Detta är en drömtårta du kan förbereda halvvägs, i lugn och ro dagen innan festen. Fyll marängskalet precis innan servering, med t ex bär, glass, hackad choklad eller daim.
(marängskålen/skålarna fixar du dagen innan festen, det är avstressande att ha efterrätten förberedd)
3 äggvitor
1 kryddmått vinäger
2 dl strösocker
Så gör du marängskålen: Sätt ugnen på 100°. Vispa vitorna till vitt skum. Tillsätt 1 kryddmått vinäger och vispa tills massan är slät. Vispa ner sockret lite i taget tills massan är stadig och håller formen (trix: vänd skålen upp och ned. Om äggvitemassan stannar kvar i skålen är vispningen klar. )
Bred ut massan på bakplåtspapper, klicken (marängskålens botten) ska bli 24 cm i diameter. Lägg till några toppar runt om så att de bildar skålens kanter. (se bilden här intill). Gräddas mycket långsamt: 100° i 2-3 timmar.
Därefter, låt marängen stå kvar i avstängd ugn med stängd lucka tills marängskålen är torr och släpper papperet. Hantera din "marängskål" försiktigt så att den inte spricker. Förvara den i rumstemperatur fram till servering. Lägg i fyllningen precis innan servering.
Fyll din "marängskål" med t ex:
1/2 l hallonglass
1/2 l vaniljglass
3 dl vispgrädde
hallon - eller annan färsk frukt och eller färska bär som t ex röda vinbär, jordgubbar, björnbär.
OBS! använder du frysta bär lyckas man ofta bäst med hallon, som du tinar i rumstemperatur. Jordgubbar och vinbär blir för blöta.
1 Daim (lägg en Daim i en fryspåse, knyt igen och banka med brödkaveln till lagom smulor.
Tips! Du kan göra 2 marängskålar, en till de vuxna och en till barnen. Fyll barnens med glass, bär, chokladmousse och annat gott barnen gillar och toppdekorera med geléhallon - eller sega råttor!
Fyll de vuxnas marängskål med t ex en lyxig glass med vuxensmak och härlig rippel, det finns många goda sorter att välja bland i matbutikerna.