Åland
Annons

Barnsemesters guide till Åland

Öarna på Åland är lite speciella, var och en på sitt sätt. Här är också fler soltimmar, annorlunda natur och man har vattnet in på knuten överallt!

Åland

Resa till Åland

Till Åland reser man antingen med flyg eller med båt.

FLYG. Det tar bara 30 minuter att flyga till Åland från Arlanda.

Båt till Åland
Det är enkelt att ta båten till Åland, flera rederier har turer dit.

BÅT. Färjeavgångar från Sverige avgår från Kapelskär, Värtahamnen och Grisslehamn.

Kappelskärär den snabbaste även och den rutten trafikeras under sommarmånaderna av  Viking Line med två-tre avgångar per dag.

Från Värtahamnen i Stockholm kan man resa med Tallink Silja.

Från Grisslehamn har Eckerölinjen varje dag tre avgångar till Eckerö på Åland. Man kan ta bussen från Stockholm eller Uppsala, båt från Grisslehamn till Eckerö och så buss till Mariehamn.

För dig som åker från Finlands fastland är Ålandstrafikens skärgårdsfärjor ett alternativ till de stora passagerarfartygen, men boka i god tid!

EGEN BÅT. Ålands skärgård har drygt 6000 öar att upptäcka med egen båt. Här är det lätt att hitta en egen strand och naturhamn. Åland har också en hel del gästhamnar med varierande service. Allt från 320 båtplatser och trådlöst internet, till 20 båtplatser och kiosk.

Övernatta på Åland

Öland har både campingplatser, hotell, gästhamnar, stugor, vandrarhem och Bed & Breakfast. På VisitÅlands webbsidor finns det massor av olika boende att välja mellan.

Bra att veta

Det är överlag ett lugnt tempo på Åland, det märks bland annat på butikernas öppettider. Så tag för säkerhets skull med lite extra i matsäcken, sådant som stillar hungern, släcker törsten och fyller på med energi.

Allemansrätten på Åland är inte riktigt densamma som i Sverige. Att slå upp tält/husvagn/husbil och övernatta är inte tillåtet utan markägarens tillstånd. Man får inte göra upp öppen eld i markerna och spinnfiske är inte tillåtet utan fiskekort för den sjö ni vill fiska i. För att skydda häckande sjöfågel är det inte tillåtet att fiska från stranden mellan 15 april – 15 juni.

Språket på Åland är svenska. En mjuk, trevlig "dialekt" som gör att det är lätt även för "blyga" svenskar att semestra här.

Områden

Brändö i Ålands nordöstra skärgård finns badvikar i hundratal. Vägnätet är väl utbyggt med broar och landsvägsfärjor.

Ni kan öluffa med cykel eller bil, eller hyra en mindre båt med utombordsmotor.

Ni kan också fara på skärgårdssafari till någon ö i havsbandet och på nära håll uppleva sälkolonier.

Från Åbo med omgivningar hinner ni göra en picknick-tur över dagen. Besök öarna, ät en lunch eller middag och åk tillbaka igen på kvällen.

Föglö kan du uppleva alla typer av skärgårdsnatur. Uppodlade dalbottnar, barrskog, lövängar och karga utskärsklippor i havsbandet.

Degerby är en populär by för gästande båtturister. Inom promenadavstånd från färjfästet finns fiskrestaurang, butik, post, banker, simhall, café och bibliotek.

I Föglö har ni möjlighet att fiska. Kontakta någon lokal fiskeguide som hjälper er att hitta de rätta platserna. Sommartid ordnas mysiga sommar- och strandfester för hela familjen, se lokala anslag.

Kumlinge har fyra stora huvudöar – Kumlinge, Enklinge, Seglinge och Björkö. För er som kommer med egen båt finns en gästhamn och tre besökshamnar.

Till Bärö kommer man med egen båt, eller med färjan som trafikerar mot beställning. Här finns restaurang och möjlighet till övernattning.

På vackra Kökar i söder kan ni hyra cyklar, eller åka på dagstur till ön Källskär där Mumintrollens mamma Tove Jansson hittade inspiration till sina böcker. Det finns båtutflykter till naturreservatet Idö och utflykter med dykguide till intressanta vrak. Fiskeintresserade kan hyra en båt eller anlita en fiskeguide som visar de bästa fiskevattnen.

Sottunga är den minsta kommunen på Åland. Gästhamn med café och övernattningsstugor finns på huvudön, samt en båthamn på Husö. Missa inte Sottungas lilla träkyrka på gångavstånd från hamnen, och ”Gamla Folkskolan” som renoverats med frivilliga krafter.

