste det betyda att man sitter hemma och har trist - nej, nej, nej! Vi har idéer om vad man kan hitta på hemma!

Hemester
Hemestertips: Plocka snäckor på stranden, tvätta, klistra fast på tomma tändsticksaskar och lacka. Det blir jättefint!

Prova "hemester" i sommar!

Att spendera sina lediga veckor hemma i sin vanliga bostad sparar pengar, och ni har fortfarande alla möjligheter att få en minnesvärd semester full av nya upplevelser!

Hemester betyder inte att ni ska sitta hemma och uggla, utan ge er ut och upptäck ert närområde!

Safari
Strutsfarm, älgar eller kaninerna i stadsparken? Ni har säkert ett spännande "safari" in på knuten!

Gör dagsutflykter till fina ställen, ut och cykla, bada i en sjö, slappa på stranden, vandra, titta på fåglar, gå på insektssafari i skogen, bjud in till ett skojigt gammeldags "kafferep" där gästerna tar med sig sin familjs hembakade favoritkaka! 

Det finns så mycket som är gratis som vi aldrig hinner med under resten av året. Sätt er ner tillsammans i familjen och spåna påom vad ni skulle vilja göra i sommar, ta sedan fram listan när solen skiner och börja beta av den!

Om det regnar...

Deppa inte för det, det finns fortfarande massor av roligt att hitta på. Passa på att besöka biblioteket och låna roliga böcker, baka en smarrig kaka tillsammans med barnen, gå på museum, spralla loss på ett inomhuslekland eller spontanträffa släkt och vänner och spela spel!


Riddarveckan i Hova
Gycklare, musikanter och skickliga jonglör finns överallt på en medeltida marknad.

Loppisar, marknader och festivaler

Håll utkik i lokaltidningen, loppisar och marknader brukar det finnas på sommaren. Gillar ni medeltidsfester? Kanske finns det i närheten av er: Titta på vår lista »

Sightseeing på hemmaplan

Har du besökt turistbyrån i din egen stad? Ofta finns det guldkorn ni inte ens visste om! Och ibland ordnas roliga aktiviteter. Gå dit och fråga vad som händer i sommar, och ta med dig broschyrer hem så att du kan planera.
 

Allemansrätten

Ni kan vistas fritt i skog och mark så länge ni inte stör eller skadar naturen. Packa en matsäck och ge er ut på äventyr i skogen, på fjället eller i skärgården. Kanske kan ni övernatta i tält - spännande för barnen!


Plocka jordgubbar
Att plocka jordgubbar tillsammans med familjen är mumsigt!

 

Plocka bär och grönsaker

Bönderna i Sverige har ofta bär och grönsaker till självplock. Där kan ni plocka billigt samtidigt som det blir en utflykt med familjen!

Äventyrssemester hemma!

Har du små barn, hus och tält? En natt i trädgården kan vara hur spännande och skojig som helst....

Större barn som gillar äventyr? Ni kan hyra en kanot i och paddla en tur? Eller prova dressin? Rida islandshästar? Fiska? Det finns massor av aktiviteter i närheten som ni inte ens tänkt på!

Picknick på en rolig lekplats!

Den gamla hederliga picknicken är inte att förringa. Sväng inom bageriet och köp färskt bröd, och lyxa till det med favoritpålägg (kanske något riktigt crazy som Nutella och sylt)! Sätt er vid en sjö, i en park, på stranden eller vid favoritlekplatsen och njuuuuut!

Fler bra hemestertips!

Sedan denna artikel först publicerades har vi fått in ännu fler bra hemestertips från barnfamiljer runt om i landet.

Läs del 2: Kreativa och billiga semestertips »

Del 2 av 2

Hemester: Kreativa och billiga semestertips

Hemester, det är när man firar semester, fast hemma. Och det finns massor av roligt att hitta på! Här kommer några bra tips. Har du fler så skriv dom gärna längst ned på sidan. Ha en härlig sommar!

Hemester Strandsafari

Efter vår första artikel om Hemester började tipsen trilla in, här kommer några av våra favorit-tips!

Lekparksrally
Lekparksrally: När timern piper är det dags att åka till nästa lekplats!

