Res klimatsmart - så blir din resa miljövänligare

Att resa och semestra miljövänligt och kanske klimatkompensera när man väljer flyget är det allt fler som väljer att göra. För att underlätta en miljövänlig semester har vi här sammanställt en liten guide till hur du gör semestern så miljövänlig som möjlig - oavsett om du väljer cykelsemester eller flygsemester.

Ekoturism

Hemester

Det allra klimatsmartaste alternativet är att fira semester på hemmaplan, eller hemester som det också kallas. T avara på de smultronställe som finns i ert närområde och gör roliga dagsutflykter.
Hemester-tips 1 »
Hemester-tips 2 »

Ekoturism och turista hållbart

När du är på semester finns det ett par saker att tänka på för dig som vill värna om vår miljö, oavsett vart i landet eller världen du befinner dig. Att agera miljövänligt på resande fot kan vara krångligare än hemma och kräva en del eftertanke och planering, men det går. Att turista hållbart innebär att foumsera både på transporten, val av boende, mat och aktiviteter.

 • Ät lokalt producerad mat och gärna mycket vegetariskt
 • Minska familjens avfall. Går det att årtervinna ert skräp? Hittar ni ingen papperskorg i närheten, ta med och släng på hotellet/campingpatsen.
 • Åk kollektivt eller cykla om det är möjligt. Varför inte prova en tågluffarsemester i Europa?
 • Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete.
 • Fråga researrangörerna, hotellen och campingplatserna om deras miljöarbete. På så sätt hjälper du till att skapa en efterfrågan för miljövänliga semesterresor.

Ekoturistmål är perfekt för dig dom vill semestra hållbart och det finns många roliga aktiviteteratt välja mellan. Njut av naturen, vandra eller paddla kanot! Svenska ekoturismtips »

Svenska Turistföreningen (STF) har många miljömärkta anläggningar och det är lätt att hitta dom på deras webb. STF-anslutna miljömärkta anläggningar »

Buss- och tågsemester

Tågsemeser är utöver cykelsemester det klimatsmartaste alternativtet för en Sverigesemester. SJ använder miljömärkt el, vilket betyder att den enbart ska komma från vind- och vattenkraft. Utsläppen av koldioxid är obefintliga.

I övriga Europa varierar det friskt hur miljövänliga tågresorna är. Frankrike är exempelvis toppen medans vissa andra länder använder el från olja och kol, eller dieselmotorer. Där kan buss vara ett bättre färdsätt. Miljövänlig tågsemester »

Att semestra med buss är bättre än att semestra med bil (fler passagerare per fordon innebär mindre utsläpp per person). Buss-semester »

Ska ni åka båt på semestern så välj färjor med hög beläggning om det är möjligtden. Välj också den långsamgående framför snabbfärjan. Vissa snabbfärjor smutsar ner mer än flyget på samma sträcka, exempelvis sträckan Stockholm - Gotland.

Stora passagerarfärjor (till Finland, Estland, Polen och så vidare) är inte miljövänliga men är i alla fall bättre än flyget.

Grönare flygresa

Utvecklingen går åt rätt håll och det produceras hela tiden mer bränslesnåla motorer och lättare flygplan. Det finns nya tekniker som exempelvis "gröna landningar" som innebär glidflygning den sista biten och planen får tillåtelse att flyga rakare vägar genom att flyga genom flera länders luftrum.'

Det är dock inte miljövänligt att flyga men det finns mer och mindre dåliga alternativ och ett par saker du som resenär kan tänka på för att vara vara flygsmart. Planera din flygresa för att göra så lite påverkan på miljön som möjligt »

 

Buss-semester

Bussresor i grupp på semestern förknippas ofta med pensionärsresor, men så behöver det absolut inte vara. Flertalet arrangörer idag riktar sig till barnfamiljer och det finns bussresor med paketerbjudande till bland annat Legoland, Kolmården och Disneyland.

Buss-semester

Det finns massor av bussresor både inom Sverige och övriga Europa med roliga stop, fina sevärdheter och bra shoppingsmöjligheter. Och vill man inte resa med ett färdigt paket går det självklart bra att boka enbart bussresa också. En weekend i Tyskland, spabesök i Polen eller shopping i Paris kanske passar dig och din familj?

Miljövänligt alternativ

Näst efter tåg är bussresor det miljövänligaste alternativet att semestra i Sverige. Och när det gäller övriga Europa så är till och med bussresorna ibland mer miljövänliga än tågresorna, beroende på om tåget drivs av grön el, el från kolkraftverk eller diesel. Miljövänlig tågsemester »

Bussresor speciellt för barnfamiljer

Att resa med buss är både enkelt och bekvämt och de många barn tycker till och med att det är spännande. Speciellt om det är extra roliga saker som väntar vid slutstationen.

