Trafiksäkerhet med hund i bilen
Annons

Så sitter hunden säkert i bilen

Numera finns både galler, bur och egna "hund-bil-bälten" till vovvarna. Tänk också på att inte lämna hunden ensam i bilen mer än mycket korta stunder och inte alls om solen lyser!

Hund i bilen
I en egen hundbur är hunden skyddad från packning som kan flyga i bilen vid en kraftig inbromsning.

Säkerhet i bilen

Det är en självklarhet att vi spänner fast både oss själva och barnen med bilbälte. Många ser även till att hunden sitter/ligger tryggt i bilen, men långt ifrån alla hundägare. Man kan höja säkerheten genom att använda galler, bur, säkerhetsbälte eller sele, även vid kortare sträckor.

Säkerhetsnät och transportbur
Det vanligaste sättet att transportera en hund är i lastutrymmet på en combi. Men det är enbart om man använder ett säkerhetsnät mellan lastutrymmet och baksätet, och en speciell bur bakom nätet som det blir någorlunda säkert för hunden. Nätet är till för att skydda passagerarna i bilen från både hundbur och packning vid en kraftig inbromsning eller olycka.

Utan nät flyger packningen över nackstöden och skadar passagerarna.

Själva buren är till för att skydda hunden från packningen (och vise versa om man har en tugg-glad hund). I en stabil och bra bur är hunden säker från nedfallande packning vid en hastig inbromsning.


Bilbälte för hundar
Med eget bilbälte sitter hunden tryggare i bilen.

Spanarsäte
Små hundar som gillar att titta ut trivs bra i ett spanarsäte.

Krocksele (hund-bil-bälte)
Ett annat alternativ är att hunden ligger eller sitter i baksätet, men bär en speciell krocksele utvecklad för hundar. Selen förhindrar att hunden flyger genom bilen vid en hastig inbromsning. Det är säkrare för hunden, och säkrare för de som sitter framför.

Tar upp en passagerarplats
Eftersom selen sitter fästad vid det befintliga säkerhetsbältet ger det hunden tillräcklig rörelsefrihet, men det tar också upp en passagerarplats. Att ha en eller två passagerare i baksätet tillsammans med hunden går bra.

Selen fungerar ungefär som ett vanligt bilbälte, dvs när hunden rör sig långsamt ger det efter, men vid häftiga rörelser hugger det fast.

Hunden kan röra sig, men sitter på "sin" plats och kan inte rymma ut ur bilen om dörren skulle öppnas, eller hoppa fram till matte/husse i framsätet.

Spanarsäte
Har man en liten hund som gillar att kika ut genom rutan kan ett spanarsäte vara ett alternativ. Hunden kommer upp en bit och kan titta ut genom bilrutan, vilket kan ha en lugnande effekt på åksjuka hundar. Hundens sele kan spännas i spanarsätet.

Temperaturen i bilen

På sommaren blir det fort farligt varmt i bilen, regel nummer ett är att aldrig lämna hunden i bilen när solen är framme. Att veva ned bilrutorna eller att ställa en vattenskål till hunden hjälper inte tillräckligt mot värmen. Parkerar du i skuggan, måste du tänka på att solen flyttar sig snabbt.

Ska ni köra långt? Försök att åka så tidigt eller sent som möjligt, när temperaturen är som bäst i bilen både för er, barnen och hunden. Har ni AC är det förstås ett stort plus, men för mycket AC kan torka ut ögonen så att de blir röda och irriterade, så ta med ögondroppar.

Några hundtips inför bilresan:

  • utrusta bilens bakersta rutor med solfilter eller fönsterfilm. Det fungerar ungefär som solglasögon och dämpar solens strålvärme.
  • det finns speciella filtar man kan lägga i frysen över natten, som sedan kan hålla hunden sval i bilen.
  • håll ögonen på hur hunden mår, rasta ofta och ge den så mycket vatten den orkar dricka!


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-18
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se