Lekparksrally

Prova så många lekplatser ni bara hinner med under en dag. Det är en både roligt och billig aktivitet för hela familjen! Gör så här »


Strandsafari

Bor ni nära havet och/eller kanske en eller ett par sjöar kan ni prova strandsafari. Det är enkelt, besök en eller ett par badplatser varje dag.

Betygsätt i en liten bok vad varje familjemedlem tycker. Var gör man dom bästa sandslotten, var har dom godaste glassen, bästa platsen bada, rolig brygga, lekplats, varmast vatten...


Insektssafari

Utrusta er med ett förstoringsglas och en bok om insekter från biblioteket. Gå på safari i närmsta trädgård eller skogsdunge. Hur många insekter kan ni hitta? Spännande växter, maskar, fjärilar och myror går självklart också bra att titta på.

Har ni digitalkamera så passa på att låta barnen ta egna kort av äventyret och fynden.

Hemester Simmärken
Det finns massor av olika märken! Och hittar man inget som passar kan man alltid hitta på ett eget.

Ta ett par simmärken

Baddaren, sköldpaddan, pingvinen, silverfisken, guldfisken, järnmärket, bronsmärket, silvermärket... Det finns MASSOR av olika märken att ta för barn i olika åldrar.

Om ni inte är med i någon simskola kan man ha en inofficiell egen. Märkena går tyvärr inte att köpa som privatperson men ett hemmagjort diplom med bild på märket är minst lika fint!

Info om vad som krävs för de olika märkena samt fina bilder finns på Simförbundets hemsida »

Besök en stadspark

Många städer har en park som är gratis att besöka, oftast finns det också roliga lekplatser, och ibland även djur man kan titta på. Att mata ankorna med överblivna brödbitar är hur kul som helst! Ta med picnic och gör en heldag av besöket.

 


Hemester Småkryp
Wilma undersöker smådjur. Det är spännande!


Grilla korv
Grillad korv i närmsta stadspark = en hääälig lunch!


Besök en bondgård
Lycka är, att klappa en get.

Studsmatta
Domarna avgör vem som hoppat snyggast i familjens olympiad.

Såpbubblor
De små barnen tävlar i vem som kan blåsa flest såpbubblor.

Dumlekakor
Halva nöjet med att ha kakfest är att baka kakorna, och smaka på smeten!

Besök en bondgård

Om man bor mitt i stan kan det vara svårt att hitta en bondgård att besöka, men det finns 4H-gårdar. Nästan som minibondgårdar med får, kaniner, grisar, hönor och hästar. Sveriges 4H gårdar »
 

Bor ni på landet kanske någon av barnens klasskamrater har en gård ni kan hälsa på. Eller sök på gårdarna som medverkar på Bopalantgard.org, många av dom välkomnar även dagsbesökare.


Olympiska familjespelen

Antingen tävlar ni inom familjen eller mot en eller ett par vän-familjer.

Träffas en eftermiddag och hitta på grenarna efterhand, eller förbered laguppställningar, grenar, poängtavla och kanske flera olika datum för de olika grenarna i förväg.

Exempel på grenar:

 • Trädgårds plockepin
 • Boule
 • Krocket
 • Badminton
 • Kubb
 • Frisbeegolf eller fotbollsgolf (gör en egen bana)
 • Kicka fotboll flest gånger på knät.
 • Rasa pyramiden (pyramid av tomburkar, kasta boll för att rasa den)
 • Utomhusbowling (käglor av pet-flaskor med lite sand i)
 • Stafett
 • Hela havet stormar
 • Brännboll

 

Listan kan göras lång och bara fantasin sätter gränserna. Motionen, ja den får ni på köpet.

Tips: Det roligaste är om alla barn får vinna något, så passa på att göra ett par grenar där en jury (föräldrarna) avgör. Ex snyggast hopp på studsmattan, roligaste grimasen eller fräckaste trixet med skateboarden.


Anordna en kak-fest!

Bjud in alla du känner, vänner, grannar och bekanta. Det finns bara en regel. Alla tar med något hembakat.

Favorittårta, kakor, muffins eller bullar går bra. Ni träffas på eftermiddagen och alla får smaka av varandras kakor. Mums! Ju fler du bjuder in till festen desto bättre (fler kakor att provsmaka).

Kanske inte det nyttigaste alternativet, men åh så gott!


