Res klimatsmart - så blir din resa miljövänligare
Annons

Res klimatsmart - så blir din resa miljövänligare

Att resa och semestra miljövänligt och kanske klimatkompensera när man väljer flyget är det allt fler som väljer att göra. För att underlätta en miljövänlig semester har vi här sammanställt en liten guide till hur du gör semestern så miljövänlig som möjlig - oavsett om du väljer cykelsemester eller flygsemester.

Ekoturism

Hemester

Det allra klimatsmartaste alternativet är att fira semester på hemmaplan, eller hemester som det också kallas. T avara på de smultronställe som finns i ert närområde och gör roliga dagsutflykter.
Hemester-tips 1 »
Hemester-tips 2 »

Ekoturism och turista hållbart

När du är på semester finns det ett par saker att tänka på för dig som vill värna om vår miljö, oavsett vart i landet eller världen du befinner dig. Att agera miljövänligt på resande fot kan vara krångligare än hemma och kräva en del eftertanke och planering, men det går. Att turista hållbart innebär att foumsera både på transporten, val av boende, mat och aktiviteter.

  • Ät lokalt producerad mat och gärna mycket vegetariskt
  • Minska familjens avfall. Går det att årtervinna ert skräp? Hittar ni ingen papperskorg i närheten, ta med och släng på hotellet/campingpatsen.
  • Åk kollektivt eller cykla om det är möjligt. Varför inte prova en tågluffarsemester i Europa?
  • Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete.
  • Fråga researrangörerna, hotellen och campingplatserna om deras miljöarbete. På så sätt hjälper du till att skapa en efterfrågan för miljövänliga semesterresor.

Ekoturistmål är perfekt för dig dom vill semestra hållbart och det finns många roliga aktiviteteratt välja mellan. Njut av naturen, vandra eller paddla kanot! Svenska ekoturismtips »

Svenska Turistföreningen (STF) har många miljömärkta anläggningar och det är lätt att hitta dom på deras webb. STF-anslutna miljömärkta anläggningar »

Buss- och tågsemester

Tågsemeser är utöver cykelsemester det klimatsmartaste alternativtet för en Sverigesemester. SJ använder miljömärkt el, vilket betyder att den enbart ska komma från vind- och vattenkraft. Utsläppen av koldioxid är obefintliga.

I övriga Europa varierar det friskt hur miljövänliga tågresorna är. Frankrike är exempelvis toppen medans vissa andra länder använder el från olja och kol, eller dieselmotorer. Där kan buss vara ett bättre färdsätt. Miljövänlig tågsemester »

Att semestra med buss är bättre än att semestra med bil (fler passagerare per fordon innebär mindre utsläpp per person). Buss-semester »

Ska ni åka båt på semestern så välj färjor med hög beläggning om det är möjligtden. Välj också den långsamgående framför snabbfärjan. Vissa snabbfärjor smutsar ner mer än flyget på samma sträcka, exempelvis sträckan Stockholm - Gotland.

Stora passagerarfärjor (till Finland, Estland, Polen och så vidare) är inte miljövänliga men är i alla fall bättre än flyget.

Grönare flygresa

Utvecklingen går åt rätt håll och det produceras hela tiden mer bränslesnåla motorer och lättare flygplan. Det finns nya tekniker som exempelvis "gröna landningar" som innebär glidflygning den sista biten och planen får tillåtelse att flyga rakare vägar genom att flyga genom flera länders luftrum.'

Det är dock inte miljövänligt att flyga men det finns mer och mindre dåliga alternativ och ett par saker du som resenär kan tänka på för att vara vara flygsmart. Planera din flygresa för att göra så lite påverkan på miljön som möjligt »

 


Av: · · Senast uppdaterad 2020-01-13
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se