Grillsäsongen är här, och vi är många som är nybörjare. Här har du grunderna i konsten att grilla.
Efter maten kan man grilla marschmallows, det är mums!
Grilltips
Elektrisk grilltändare
Fler och fler slutar med tändvätska, dels för att lukten av kemikalier kan ånga upp i maten och dels för att det är mycket farligt att ha tändvätska i närheten av barn. En elektrisk grilltändare är praktisk och säkrare, eller prova tändkuber.
Lägg färska kryddor på grillen
Visste du att om du lägger färska kryddor eller finhackad vitlök bland kolen så blir det en spännande smak på köttet. Prova med timjan och rosmarin. Mums!
Briketter eller vanlig grillkol?
Ska man grilla länge och till många gäster är grillbriketter bra, de glöder länge, länge. Till en vanlig grillkväll med lilla familjen duger det fint med vanlig grillkol.
Lägg inte på förrän silvret kommer fram
Många av oss lägger på maten för tidigt, det är ett vanligt misstag. Då börjar det brinna så fort minsta lilla olja eller marinad droppar ner på kolen, och köttet blir bränt och förstört. Sätt på grillen i god tid. Kolen ska glöda och ha askat silvergrått en stund innan du lägger maten på gallret.
Använd olja
Oljan hindrar att maten bränner fast på gallret, plus att du får mer smak och fukt till maten. Det fungerar fintfint med vanlig matolja, olivolja eller en smaksatt grillolja.
Lägg på locket
Har din grill ett lock? Lägg på det så får du en kortare tillagningstid och maten blir mindre torr. Det håller dessutom röken ”på plats”.
Vänd bara en gång
Proffsen vänder ofta maten en enda gång, då får man den där smaskiga karamelliserade smaken och fina grillytan.
Fisk i folie = nyttigt, gott och busenkelt
Lägg en rejäl klick smör, lite dill och några nypor grovsalt på en stor bit laxfilé som du lagt på aluminiumfolie. Vik upp kanterna på aluminiumfolien och stäng som ett slutet paket. Lyft försiktigt över paketet på grillen några minuter. Lax blir färdigt snabbt!
Grilla frukt och grönt
Majskolvar, zucchini, paprika, ananas, äpplebitar, banan. Mums! Det finns även många goda vegetariska grillrecept.
Tillagningstider
Hur länge ungefär ska man grilla köttet? Följande tabell är inte fasta regler, men en generell vägledning. Stektiden kan variera beroende av köttets tjocklek eller vädret. De angvna tiderna är för medium grillat kött.
Grilla | Tid | |
Oxfilé, revben, T-bensstek (3 cm tjock) | 8-10 min | |
Hamburgare (2 cm tjock) | 8-10 min | |
Kotlett, fläskkarré (2 cm tjock) | 10-15 min | |
Korvar | 5-10 min | |
Kycklingbröst, utanben (ca 175g) | 8-12 min | |
Fiskfilé (2 cm tjock) | 5-10 min | |
Räkor med skal (15-20 g/st) | 5-10 min |