Annons

Att köpa extra reseförsäkring eller inte

Nästan alltid när man beställer en resa får man alternativet att lägga till en extra reseförsäkring. Men vad innebär det egentligen och behövs den? Här har vi sammanställt lite information för att hjälpa dig och din familj ta beslutet inför er resa. Reseförsäkringar
De allra flesta har en vanlig hemförsäkring och i den ingår ett grund-reseskydd i 45 dagar. Betalas resan med bankkort brukar även avbeställningsskydd ingå. Vid en vanlig semesterresa räcker ofta det.

Den vanliga hemförsäkringen

Det viktigaste i ett reseskydd är att det täcker vårdkostnader vid akut sjukdom och olycksfall på resan, samt hemtransport till Sverige vid allvarliga skador. Det skyddet finns alltid i hemförsäkringen. Undantaget är graviditet efter en viss graviditetsvecka.

I hemförsäkringarnas reseskydd ingår:

 • Sjukvårdskostnader om någon i familjen blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka.
 • Sjuktransport hem om det blir nödvändigt.
 • Akut tandvård kan ersättas upp till ett visst belopp.
 • Ersättning för stölder upp till ett visst belopp.
 • Hemresa tidigare än planerat om en nära anhörig eller din egendom hemma skadas allvarligt.
 • Ersättning för bagageförsening och personförsening (exempelvis om man blir försenad till anslutningsflyg).
 • Ersättning för outnyttjade semesterdagar. Men här varierar försäkringabolagens villkor mycket.

Reseskyddet brukar vanligtvis inte innefatta:

 • Problem som är relaterade till graviditeten när du är ute och reser. Det kan alltså bli mycket dyrt om du skulle föda barnet utomlands!
 • Skidåkning off pist, dykning med tub (eller vid ett visst djup), bergsklättring samt sportutövande på elitnivå.

Skador ersätts däremot alltid vid skidåkning i pistat område, normal snorkling och bergsvandring.

Vem gäller försäkringen för?

Hemförsäkringarnas reseskydd gäller för samtliga personer som delar hushåll och är skrivna på samma adress. Barn under 18 år som försäkringsinnehavaren har vårdnaden om innefattas normalt även dom av försäkringsavtalet.

Öven barnbarn under 18 år kan innefattas av försäkringen när det gäller resa utanför Sverige med minst en övernattning.

OBS! Några bolag vill att alla familjemedlemmar namnges på försäkringsbrevet. Dubbelkolla innn avresa.

Jämför försäkringar

På Konsumenternas.se kan man enkelt jämföra reseskyddet i hemförsäkringar och möjliga tillägg. Jämför försäkringar »


Bankkort kan ge kompletterande skydd

Utöver reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring, kan du utan extra kostnad få ytterligare försäkringsskydd när du betalar hela eller del av resekostnaden med ditt MasterCard eller VISA kort. Även betalning via internetbanken brukar ge samma skydd.

Reglerna ser lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag som din bank är knuten till men det brukar bland annat ingå ett avbeställningsskydd*.


Följande kan ingå i försäkringen och kan användas som bas för att jämföra mellan olika banker:

 • Avbeställningsskydd*
 • Ersättning vid försenad utresa
 • Missat anslutningsflyg
 • Försenat bagage
 • Ankomstförsening
 • Olycksfall som leder till medicinsk invaliditet eller dödsfall
 • Skada i obebodd bostad, oanvänd bil i Sverige

OBS! Försäkringen är ingen komplett reseförsäkring utan ska ses som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd. Tänk på att eftersom kortreseförsäkringar bara är ett komplement till hemförsäkringen saknar den ersättning för exempelvis vårdkostnader och hemtransport vid sjukdom och olycksfall.


Extra reseförsäkring

Med en bra hemförsäkring och tillägget du får genom att betala resan med ditt bankkort så får du ett gott reseförsäkringsskydd. Normalt behöver du därför inte teckna några ytterligare försäkringar.

I speciella fall kan du behöva komplettera med en ytterligare tilläggsförsäkring. Det kan du antingen göra genom att köpa en extra reseförsäkring av ett reseförsäkringsbolag eller genom att komplettera med en tilläggsförsäkring hos ditt försäkringsbolag där du har din hemförsäkring.

En tilläggsförsäkring kan behövas när du:

 •     Saknar en hemförsäkring
 •     Ska vara borta längre än 45 dagar
 •     Är Gravid
 •     Ska utöva extremsporter eller tävla på elitidrottsnivå

Extra reseförsäkringar brukar framförallt innehålla generösare avbeställningsskydd. Villkoren varierar mellan försäkrsingabolagen så dubbelkolla att det du och din familj behöver finns med. Det är exempelvis inte säkert att en normal tilläggsförsäkring täcker vid graviditet eller utövande av extremsporter.


* Ett avbeställningsskydd kan betala tillbaka din resekostnad om det händer något allvarligt innan du påbörjar resan. I de flesta fall ersätts om du själv, närstående drabbas av en plötslig allvarlig sjukdom, olycksfall eller dödsfall. OBS! Det kan bli svårt att få ersättning om du resan har en kronisk sjukdom innan resan. Dubbelkolla villkoren. I många fall gäller även försäkringen om en allvarlig skada drabbar ditt hem och du därför måste avboka resan.

Av: · · Senast uppdaterad 2015-02-13
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Stoppa tjuven!
Inbrottstjuvar har sina knep. Som att de gärna tar sig in via altandörren på husets baksida. Där kan de jobba ostörda, och altandörrarna har oftast ett dåligt lås - om ens något lås alls. Via [...]
Europeiska Sjukförsäkringskortet
Europeiska Sjukförsäkringskortet
Tänk om du bryter benet i Frankrike. Eller om någon av er i familjen springer och halkar vid poolen på Mallorca? Då är det bra att ha det Europeiska Sjukförsäkringskortet med sig. Det visar att ni är försäkrade och har rätt till sjukvård i andra [...]
Kolla i god tid FÖRE resan
Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Passet: Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedatum. Skaffa pass till barnen om ni inte redan har gjort det [...]
Res tryggt
Du och familjen kan vara bättre försäkrade inför resan än vad du tror. Den vanliga hemförsäkringen, EU-kortet och betalning med vissa kreditkort ger nämligen ett bra grundskydd. Om du vill avbryta resan [...]
Pass, vaccin, försäkring, visum
Att dubbelkolla så att alla i familjen har aktuella pass, eventuella visum, vaccinationer och försäkringar kanske inte är den mest lustfyllda delen av semesterplanerandet... Men det måste göras i god tid ändå [...]
Att köpa extra reseförsäkring eller inte
Att köpa extra reseförsäkring eller inte
Nästan alltid när man beställer en resa får man alternativet att lägga till en extra reseförsäkring. Men vad innebär det egentligen och behövs den? Här har vi sammanställt lite information för att hjälpa dig och din familj ta beslutet inför er [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
20% rabatt måndag - torsdag på Prison Island Västerås
Gratis Fun Slush till barnen!
Fri entré för ett barn per familj till Gavnø Slot
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Universeum
Göteborg
Skansen-Akvariet
Stockholm
Kläppen
Dalarna
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se