Vårdö ligger närmast fasta Åland och är en jättefin cykelö. Klicka dig runt här på Barnsemester.se så får du massor av tips på vad ni kan göra.

Aktiviteter på vattnet

Det bästa med Åland är närheten till allt. Närheten till vattnet, till naturen och till äventyren.

Äventyren börjar redan när färjan går in i Ålands skärgård. För om man vet att det ligger ca 700 kända vrak under ytan så förstår man att förr i tiden var detta ett äventyr med livet som insats. I dag ger deras missöden oss andra en möjlighet till ett annat äventyr, nämligen vrakdykning.

Föredrar du och din familj att upptäcka den Åländska övärlden i lugn och ro från havsytan, så ta en skärgårdstur. Det går guidade turer till bland andra Rödhamn och Boxö. Turen dit utgår från ÅSS brygga i Västerhamnen i Mariehamn. Båten ni åker med är både sjösäker och barnvänlig, ett rum på båten är inrett som lekrum med spel och annat barnkul. Det tackar vi för! Naturligtvis ingår flytvästar.

Består din familj av lite äldre barn och ungdomar så uppskattar de säkert en kajakpaddling. Förslagsvis ut till Kobba Klintar. Paddlingen tar ca 2,5 timmar och ger er god aptit som ni kan stilla på Kobba café och sjömansbar. Vill ni inte ta er ut för egen maskin så ordnas dagliga turer från fiskehamnen Korrvik. Andra spännande båtutflykter är till havsfyrarna Sälskär och Märket.

Gillar ni havet och inte har något emot en långtur är sälsafari kanske något för er. Väl ute kan ni njuta av nyfikna sälar som simmar runt båten. En betydligt kortare och lugnare tur är Skärgårdspicknick, en två timmars utflykt med strandhugg för kaffe/läsk och smörgås.

Ett annat sätt att upptäcka Ålands skärgård är att öluffa. De vita skärgårdsfärjorna gör det enkelt att ta sig fram mellan skärgårdskommunerna. Tar ni turen utan fordon eller med cykel så är färjan helt gratis. Sitt på däck och njut men glöm inte att kliva av då och då. Några tips är Skärgårdsmuseet i Lappo och Museigården Hermas i Enklinge.

Aktiviteter på land

Det finns 900 kilometer väg att ta sig fram på med cykel! Du kan själv planera din cykeltur, tag då hjälp av turist- och cykelkartan som du kan köpa på Ålands Turistinformation i Mariehamn. Eller hör med de olika researrangörerna. De fixar cykelpaket med matställen och mysiga övernattningar. Ett tips är Ekerölinjens ”Friluftslyx på Ålands solsida”. Då kombinerar man cykling, paddling och ridning. Visst låter det härligt? Eller ett tips från VisitÅland: börja med ett besök i den gamla kyrkan i Hammarland och miljön där omkring. På Kattby Café kan ni njuta av god mat i gammal miljö.

I Hammarland kan ni också besöka Ålands Brandkårsmuseum med sitt lilla "Café Klara". Följ sen den utmärkta vägen upp till Sålis Batteriberg. Njut av den vackra utsikten mot Norrhavet. Härifrån är det nära till Skarpnåtö Hembygdsgård, där stora delar av filmen Stormskärs-Maja spelades in. Från Skarpnåtö kan ni sedan ta cykelfärjan M/S Silvana över till Geta. Det finns även möjlighet att följa med Silvana ut på en fisketur.

Aktiviteter för vetgiriga

I Mariehamn, östra hamnen, ligger Sjökvarteret. Här kan man kan gå omkring bland båthus och bodar och i museet visas utställningar om skepps- och båtbyggeri förr och nu. På båtvarvet kan man förundras över hur plana plankor kan förvandlas till en båt.

Kanske vill man gå ombord på en riktigt gammal båt, en stor en som Pommern. Den ligger också i Mariehamn, men i västra hamnen. På båten kan man fantisera om hur det var att leva ombord som gris, besättning eller som kapten. Mer om livet till havs kan man få veta om man besöker Ålands sjöfartsmuseum, ett litet museum med mycket känsla och charm.

Ännu ett fint museum är Ålands museum, här får du bland annat lära dig om Ålands historia och den är ganska spännande!

Vet du var Saltkråkan spelades in? Jo, på Åland! I alla fall scenerna vid de mysiga sjöbodarna. Ni hittar dem i verkligheten i Käringsunds fiskeläge i Eckerö. Strax intill ligger Jakt och fiskemuseet, där man förutom allt som finns att upptäcka på ett museum kan få prova på tenngjutning och pärlutgrävning.

