Kom ihåg inför bilresan
Annons

Tips och "kom-ihåg" inför en bilsemester utomlands

Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Det finns ett par saker du inte får glömma att ta med vid en bilsemester utomlands.

Inför bilsemestern utomlands

1. Pass och körkort
Självklart ska du ha ditt körkort med dig. Ska ni åka utanför EES området ska du även ha ett internationellt körkort. Resor inom EU / EES kräver inget pass, men ibland kan det vara med att ha bra som identifikation till de utan körkort i alla fall. Exempelvis hotellen vill ibland se pass.

2. Registreringsbevis och nyservad bil
Se till så att bilen är nyservad, och att registreringsbeviset följer med på resan. Det bevisar att ni äger er bil. Förvara det bland dina värdehandlingar, inte i handskfacket.

3. S-märke bak på bilen
Har du registreringsskylt med EU flagga behövs inget separat S-märke.

4. Försäkringskort (Grönt kort) för bilen
Se över vilka försäkringar ni har och behöver ha och beställ ett grönt kort från ert försäkringsbolag.

Det internationella intryget Grönt kort visar att du har en giltlig trafikförsäkring. Intyget underlättar om ni skulle råka ut för en olycka. I vissa länder är det till och med ett krav. Gröna Kort-samarbetet har medlemmar (försäkringsbolag) i nästan alla länder i Europa samt några runt Medelhavet. Läs mer »

5. Europeiska Sjukförsäkringskortet
Det Europeiska Sjukförsäkringskortet är Försäkringskassans sjukförsäkringsintyg med er det på resan får ni sjukvård inom EU på samma villkor som landets egna medborgare. Kortet är gratis att beställa och gäller i tre år. Alla i familjen ska ha sitt eget kort, även bebisar. Läs mer »

6. Reseförsäkring
Vilken försäkring man ska ha, och hur täckande den ska vara? Det är förstås upp till var och en. Ni har ett visst skydd i er vanliga hemförsäkring. Därutöver kan ni köpa extra försäkringar, men jämför och var frågvis. Många av dem ger inte mycket mer skydd än hemförsäkringen. Ring och fråga vad hemförsäkringen täcker.

Är du gravid och ska resa till ett land utanför EU? Det kan bli ruskigt dyrt om barnet skulle fördas för tidigt. Läs mer »

7. En GPS sparar många felkörningsmil
Idag kan man få en bra GPS till bilen för ett par tusenlappar, och det känns tryggt att ha den med om man lite lagom dåligt lokalsinne. Tänk på att alltid ta med den när ni lämnar bilen, annars blir den garanterat stulen.

Ett alternativ till GPS är att gå in på viamichelin.com och skriva in hemadressen, samt adressen ni ska köra till - och vips får ni en utförlig färdbeskrivning att skriva ut och ta med i handskfacket. En vägatlas fungerar såklart också bra.

8. Bilinbrott
De flesta barnfamiljer packar bilen till bristningsgränsen. Då är det inte så smart att ha kameror, videokameror och värdesaker på flera olika ställen i bilen. Ni lämnar ju bilen då och då och ska lätt kunna ta med er värdesakerna. En bra idé är att förvara värdesaker i två låsbara ryggsäckar, en för varje vuxen. Lämna dem aldrig ur sikte. Hjälps åt att vakta ryggorna när ni tankar, stannar vid rastplatser, handlar, äter, åker färja osv. Fördela värdesakerna så att ni har vad ni behöver i den ena väskan, ifall ni skulle bli bestulna på den andra väskan.

9. Inbrott hemma
Så försvårar du för tjuvar som vill in i ditt hem när du är bortrest. Polisens tips »

10. Bra-att-ha i bilen
Förstahjälpen-sats, reflekterande varningsväst och extra glödlampor. Obligatoriskt i några av länderna i Europa. Ska ni köra igenom ett land med vägtullar (exempelvis Frankrike och Italien) så se till att ha med er gott om växel i bilen.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-12-09
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se