Smällkarameller med äpple och kanel
8 stycken
Frasiga, nybakade knyten fyllda med äpple och kanel är härligt höstgodis. Du kan använda filodeg eller smördeg.
Ingredienser
3 stora äpplen
3 msk Svenskt Smör
3 msk socker
2 tsk kanel
1 förpackning filodeg eller kavlad smördeg
2 dl Vispgrädde
till pensling:
1 ägg (om smördeg)
1 msk svenskt Smör (om filodeg)
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär äpplena i ca 1x1 cm stora tärningar. Smält smöret i en stekpanna. Rör ned socker, äpple och kanel. Stek äppeltärningarna på svag värme tills de är gyllengula och mjuka. Låt det hela svalna något innan du fyller knytena. Lägg degen dubbel om du använder filodeg.
Skär fyrkanter ca 10x10 cm av degen. Lägg på en klick fyllning och vik ihop. Pensla med smör eller uppvispat ägg beroende på deg. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter eller tills degen är vackert guldbrun. Servera med lättvispad grädde. Sikta gärna florsocker över knytena för extra elegans.