I Eckerö finns också Postrotemuseet och Labbas Hembygds- och bankmuseum. Mitt på Åland, i Finströms kommun, ligger Von Knorringmuseet. Museet har öppet sommartid med olika temautställningar, du kan även besöka Kalle Glads stuga.

På vackra Dånö i skärgården ligger Dånö hembygsmuseum. I Jettböle finns en av Nordens mest kända stenåldersboplatser och på Kungsö Batteriberg finns ruiner av ett kanonbatteri från första världskriget.

Tar ni er över Prästöbron till Prästö, kan ni besöka Bomarsundsmuseet . Det är en gammal fästning som anses vara ett av Ålands märkligaste fornminnen.

Skeppargården Pellas kan ni få reda på hur livet i ett redarhem från 1884 kunde te sig. Gården ligger i Lemland kommun.

Ett besök i Saltvik förflyttar er även det långt bakåt i tiden. Här finns bland annat Boxö fästningsruin och Borgboda fornminnesområde med lämningar av en borg som byggdes under vikingatiden. Under sommaren hålls vikingamarknad här, ett festligt evenemang för hela familjen!

En verkligt spännande plats som garanterat sätter igång fantasin hos barnen är Kastelholmsslott och området där omkring. Nära slottet ligger Kronohäktet Vita Björn och Friluftsmuseet Jan Karlsgården. Här har man samlat gamla hus från olika delar av Åland. Slottet, postvägen, fästningen samt gravfältet från järnåldern bildar en helhet och hör till Ålands främsta sevärdheter.

Aktiviteter för kreativa

För barn med pyssellusta i fingrarna finns Barnens målarkoloniÖnningebymuseet. Material, undervisning, saft och kaka ingår i priset. På Jan Karlsgården i Kastelholm kan barnen pyssla med ull och trä under sommaren. På Kastelholms slott kan man prova medeltida hattar och måla egna sköldar.

Aktiviteter för barn med spring i benen

Fart och fläkt är det på Gokart-banan i Vessingsboda, här finns bilar för de större barnen som är minst 150 cm i strumplästen och även för de yngre som är runt 8 år. Är det fart och fläkt som gäller så är ett besök på högrepsbanan ett måste. Här gäller mod, balans och styrka. Minimiåldern är 11 år.

äventyrsbadet Mariebad i Mariehamn roar man sig både inne och ute. Badet har egen sandstrand, roliga vattenruschbanor, vattenfall och en spa- och relaxavdelning. Du hittar även golfbanor på Åland, barnen brukar gilla korthålsbanan på Eckerö golf.

I Eckerö ligger också Käringsundsbyn, här finns minigolf, tennis, barnvänlig strand och mycket mer. Mitt på Åland ligger Finströms kommun. Här kan den våghalsiga testa brogunga från Färjsundsbron, eller så nöjer man sig med att njuta av den härliga utsikten...

Aktiviteter med djur och i naturen

Djur- och naturvän? Då finns det massor att göra och uppleva på Åland. I Eckerö finns Viltsafari, där åker ni runt i en vagn och hälsar på hos hjortar, strutsar och vildsvin. Ni kommer riktigt nära och det är helt ok att klappa djuren om man vill och vågar.

Lilla Holmen i Mariestad hittar man småbarnens paradis. Här finns bland annat fågelhus, djur att klappa och titta på, härlig lekplats och badstrand. På de storslagna Geta Bergen ligger Soltuna restaurang & café med utsiktstorn. Härifrån kan man vandra längs Grottstigen som är 5 km lång, via Getagrottan och ned till den vackra Djupviken, eller ta med barnen på Trollstigen som är 1 km lång. Kartor över stigarna kan du hämta på restaurangen.

Ålands bästa stränder

Ålands bästa stränder


  • Eckerö – Käringsund, sandviken och Degersand.
  • Finström – Godby, Bölsvik, Tjudö och Bambölevik. I Bambölevik finns hopptorn.
  • Geta – Knutnäs
  • Hammarland – Bov ik och Marsund.
  • Jomala – Småholma simplats, Möckelö havsbad och Kungsö badstrand.
  • Lemland – Kapellviken
  • Lumparland – Vid kyrkbron, i Klemetsby och Lumparsund som har hopptorn.
  • Saltvik – Kvarnbo, Haga. På Västervikens badstrand i Haraldsby och på Notplans badstrand i Odkarby finns hopptorn.
  • Sund – Simviken i Bomarsund och Delvik med hopptorn.
  • Brändö - Torsholma och Korsklobbsrevet.
  • Foglö - Hasterboda och Degerby.
  • Kumlinge - Marskil
  • Sottunga - Sottunga gästhamn.
  • Vårdö - Vargata och Sandösunds Camping

Senast uppdaterad 2019-05-15
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se