Handbagage
Annons

Handbagaget på flyget

Flyga med barn
Tips: På handbagaget.se finns mer info om de olika bolagens regler.

Det finns massor av regler gällande handbagaget på flyget - både storlek, vikt, antal och vad som får finnas inuti. Olika flygbolag har olika storleksgränser och viktgränser och iband finnas en regel att man max får ta med ett handbagage per person (men inget eget för barn under 2 år).

Maxmåtten för handbagage brukar ligga på 55x40x23 cm alternativt 55x40x20 och maxvikten mellan 5 och 10 kg. Ibland får man enbart ha en väska och ibland går det bra att ha ett handbagage + en mindre väska ex mindre handväska eller laptopfodral.

Inget vasst och inga (eller jättelite) vätskor i handbagaget - det är en bra tumregel. Eventuella vätskor ska vara i pytteförpackningar i en genomskinlig plastpåse (läs mer längre ned på sidan).

Tänk på att inte shoppa parfym, alkohol eller andra vätskor vid mellanlandning om ni har har möjlighet att checka in dom innan ni går på planet. Annars får ni inte ta med dom ombord.


Bra att ha i handbagaget när du reser med små barn

Flyga med barn
Lugnet före stormen. Felix kissade igenom blöjan på flygturen. Tur att både han och mamma hade ombyten med!

Ta med ombyte både till dig (åtminstone t-shirt) och barnet, samt en plastpåse att lägga nersölade kläder i. Ta med fler ombyten till barnet än du tror går åt. Detsamma gäller blöjor.

Varma strumpor (gärna med halkskydd) så att de inte behöver sitta med skor på (gör också att de kan stå upp i sätet vid längre flyg och titta runt på övriga passagerare vilket kan vara en räddare).

Ta med en extra plastpåse för eventuella kräkningar. Det är jättesvårt att försöka få barnet att träffa rätt i flygets små kräkpåsar under tidspress.

Blöjor och våtservetter. Soppåse till den använda blöjan.

Extra vällingpulver ifall flyget blir försenat.

Om barnet är mindre, ta med en tom McDonaldsmugg med lock och sugrör = blir inget spill, bara att slänga efter resan.

Ta med en filt så att du kan byta blöja på sätet istället för i det pyttelilla badrummet på flyget.

Eftersom barnet behöver mycket i handbagaget så försök att ta med så lite som möjligt för dig själv, annars blir det för mycket att kånka på. Men ett ombyte bör du ha med, ifall bagaget skulle vara försenat. En lätt och smidig ryggsäck är toppen eftersom den ger dig två fria händer.


Vet du vad du får ha i handbagaget på flyget?

Reglerna runt handbagage begränsar den mängd vätska som man får ha med i handbagaget på flyget. Bagage som checkas in påverkas inte av dessa reglerna, utan det gäller ditt handbagage. Bra att veta: du kan fortsätta att handla taxfree ;) (OBS! Om du ska byta flyg så handla inga vätskor om du inte vet att ni har möjlighet att checka in dom när ni mellanlandar.)


Detta gäller:

  • Vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl) får tas med i handbagaget.
  • Ovanstående flaskor, burkar, tuber etc ska läggas i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
  • Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.
  • Det är tillåtet att medföra en (1 st) enliters plastpåse per passagerare som har biljett/boardingkort.

Du kan packa påsen hemma. Om du inte har möjlighet att få tag i en återförslutningsbar en-liters platspåse kan du få en sådan på flygplatsen.


Dessutom får du ta med (och behöver inte lägga i plastpåse):

  • Mediciner som behövs under resan. Receptbelagda mediciner ska ha ditt namn på lappen.
  • Barnmat som behövs under resan.
  • Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.


I säkerhetskontrollen ska du:

  • visa upp din plastpåse med vätskor, som röntgas.
  • visa upp flytande mediciner, barnmat och dietmat.
  • ta av ytterkläder, som röntgas.
  • ta upp bärbara normalstora datorer, videokameror och annan elektronisk utrustning av liknande storlek ur dina väskor. Allt röntgas.

Vad räknas som vätska?
Vätskor är geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

 

Du får inte ta med behållare som rymmer mer än 100 ml. Det är alltså inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska.


Detta påverkas inte:

  • Du får som tidigare handla taxfree och andra varor i affärer som ligger efter säkerhetskontrollen, och ta med ombord, även om behållaren rymmer mer än 100 ml
  • Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna.

Källa: Luftfartsverket 2007


Av: · · Senast uppdaterad 2016-08-19
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se