Reseföretagen nedan arrangerar även fler resor inom Sverige, Norden och övriga europa. Här nämner vi de som är speciellt familjeinriktade.

Tjörnarps buss   
Avgår från Skåne och anordnar bussresor för barnfamiljer till Kolmården och Legoland.

Resmakarn
Bussresa till Disneyland i Paris med avgång från Alingsås och flertalet orter ned mot Helsingborg.

Kanalbuss
Bussresa till Legoland i Billund med avgång från Flen och flertalet orter ned mot Mjölby.

MK Bussresor
Bussresa till Legoland, Lego House och Randers Regnskov med avgång från Mariestad och flertalet orter ned mot Göteborg.

Andra tips på bussresearrangörer är Olvemarks och Rolfs buss. Jämförelsesiten Allabussresor.se har samlat bussresor från 39 olika bussresearrangörer och där kan man söka från flera olika avreseorter, tema och destination.

Bussresa utan paket

Bussnätet i Europa är bra och det finns flera olika bra sidor att söka bussresor på. Ett bar av dom är Nettbuss.se och www.flixbus.se.  Flixbuss har Europas största utbud av fjärrbussar och har ett nät i bland annat Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike, Nederländerna och Kroatien och gränsöverskridande linjetrafik till Skandinavien, Spanien, England och Östeuropa.

Tips: Nattbussarna har oftast förre mellanstopp än dagsturerna vilket innebär kortare restud.

Del 1 av 2

Hemester = vara hemma hela semestern

De allra flesta barnfamiljer i Sverige stannar hemma på semestern. Men måste det betyda att man sitter hemma och har trist - nej, nej, nej! Vi har idéer om vad man kan hitta på hemma!

Hemester
Hemestertips: Plocka snäckor på stranden, tvätta, klistra fast på tomma tändsticksaskar och lacka. Det blir jättefint!

Prova "hemester" i sommar!

Att spendera sina lediga veckor hemma i sin vanliga bostad sparar pengar, och ni har fortfarande alla möjligheter att få en minnesvärd semester full av nya upplevelser!

Hemester betyder inte att ni ska sitta hemma och uggla, utan ge er ut och upptäck ert närområde!

Safari
Strutsfarm, älgar eller kaninerna i stadsparken? Ni har säkert ett spännande "safari" in på knuten!

Gör dagsutflykter till fina ställen, ut och cykla, bada i en sjö, slappa på stranden, vandra, titta på fåglar, gå på insektssafari i skogen, bjud in till ett skojigt gammeldags "kafferep" där gästerna tar med sig sin familjs hembakade favoritkaka! 

Det finns så mycket som är gratis som vi aldrig hinner med under resten av året. Sätt er ner tillsammans i familjen och spåna påom vad ni skulle vilja göra i sommar, ta sedan fram listan när solen skiner och börja beta av den!

Om det regnar...

Deppa inte för det, det finns fortfarande massor av roligt att hitta på. Passa på att besöka biblioteket och låna roliga böcker, baka en smarrig kaka tillsammans med barnen, gå på museum, spralla loss på ett inomhuslekland eller spontanträffa släkt och vänner och spela spel!


Riddarveckan i Hova
Gycklare, musikanter och skickliga jonglör finns överallt på en medeltida marknad.

Loppisar, marknader och festivaler

Håll utkik i lokaltidningen, loppisar och marknader brukar det finnas på sommaren. Gillar ni medeltidsfester? Kanske finns det i närheten av er: Titta på vår lista »

Sightseeing på hemmaplan

Har du besökt turistbyrån i din egen stad? Ofta finns det guldkorn ni inte ens visste om! Och ibland ordnas roliga aktiviteter. Gå dit och fråga vad som händer i sommar, och ta med dig broschyrer hem så att du kan planera.
 

Allemansrätten

Ni kan vistas fritt i skog och mark så länge ni inte stör eller skadar naturen. Packa en matsäck och ge er ut på äventyr i skogen, på fjället eller i skärgården. Kanske kan ni övernatta i tält - spännande för barnen!


Plocka jordgubbar
Att plocka jordgubbar tillsammans med familjen är mumsigt!

 

Plocka bär och grönsaker

Bönderna i Sverige har ofta bär och grönsaker till självplock. Där kan ni plocka billigt samtidigt som det blir en utflykt med familjen!

Äventyrssemester hemma!

Har du små barn, hus och tält? En natt i trädgården kan vara hur spännande och skojig som helst....