Samla insekter, grodor och sniglar

Kika på dom med förstoringsglas, googla och lär er mer om dom. Ha ett snigelrace och tävla om vems snigel som är snabbast.


Ha en lekdag!

Det finns bara en enda regel, föräldrarna ska lägga undan mobiltelefonen, surfplattan och datorn HELA dagen och BARA leka.
Tänk "Saltkråkan" och var den bästa lektant/lekfabror du kan hela dagen.

Ex: Spela fotboll i parken, kolla på myror, mata fåglar, gå på museum, smyg omkring i skogen och lek spioner, gå på skattjakt (förbered en skattkarta dagen innan och hitta den "av en slump" i sandlådan....).


Kolla lokaltidningen

Många städer har utomhusbio, parkteater, gratisevenemang med konserter och andra jippon. Lions och Svenska Kyrkan brukar också anordna utflykter varje sommar, ibland annonserar de dock inte så man får ringa runt. Hyresgästföreningen anordnar även dom ibland aktiviteter.

Leta på internet för att se om du hittar en evenemangskalender för din stad, då ser man dag för dag vad som händer.


Fler bra hemestertips!

I vår förra artikel om Hemester har vi ännu fler bra tips: Hemester »

Pressa priset på Sista Minuten-resan!

Sista-minuten-resor är resor som karaktäriseras framförallt av två saker: De bokas mycket nära på avresedatumet och priset är oftast betydligt lägre än redans ordinarie pris. Dock så finns det tips för att pressa priserna ytterligare. Här bjuder vi på några av de bästa råden. Råd som gör att ni får råd!

Pressa priset på sista minuten-resan

Många är vana att åka med ett visst reseföretag eller ett speciellt flygbolag men för att pressa priserna kan det ibland idé att lämna bekvämligshetszonen och söka bredare. Ha som vana att alltid jämföra priserna hos flera olika företag innan ni bokar. Du kommer snabbt att se att priserna ofta skiljer sig åt ganska rejält.

Var flexibel vid avresan

Vill man pressa priserna är det framförallt bra om man kan vara flexibel gällande avresedatm och avreseort. Kan ni åka ”någon gång i februari” är det betydligt bättre än om resan nödvändigtvis måste ske en specifik vecka. Sök även resor utifrån olika avreseorter, kanske finns möjligheten att åka till någon annan flygplats än just den som är närmast. Det är exempelvis inte långt mellan Arlanda, Bromma Flygplats och Skavsta Flygplats.

Var flexibel gällande resmål

Det är oftast inte svårt för reseföretagen att sälja resor till de mest populära resmålen. Därför behöver de inte sänka priserna speciellt mycket på sista-minuten-resorna dit. Detsamma gäller tvärtom. De resmål som inte är speciellt eftertraktade kommer att få större rabatt om det visar sig att inte alla biljetter är sålda och avresedatum närmar sig.

Att åka långt behöver inte heller alltid kosta mer. Det kan mycket väl vara billigare att åka en vecka till värmen i Dubai mot att åka på stadsweekend i Prag. I första hand är det just utbud och efterfrågan som styr priset.

Var flexibel på resan

Måste ni ha en viss standard på hotellet eller kan ni nöja er med att boka ospecificerat? Priset går ner en hel del genom att välja ospecificerat men det är alltid en viss risk man i så fall tar.

De flesta charterbolag håller idag hög medelstandard och erbjuder inte "dåliga" hotell även om det är ospecade resor.  Det skulle i längden bara skada deras rykte och därmed lönsamhet.

För barnfamiljer med mindre barn kan det däremot vara en fördel att boka specificerat. I alla fall om man vill ha tillgång till barnpool, barnaktiviteter eller liknande.

Bygg din egen sista-minuten-resa

Även om det kan se väldigt billigt ut med en restresa under 1500kr per person så blir det ändå ganska mycket med skatter och avgifter om familjer består av 4-5 personer. Det kan många gånger bli billigare att sy ihop sin resa helt på egen hand. Det kräver lite mer i tid men med mer pengar kvar till reskassan kan det vara värt det.

Pressa priset på sista minuten-resan

Exempel:
Börja med att se vart i världen det är billigt att resa just nu. Priser på flygresor kan du jämföra på exempelvis flygresor.se. Det kan skilja i pris även mellan olika jämförelsesidor så kika gärna in på mer än en.

