Annons

Snabbguide: Åland

Man behöver inte åka långt för att få en härlig utlandssemester. Åland nås på bara två timmar med Eckerö Linjen från Grisslehamn i Roslagen!

Man kan åka över dagen eller så kan man med fördel stanna längre och utforska ön. Det finns ett stort utbud av boende att välja mellan runt om på hela Åland. Bekväma hotell i sjöfartsstaden Mariehamn, charmiga gästhem ute på den åländska landsbygden och många stugor varav 9 av 10 ligger vid havet.

Här tipsar vi om resan till Åland, roliga aktiviteter och evenemang som passar barnfamiljer. Enkelt och lättöverskådligt!

Perfekt för cykel- eller bilsemester

Åland är inte en ö, utan många. 6757 stycken för att vara exakt. De största sitter ihop antingen tack vare landhöjning eller via vägbankar och broar. Det gör det lätt att ta sig runt på egna upptäcktsfärder med bil eller cykel.

Avstånden är små, det är tätt mellan glasskioskerna och gott om ställen att stanna över natten på.

Åland är behändigt till formatet. Det är sex mil tvärs över och du når det mesta med bil inom en timme. Ändå finns här över 90 mil landsväg som slingrar sig fram genom löv- och barrskogar, jordbrukslandskap, äppelodlingar och bokstavligen ut över havet på de vägbankar och broar som förbinder många av öarna med varandra.

Många mysiga badplatser gör Åland till ett klassiskt badparadis. Men Åland har så mycket mer att erbjuda.  Här finns genuina byar, vackra kyrkor, fornminnen och mycket annat att se och göra. Och så finns förstås skärgården, de  tusentals öar som ligger mellan Åland och Finland, dit man enkelt kan ta sig med skärgårdsfärjorna.

Sommartid är det dessutom full fart med caféer, konstutställningar, konserter, loppisar och evenemang. Är vädret mindre badvänligt finns massor av roliga familjeaktiviteter inomhus, allt från äventyrsbad till Escape Rooms.

Årligen återkommande evenemang

Evenemangen är många på Åland. Från storslagna shower till trivsamma gårdsbesök, här finns något för alla. Året om.

Vårfesten Åland Grönskar är populär hos barnfamiljer!

Vårfesten Åland Grönskar fokuserar på närproducerad mat. Här får man klappa nyfödda lamm och kalvar samt smaka på vårens primörer.

Vikingamarknaden ger en inblick i vikingalivet och den tid när underhållningen bestod av gycklare och eldakrobatik.

Ålands sjödagar erbjuder bland annat barkbåtsbygge och pirattur.

Under Skördefesten kan man testa ponnyridning och hoppa i hö. Besökarna åker från gård till gård, handlar närproducerat, äter och dricker och deltar i roliga evenemang som passar båda stora och små.

Fler tips på evenemang finns på Eckerö Linjens webb »

Roliga familjeaktiviteter

Även om Åland är relativt litet finns här massor av roliga aktiviteter för hela familjen. Utöver den härliga naturen, badplatserna och många mysiga caféer så finns även flertalet renodlade familjenöjen både inomhus och utomhus.

Smart Parks vattenlekplats

För små och mellanstora barn passar exempelvis familjeparken Smart Park. Här står lekfullt lärande i centrum och man kan köra små elfärjor på parkens sjö, gräva i den interaktiva sandlådan, klappa djuren vid bondgården, köra elbilar och leka i vattenlekplatsen.

Leklandet Eckeröhallen är en 5000m2 stor hall full med uppblåsbara attraktioner, sumobrottning och några mindre spel. Leklandet är öppet sommartid och passar alla från 2 år och uppåt.

För djurälskande familjer passar Käringsund vilstasafri som är ett stort vilthägn där ni kan åka med viltsafaritåget och se vildsvinen, strutsarna, dovhjortarna och kronhjortar på riktigt nära håll.

Kulturintresserade familjer har mer än 40 olika museer att välja på och här finns allt från modern konst till det populära Sjöfartsmuseet med museifartyget Pommern som har speciella avdelningar för barn. Här berättar exempelvis Skeppsråttan Ruby om sin spännande seglats till Australien och avslöjar dessutom en och annan hemlighet...

Escape Room passar familjer med lite större barn. Det är som att vara med i ett tv-spel. Här gäller det att ta sig ut ur ett låst rum på tid genom att tänka, vara smarta och följa de ledtrådar och saker som finns i rummet.

För familjer som gillar att bada, men vill ha en paus från havet, finns två badhus att välja mellan. Mariebad i Mariehamn lockar med äventyrsbad med strömkanal, vattenfall och grottor. Dessutom finns en 65 meter lång vattenrutschbana och en egen sandstrand precis utanför. I den lite mindre simhallen i Godby finns motionsbassäng, terapibassäng och en barnbassäng med vattenrutschbana.

Fler roliga familjenöjen hittar du på våra sidor om Åland här på Barnsemester.se.

Resa till Åland

Åland ligger bara två timmar från Sverige med båt och ett enkelt sätt att ta sig dig är med Eckerö Linjen. Ombord på M/S Eckerö finns både god mat, shopping och underhållning. Två timmar är precis lagom för en härlig buffé och sedan lite Taxfree shopping. Ombord finns allt från parfym, smink och accessoarer till hantverk, leksaker och godis.

Eckerö Linjen avgår från Grisslehamn och har ni inte eget fordon med er så är det smidigt att åka med Eckerö Linjens anslutningsbuss till båten.

Grisslehamn ligger ca två timmar med bil från Gävle och Stockholm, och just över timmen från Uppsala. Det finns anslutningsbussar från många orter. Stockholm, Norrtälje och Uppsala har exempelvis bussar dagligen till och från samtliga avgångar. Det finns även anslutningsbuss från Sandviken, Gävle, Fagersta, Västerås och många andra ställen. Eckerö Linjens busslinjer »

Tips: Vill du boka hela semestern enkelt och smidigt på ett ställe så har Eckerö Linjen smidiga färdiga resepaket.


Av: ·
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se