Större barn som gillar äventyr? Ni kan hyra en kanot i och paddla en tur? Eller prova dressin? Rida islandshästar? Fiska? Det finns massor av aktiviteter i närheten som ni inte ens tänkt på!

Picknick på en rolig lekplats!

Den gamla hederliga picknicken är inte att förringa. Sväng inom bageriet och köp färskt bröd, och lyxa till det med favoritpålägg (kanske något riktigt crazy som Nutella och sylt)! Sätt er vid en sjö, i en park, på stranden eller vid favoritlekplatsen och njuuuuut!

Fler bra hemestertips!

Sedan denna artikel först publicerades har vi fått in ännu fler bra hemestertips från barnfamiljer runt om i landet.

Läs del 2: Kreativa och billiga semestertips »

Hur miljövänlig är tågsemestern?

En tågsemester inom Sverige är ett klimatsmart semesteralternativ och de svenska tågen är bra transportmedel ut miljösynpunkt. Men hur ser det ut i övriga Europa?

Miljövänlig tågsemester

Tågsemester i Sverige är ett miljövänligt alternativ

En viktig faktor för att tåg ska vara miljövänliga är att loket drivs på el från fossilfria källor och 90% av Sveriges järnvägsnät går på el. Bara 5% av Sveriges tåg drivs med diesellok och det är mestadels godståg. En semesterresa med SJ innebär alltså att ni släpper ut 0 gram koldioxid per kilometer oavsett hur många ni är i familjen som reser. Tågluffa med barn i Sverige »

Bussresa med långsfärdsbuss är det näst bästa alternativet ur miljösynpunkt inom Sverige, och flygresor inom Sverige är det sämsta alternativet.

Men är det lika miljövänligt i Europa?

Svaret är både ja och nej. Det beror helt enkelt på vilket eller vilka länder ni besöker och vilka tåg ni reser med.

Bäst i klassen när det gäller miljövänligt tågresande är Sverige, Norge, Frankrike, Schweiz, Luxemburg och Österrike. Här ger tågen överlag ett mindre utsläpp än buss.

I övriga Europa är det en stor andel tåg som drivs med diesel och i vissa länder drivs tågen på el från kolkraftverk och då släpper tågen ut mer koldioxid än buss. Ur miljösynpunkt är det bättre att åka buss än tåg i framförallt Polen, Tjeckien, Ungern och Tyskland.

Med det sagt så är tåg fortfarande ett bättre alternativ än flyg i även de delar av Europa som har diesel-tåg och el från kolkraftverk. Vill man öka på miljötänket ytterligare här så välj hellre ett nattåg eller snabbtåg då de ofta har hög beläggning och ut den synpunkten är miljövänligare.

Tågluffa i Europa »

Del 2 av 2

Hemester: Kreativa och billiga semestertips

Hemester, det är när man firar semester, fast hemma. Och det finns massor av roligt att hitta på! Här kommer några bra tips. Har du fler så skriv dom gärna längst ned på sidan. Ha en härlig sommar!

Hemester Strandsafari

Efter vår första artikel om Hemester började tipsen trilla in, här kommer några av våra favorit-tips!

Lekparksrally
Lekparksrally: När timern piper är det dags att åka till nästa lekplats!

Lekparksrally

Prova så många lekplatser ni bara hinner med under en dag. Det är en både roligt och billig aktivitet för hela familjen! Gör så här »


Strandsafari

Bor ni nära havet och/eller kanske en eller ett par sjöar kan ni prova strandsafari. Det är enkelt, besök en eller ett par badplatser varje dag.

Betygsätt i en liten bok vad varje familjemedlem tycker. Var gör man dom bästa sandslotten, var har dom godaste glassen, bästa platsen bada, rolig brygga, lekplats, varmast vatten...


Insektssafari

Utrusta er med ett förstoringsglas och en bok om insekter från biblioteket. Gå på safari i närmsta trädgård eller skogsdunge. Hur många insekter kan ni hitta? Spännande växter, maskar, fjärilar och myror går självklart också bra att titta på.

Har ni digitalkamera så passa på att låta barnen ta egna kort av äventyret och fynden.

Hemester Simmärken
Det finns massor av olika märken! Och hittar man inget som passar kan man alltid hitta på ett eget.

Ta ett par simmärken

Baddaren, sköldpaddan, pingvinen, silverfisken, guldfisken, järnmärket, bronsmärket, silvermärket... Det finns MASSOR av olika märken att ta för barn i olika åldrar.

Om ni inte är med i någon simskola kan man ha en inofficiell egen. Märkena går tyvärr inte att köpa som privatperson men ett hemmagjort diplom med bild på märket är minst lika fint!