När resmål är valt kan hotellnätter också bokas via jämförelsesajter. Exempelvis Hotels.com. Även här gäller samma tips – hittar du inte tillräckligt billigt boende så handlar det inte nödvändigtvis om det är fullbokat. Det kan lika gärna vara att en del av de billigare alternativen inte finns representerade.

När det kommer till boende finns stora pengar att spara på att bo på B&B, Vandrarhem eller Hostel istället för hotell. Generellt handlar det alltså om att bestämma sig för vad man verkligen prioriterar och sedan vara flexibel på resten av punkterna som styr resan. Spelar det ingen roll var, när eller hur man ska åka går det att hitta de absolut billigaste sista-minuten-resorna.

 

Budgetsemester: Tipsen för en billigare semester

Ingen vill slänga ut pengar i onödan, eller hur? Det finns en del du kan göra för att planera semestern bättre, billigare och smartare.

Dags att fixa en Halloweenfest!

Funderar du på att fixa ett skrämmande roligt halloweenparty? Här finns tips om hur du gör riktigt läskig mat.

Halloween matförslag
Tacochips och guacamole är perfekt snacks på Halloween-festen!

» Halloweenpyssel
Blodsprängda ögon »
Blodsprängda ögon är en delikat läskig rätt som passar att servera till Halloween. De innehåller ägg, creamcheese och en oliv.

Flugsvampar »
En flugsvamp av ägg och tomat som man döööör om man vågar äta...

Grönt potatismos »
Vanligt potatismos blir härligt halloween-läskigt med grön karamellfärg. Perfekt till Halloweenfesten!

Halloween bål »
Halloweentips: Servera bålen med en stor fryst hand i – buuuu vad läskigt!

Halloween muggar »
Engångsmuggar eller andra billiga plastmuggar blir snabbt festfina med antingen glitterlim (kräver lite torktid), silverpenna eller en spritpenna.

Hundbajs och kattbajs »
Servera chokladpudding i svarta hundbajspåsar och rulla chokladbollar som kattbajs. Blääääh!

Häxans brygd (Coca Cola Float) »
Häxans brygd serveras självklart på Halloweenfesten och det ser riktigt läskigt ut - precis som en riktig häxkittel! Innehåll: Coca Cola och vaniljglass.

Knapriga marsipanfingrar »
Knapriga marsipanfingrar är en delikat läskig rätt som passar att servera till efterrätt på Halloween. De innehåller fingerkex och marsipan.

Korvfingrar »
Korvfingrar är en klassik rätt när barnen ska ha Halloweenfest! Korvar + mandelspån kan lätt se ut som avhuggna fingrar.

Monstermuffins »
Muffins kan man enkelt göra Halloween-inspirerat. Med diverse dekorationer blir det snabbt läskiga monstermuffins!

Rostade pumpakärnor »
Av pumpakärnorna som blir över när man gör en halloweenpumpa kan man göra roliga snacks!

Spökmaränger »
Gör coola spöken av vanliga maränger till Halloween. Dekorera marängerna med lite smält choklad så blir det coola spöken. Eller forma dom som benknotor!

Trollhår med björnpluttar och hostsås (blä!) »
Koka svart pasta, gör avlånga köttbullar och servera med ostsås som du färgar med grön karamellfärg.

Så här fixar du ett läskigt festbord

Klä in bordet med en svart duk, ett tips är att köpa svart täckväv i trädgårdsaffären. Dekorera med gamla löv och låtsasinsekter, gummiormar, plastspindlar m m. För häftig effekt, ta en skål med vatten och lägg i en bit kolsyreis. En tät dimma stiger upp ur skålen. Dekorera maten med små "spyflugor". Flugorna gör du genom att sticka in mandelflarn på var sida om ett russin.

Här hittar du tips på fler halloween-dekorationer »


Hos våra vänner på Printables.se hittar du massor av GRATIS halloweenpyssel och pynt att skriva ut själv.

 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Legoland ® » Med Barnsemesterkortet får 1 barn GRATIS entré! Värde 349 DKK (ca 49...
Stinsen Sightseengtåg » Med Barnsemesterkortet för hela familjen 20% rabatt!
Bruket i Varberg » Med Barnsemesterkortet bjuds betalande barn i leklandet på en isglass!
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies