Lär ditt barn simma
Annons

När kan ett barn lära sig att simma?

Vi har kikat närmare på när och vad barn kan klara av i vatten, och vi tipsar om lärorika vattenlekar för olika åldrar.   Nästan alla barn trivs som fisken i vattnet!

0 - 1 år

Babysim kan påbörjas efter 3 månaders ålder, enligt instruktörerna. Under babysimkursen lär barnet sig att hålla andan under vattnet för att kunna simma korta sträckor.

 

Innan ni börjar på babysim kan du bada med ditt barn hemma i badkaret, i balja och även duscha tillsammans. Då kan du lära dig att hantera ditt barn i vattnet och att vända barnet från mage till rygg och rygg till mage.

När barnet har blivit så gammalt att det lärt sig att sitta på land kommer du att märka att ditt barn inte längre är lika nöjt på rygg i vattnet. Locka barnet att tycka det är spännande att ligga på rygg korta stunder i taget!

  Babysim
Riktigt små barn har en inbyggd dykreflex.

När barnet är runt 8 månader kommer det ofta in i en utvecklingsfas där det är lite mer skeptiskt till nya saker och främmande personer. Detta kan visa sig även i vattenmiljön.

Tips på vattenlekar för barn 0-1 år
Låt barnet ligga i magläge och hänga över din utsträckta arm. Locka barnet att röra på benen. När barnet sparkar - gå framåt. När barnet stannar - stå stilla. Detta gör att barnet lär sig att koppla sina egna rörelser till att ta sig framåt i vattnet.

Tänk på detta
Håll barnet så mycket som behövs för att barnet ska känna sig tryggt, inte mera. Låt vattnet bära så mycket som möjligt. Rör barnet mycket i vattnet så att barnets kroppsmedvetenhet stärks. Öva det viktiga ryggläget ofta, korta stunder. Vänj barnet tidigt vid att få vatten över huvudet.


1 – 2 år

Nu är barnet mer medvetet om sig själv som en social varelse. Barnet tycker om att vara del av en grupp. Det finns babysimgrupper och minisimgrupper för denna ålder om ni vill simma i organiserad form.

 

Ett barn i denna ålder tycker om att det händer saker. Att hoppa till föräldern från bassängens kant kittlar i magen, samtidigt som det ger barnet kunskap om hur det ska hantera sig självt när det hamnar i vattnet.

  Barn i badring
Barn i åldern 1-2 år är spralliga och vill röra sig. De stortrivs i vatten!

Mot slutet av perioden kommer många barn in i en ny utvecklingsfas (förr kallades den ”trotsåldern”). Det kan märkas även i vattnet genom att barnet säger nej och testar gränser. Det är viktigt att vara konsekvent och att vara tydlig med att t ex barnet aldrig får hoppa ner i vattnet utan att ha fått ok från sin förälder.

 

Om barnet simmat sedan det var litet kan det nu simma flera meter under vattnet och lär sig att hämta luft för att kunna simma längre.

Tips på vattenlekar för barn 1-2 år
Hoppa från kant eller matta. Låt barnet upptäcka vattnets egenskaper genom att hälla vatten i hinkar och skopor och vattenkannor.

Tänk på detta
I simhallen bör barnet ha halksockor på sig för att inte halka på det våta golvet. Var tydlig med att barnet inte får hoppa i vattnet utan att ha fått ok från en vuxen.

 


3 - 4 år

Barnet kan lära sig att simma med huvudet över ytan om man vill. Det nya är dock, enligt dagen siminstruktörer, att man lär barnet att crawla. Då är det bara positivt om barnet vill ha huvudet nedåt i vattnet.

 

Nu är barnets koordination bättre utvecklad för att kunna koordinera arm- och benrörelser. Glöm inte att allt lärande måste vara på barnets villkor och att det är barnets nyfikenhet och glädje som ska styra lärandet.

Tips på vattenlekar för barn 3-4 år
Måla regnbågar eller skopa glass för att lära crawl-armtagen. Rita hjärtan för bröstsimarmtagen.

  Armpuffar är ett bra hjälpmedel för små barn.
I denna ålder händer det lätt att barn som är vana vid simring glömmer att de inte har simringen på - och hoppar i vattnet!
Armpuffar som barnet inte själv kan ta av är ett bra komplement.

Tänk på detta
Lärandet för barn måste alltid vara i glädje. Nyfikenhet ska driva det framåt. Försäkra dig om att simskolan har en pedagogik för små barn.

5 - 6 år

Barn i denna ålder vill verkligen lära sig att simma och har längre uthållighet. Man kan bli mer konkret i sina instruktioner till barnet eftersom barnet kan tänka i flera steg.

 

Tips på vattenlekar för barn 5-6 år
Låt barnet prova att bada med kläderna på och med flytväst.

Tänk på detta
Hur vattenvant ditt barn än är ska du aldrig lämna det utan uppsikt när det är i närheten av vatten!

  Kille med flytväst
Låt barnet prova att bada med kläderna på och med flytväst.

 

 


7 år och uppåt

Skolbarn är ofta riktiga vattendjur. De kan vara i vattnet i timma r! De flesta kan simma, men de behöver fortfarande vaktas.

 

Tips på vattenlekar för barn 7 år och uppåt
Hämta saker från botten, exempelvis mynt i en pool. 

Tänk på detta
Simmärken kan för många barn vara en sporre. För en del barn kan det kännas kravfyllt. 

Barn som leker på bryggor bör ha räddningsväst. Lämna för den skull aldrig barnen utan tillsyn. Västen ersätter inte din tillsyn. Obs! Tänk på att det är skillnad mellan flytväst och räddningsväst!

  Simskola
Alla skolbarn i Sverige som inte kan simma i 2:a klass har rätt till simlektioner på skoltid. Det är en stor förmån som räddar många liv.


Badvett som är bra att lära sitt barn


  • Berätta alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
  • Bada alltid tillsammans med någon.
  • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.
  • Simma längs med stranden.
  • Knuffa aldrig i någon, och håll aldrig fast någon under vattnet.
  • Simma inte under bryggor och hoppställningar.
  • Spring inte på bryggor eller vid bassänger – det är lätt att halka.
  • Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd.
  Uppblåsbar badleksak
Uppblåsbara leksaker är skojiga. Men håll koll på ditt barn hela tiden, eller undvik öppet vatten eftersom barnet kan driva iväg.

Texten är faktagranskad av Linnéas Simskola, www.linnea.se


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-01
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se