Info om vad som krävs för de olika märkena samt fina bilder finns på Simförbundets hemsida »

Besök en stadspark

Många städer har en park som är gratis att besöka, oftast finns det också roliga lekplatser, och ibland även djur man kan titta på. Att mata ankorna med överblivna brödbitar är hur kul som helst! Ta med picnic och gör en heldag av besöket.

 


Hemester Småkryp
Wilma undersöker smådjur. Det är spännande!


Grilla korv
Grillad korv i närmsta stadspark = en hääälig lunch!


Besök en bondgård
Lycka är, att klappa en get.

Studsmatta
Domarna avgör vem som hoppat snyggast i familjens olympiad.

Såpbubblor
De små barnen tävlar i vem som kan blåsa flest såpbubblor.

Dumlekakor
Halva nöjet med att ha kakfest är att baka kakorna, och smaka på smeten!

Besök en bondgård

Om man bor mitt i stan kan det vara svårt att hitta en bondgård att besöka, men det finns 4H-gårdar. Nästan som minibondgårdar med får, kaniner, grisar, hönor och hästar. Sveriges 4H gårdar »
 

Bor ni på landet kanske någon av barnens klasskamrater har en gård ni kan hälsa på. Eller sök på gårdarna som medverkar på Bopalantgard.org, många av dom välkomnar även dagsbesökare.


Olympiska familjespelen

Antingen tävlar ni inom familjen eller mot en eller ett par vän-familjer.

Träffas en eftermiddag och hitta på grenarna efterhand, eller förbered laguppställningar, grenar, poängtavla och kanske flera olika datum för de olika grenarna i förväg.

Exempel på grenar:

 • Trädgårds plockepin
 • Boule
 • Krocket
 • Badminton
 • Kubb
 • Frisbeegolf eller fotbollsgolf (gör en egen bana)
 • Kicka fotboll flest gånger på knät.
 • Rasa pyramiden (pyramid av tomburkar, kasta boll för att rasa den)
 • Utomhusbowling (käglor av pet-flaskor med lite sand i)
 • Stafett
 • Hela havet stormar
 • Brännboll

 

Listan kan göras lång och bara fantasin sätter gränserna. Motionen, ja den får ni på köpet.

Tips: Det roligaste är om alla barn får vinna något, så passa på att göra ett par grenar där en jury (föräldrarna) avgör. Ex snyggast hopp på studsmattan, roligaste grimasen eller fräckaste trixet med skateboarden.


Anordna en kak-fest!

Bjud in alla du känner, vänner, grannar och bekanta. Det finns bara en regel. Alla tar med något hembakat.

Favorittårta, kakor, muffins eller bullar går bra. Ni träffas på eftermiddagen och alla får smaka av varandras kakor. Mums! Ju fler du bjuder in till festen desto bättre (fler kakor att provsmaka).

Kanske inte det nyttigaste alternativet, men åh så gott!


Samla insekter, grodor och sniglar

Kika på dom med förstoringsglas, googla och lär er mer om dom. Ha ett snigelrace och tävla om vems snigel som är snabbast.


Ha en lekdag!

Det finns bara en enda regel, föräldrarna ska lägga undan mobiltelefonen, surfplattan och datorn HELA dagen och BARA leka.
Tänk "Saltkråkan" och var den bästa lektant/lekfabror du kan hela dagen.

Ex: Spela fotboll i parken, kolla på myror, mata fåglar, gå på museum, smyg omkring i skogen och lek spioner, gå på skattjakt (förbered en skattkarta dagen innan och hitta den "av en slump" i sandlådan....).


Kolla lokaltidningen

Många städer har utomhusbio, parkteater, gratisevenemang med konserter och andra jippon. Lions och Svenska Kyrkan brukar också anordna utflykter varje sommar, ibland annonserar de dock inte så man får ringa runt. Hyresgästföreningen anordnar även dom ibland aktiviteter.

Leta på internet för att se om du hittar en evenemangskalender för din stad, då ser man dag för dag vad som händer.


Fler bra hemestertips!

I vår förra artikel om Hemester har vi ännu fler bra tips: Hemester »

Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Chartersemester
Weekendresor
Annons
Populära erbjudanden
Upzone Ängelholm » Med Barnsemesterkortet får familjens barn 20% rabatt på Upzone! Erbjudandet gäller barn upp t...
Mälarhusens stugby » Med Barnsemesterkortet får ni 50% rabatt på minigolf för hela familjen!
Busfabriken i Malmö » Med Barnsemesterkortet bjuds betalande barn på mjukglass eller Fun Slush!
Annons
Populära familjenöjen
Annons
Sportlovsveckorna är eftertraktade veckor men
Kryssning passar dig som vill se nya ställen varje dag.
Annons
Annons:

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2019 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies