Veckopeng
Annons

Hur mycket är lagom att ge i veckopeng?


Hur mycket får andra barn och vad är lagom i olika åldrar? Vi frågade vår kompis Ann-Sofie Magnusson som är familjeekonom. Här är hennes tips!

Hur mycket ditt barn ska få röra sig med? Ja, svaret är ganska enkelt: Hur mycket pengar barnet ska få beror på vad barnet förväntas köpa för pengarna. Nedan ser du vanliga belopp för olika åldrar, de kan du ha som riktlinje. Kolla också vad barnets kompisar får.

 


Ann-Sofie är familjeekonom.
Ålder Veckopeng Månadspeng
7 år 20 80
8 år 25 100
9 år 30 120
10 år 35 140
11 år 40 160
12 år 55 220
13 år   350
14 år   500
15 år   650
16 år   800
17 år   950

 

"Det finns förstås inga regler för hur mycket man ska ge sina barn. Summorna i tabellen är ganska vanliga belopp, om barnet dessutom ska kunna spara lite själv. Vid vilken ålder barnet klarar att hantera månadspeng varierar förstås, och du som förälder bedömer bäst när det är rätt tid." /Ann-Sofie

Så lär du ditt barn att disponera sina pengar:

Ge dina barn och tonåringar egna pengar och samma förutsättningar som gäller när de sedan blir vuxna och ska klara sig själva. Även om du har möjlighet att ge dem mycket pengar tycker jag att du ska finna en nivå som är lagom, varken för mycket eller för lite. Här får du några bra tips.

1. Lagom mycket. Håll koll på vad dina barns kompisar får genom att fråga deras föräldrar. Ge dina barn samma förutsättningar som kompisarna har, om din familjs ekonomi tillåter det. Kan du inte ge dina barn lika mycket som deras kompisar får, tycker jag att du ska berätta för dina barn varför det är så. Det är lättare för dem att förstå om de får veta varför er ekonomi inte möjliggör att de får lika mycket som kompisarna.

2. Ansvara för pengarna. Ge dina barn en grundsumma per vecka eller månad och gör en överenskommelse om vad pengarna ska användas till. Låt dem sedan själva ta ansvar för pengarna och köpa de saker de vill, om det går till det ni kommit överens om.

3. Ge möjligheter att tjäna extra. Har du möjlighet tycker jag dessutom att du ska ge barnen en möjlighet att tjäna lite extra genom att hjälpa till på olika sätt. T ex ta ansvar för att det är ordning i hallen, storstäda badrummet en gång/vecka eller något annat som passar deras ålder. Vad de använder sina intjänade pengar till tycker jag, inom rimliga gränser förstås, att de ska få bestämma helt själva.

4. Ge barnet sparbonus. Du kan lära dina barn att spara genom att ge dem sparbonus. Säg att barnet får 250 kronor per månad. När månaden är slut kanske det finns 50 kronor kvar. Om barnet då är villigt att spara de 50 kronorna kan du kanske ge en bonus på lika mycket och därmed sätta in 100 kronor på ett konto i barnets namn. Detta är ett sätt att lära barn att målspara till saker som de kanske aldrig skulle kunna få ihop pengar till annars.

5. Månadspengen slut - jaha? Gör barnet av med månadspengen i förtid en månad måste man som förälder vara konsekvent. Då finns inget att be för. Annars är det säkert vanligt att föräldrarna tycker synd om barnet när pengarna är slut och ger lite extra. Om barnet lär sig att det alltid går att tjata till sig lite extra gör du barnet en otjänst för framtiden.

6. Ska barn få låna? Jag tycker att du kan ge barnet ett lån om det krisar någon gång - men då är det jätteviktigt att du verkligen kräver tillbaka pengarna senare.

7. Kassabok kan väcka barnens intresse Redan när barnen är små tycker jag att det är en bra idé att lära dem att föra kassabok. När de precis har lärt sig räkna och skriva tycker de dessutom oftast att det är kul. Kan de få det som en vana tränar de sig både i att skriva och räkna, plus att de har lättare att hantera sin ekonomi, både som barn och som vuxna.


En peng för framtiden

Har du möjlighet rekommenderar jag dig dessutom att spara till barnets framtid. Gåvoskatten är borttagen vilket medför att du kan ge barnet pengarna när som helst utan att betala gåvoskatt. Därför är det bättre att spara pengarna på ett konto eller i fonder i ditt eget namn och bestämma längre fram när du vill skänka pengarna. För att hålla isär dina sparpengar kan du själv döpa kontot till barnets namn, så att du vet att pengarna är tänkta att skänkas till barnet i framtiden när du anser att det är dags.

Så städar du familjens ekonomi >

Ann-Sofie Magnusson
Ikanobankens familjeekonom
i samarbete med Barnsemester.se


Senast uppdaterad 2018-04-06
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se