Sommarläger för barn med Downs syndrom
Annons

Medlemmar berättar:

Sommarläger för barn med Downs syndrom

På ett sommarläger träffas barn med något gemensamt, det kan vara hästar eller fotboll. Men det kan också vara födoämnesallergier t ex gluten och laktos, en funktionsstörning eller en utvecklingsstörning. Varje år föds cirka 120 barn i Sverige med Downs syndrom. För deras familjer finns också sommarläger.
Vi fick en hälsning från en familj som varit på ett sådant läger!

Barn
Låt syskonen följa med!
"Det är bra att träffa flera andra familjer som har barn med Downs syndrom", berättar Barnsemester-medlemmen Syss74.

Har du ett barn med Downs syndrom är det verkligen värt att satsa på ett läger, berättar barnsemestermedlemmen Syss74.

Läger för olika åldersgrupper
Första lägret jag var med på var i Skellefteå 2006. Det var ett så kallat teckenläger för små barn med mycket fokus på dagis och teckenkommunikation, samt tips på hur man kan underlätta vardagen hemma.

Andra lägret var i sommar, i Leksand. Den här gången var det lite äldre barn och mer fokus på skola, och det var även en del teckenkurs.

Bra för alla i familjen
Lägret ger mycket för dessa barn. De får motion, teckenuppfräschning, glädje och de får träffa andra barn med samma problematik.

Föräldrarna kan mötas i en skön miljö, i en situation där man har en sak gemensamt, och barnen får kamrater, det finns alltid många barn med på dessa läger.

Kurser varvas med lekar
Medan föräldrarna växelvis går på kurs och föreläsningar är barnen och den andre föräldern på upp-och-ner-gympa, hinderbana, charader eller på badutflykt.

Man är med i den mån man orkar och vill. Det finns alltid gott om ledare runt omkring, och även en allt-i-allo. I år var det dessutom en del tonåringar som höll i lekarna. Det var lyckat, de har en helt annan ork än vi vuxna!

Barn leker

 


Barn
Barnen får måla, leka charader, gå på upp-och-ner-gympa, kämpa i en hinderbana, bada med mera.

Möjlighet att söka bidrag hos fonder
För dig som är intresserad av ett läger finns det bidrag att söka! Vi åkte med min brors två barn, han själv såklart, och barnens farmor, jag och mina två barn. Allt som allt 3 vuxna och 4 barn. Hela vistelsen skulle ha kostat cirka 23.000 kr, men vi fick bidrag med ca 18.000 kr. Annars skulle vi inte haft råd att åka.

Du kan söka hos bland annat; Majblomman, Landstinget – det finns säkert fler fonder att hitta.

Lycka till önskar "Syss74" från Nynäshamn!

Barn
Föräldrarna går växelvis på kurser. Medan den ene går på kurs är barnet och den andre föräldern på olika gruppaktiviteter och lekar.


Mina tips

  • Sök bidrag och kom iväg!
  • Boka lägret i  god tid. Platserna tar snabbt slut.
  • Ta med badkläder och gympakläder, det är mycket sprall och rörelse på lägret.
  • Låt syskonen följa med. Det är bra för dem att träffa andra familjer med barn med Downs syndrom.

Länkar

  • Svenska Downföreningen mer info
    - läs mer om läger
  • Majblomman mer info
    - läs mer om verksamheten och sök bidrag

Fakta om Downs Syndrom

Downs syndrom är ett syndrom som beror på en kromosomrubbning, att en person har tre exemplar av kromosom nr 21 istället för det normala två, så kallad Trisomi-21. Det leder till en utvecklingsstörning som kan variera från mycket lindrig till grav.

En äldre term för Downs syndrom är mongolism och då kallades en person som hade syndromet för mongoloid eller mongolid. Uttrycket mongolid förekommer fortfarande i dagligt tal men kan numera uppfattas som kränkande. En nyare benämning för en människa med Downs syndrom är "downie". Detta uttryck kommer ursprungligen från engelskan. Varje år föds runt 120 barn med Downs syndrom i Sverige.

Mer fakta: http://www.fub.se/fakta/downssyndrom/


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-11
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se