Resa till Guadeloupe
Annons

Kan du säga ”goadelupp”?

Barnsemester resereporter Anders har varit på Guadeloupe i Karibien. Han har kört runt och pratat med folk, letat upp trevliga utflyktsmål för oss med barn eller tonåringar, hittat de vitaste paradisstränderna och de bästa tipsen. Anders har rest över hela världen med sina fyra barn, men Guadeloupe blev snabbt en ny favorit. Hör honom berätta varför:

Guadeloupe
Guadeloupe ligger i Karibien. Typiskt för Guadeloupe är de fina naturstränderna utan kommers. Man breder ut sin handduk i skuggan av en palm, helt enkelt.

Var på Guadeloupe är det bäst att bo?

- Efter att ha kört runt som reporter och tittat på hela Guadeloupe tycker jag att det är lugnast och mest barnvänligt att bo på Basse-Terre. På Grand-Terre är det mer intensivt och mer folk.

Mitt tips är därför att bo lugnt och karibiskt på Basse-Terre, hyra en bil några dagar och köra runt på båda öhalvorna. Det finns så mycket att se!

Finaste stränderna »

Hur kommer man till Guadeloupe?

- Man kan åka charter med Langley och flyga från Arlanda direkt till Guadeloupe på 9-11 timmar utan mellanlandning.

Första charterresan är i mitten november och det sista planet flyger till Guadeloupe i början av april. Reguljära flyg är dyrare och har mellanlandning i Paris med flygplatsbyte.

Hur är vädret?

- Det är ett subtropiskt klimat. Jämför man med exempelvis Thailand är skillnaden främst luftfuktigheten som ju är mycket hög i Thailand. Här är det torrare luft och en ständig ljum bris.

Det är mellan +25-30º på dagarna året runt. Vädret kan växla snabbt mellan sol och korta regnskurar. Allra bästa månaderna att njuta av Guadeloupe är december-mars.

Båtutflykt på Guadeloupe Båtuftlykterna är trygga med moderna, välskötta båtar. Det är alltså bekvämt att vara barnfamilj ombord. Lunch ingår ofta i priset och det finns plats för barnvagn.
Tips: boka utflykterna direkt när du kommer fram till hotellet första dagen. De fullbokas snabbt.

Vad kan man göra på Gouadeloupe?

- Jag har samlat massor av tips om utflykter, äventyr i djungeln, bada i vattenfall, fina bad m m. En del utflykter ordnar researrangören och en del utflykter kan man åka hyrbil till på egen hand. Guadeloupe har fått en hel avdelning här på Barnsemester! Om aktiviteter »

Jämför Guadeloupes två öhalvor

- Uppifrån ser Guadeloupe ut ungefär som en fjäril med utfällda vingar.

Den vänstra fjärilsvingen heter Basse-Terre. Den är kuperad och har tropisk regnskog, djungel och en vulkan. Det är grönt och frodigt med berg och vattenfall. De fina stränderna ligger på övre delen av ön. Stränderna är mycket vackra med stora palmer som ger skugga. Ofta kan man få en hel strand för sig själv på Basse-Terre. Sanden är ljusgul i norr och blir mörkare ju längre söderut man kör, eftersom vulkanen ligger i söder. Längst söderut badar man inte, där är det klippor. 

Den högra fjärilsvingen heter Grand Terre och är platt. Den är mer tätbefolkad med större städer, mer folk och tutande bilar. Det är hetare här, torrare luft och mer kommers. Ön är kalkrik, därför är stränderna kritvita och oerhört vackra. Overall finns det fler turister, hotell, bilar, hamnar och restauranger här.

Guadeloupe
Frukt säljs överallt och ekologiska bananer odlas lokalt. De förstår oftast inte engelska, här är det franska som gäller. Man betalar med euro eftersom Guadeloupe tillhör Frankrike.


kryddor guadeloupe
Kryddor. Vaniljstänger, kanel och olika kryddor är kul att köpa hem!

Guadeloupe
Det är tryggt att ta med barnen till Guadeloupe, som tillhör Frankrike. Ta med era blå försäkringskort så går allt EU-smidigt om ni skulle behöva träffa en läkare.


 

Vilka stränder är finast?

Jag har flera tips på vackra, barnvänliga stränder. Typiskt för stränderna på Guadeloupe är att man slipper kommersen kring solstolar och parasol. Här breder man ut sina handdukar under en skuggande palm, helt enkelt. Det känns befriande med dessa naturstränder. Strandförsäljarna är få, de finns men är diskreta och vänliga. De finaste stränderna »

Kan du tipsa om öde paradisöar?

- Det finns flera vackra, öde paradisöar kring Guadeloupe. Mina favoriter är Ilet Blanc, en fantastisk upplevelse (se bild ovanför). Ögruppen Petit-Terre kan man också åka till, där finns snälla leguaner. Ytterligare ett tips är ön Ilet Caret, som är pyttepytteliten.

Hur bokar man båt ut till öarna?

- Langley har utflykter dit med svenska guider. Då hämtas och lämnas man på hotellet, vilket är bekvämt när man har barn med sig. Båtarna jag åkte med var bekväma, välputsade och trygga. Det går alltså bra att ta med sina barn. På de stora båtarna finns till och med plats för barnvagnar. Ofta ingår lunch i utflykten. Det finns även utflyktsbåtar i städerna som man kan boka.

Vilka bebodda öar är värda att besöka?

- Ögruppen Les Saints, som på svenska betyder helgonöarna är värd att besöka. På den större av de öarna finns det fina stränder, en gågata med caféer och trevlig karibisk shopping (klänningar, sandaler, barnkläder m m). Husen på ön är färgglada och intressanta att se. Bästa sättet att se ön är att hyra en vespa för två i hamnen. Det är knappt någon trafik alls på ön, och hjälm ingår.

Kan man ge sig ut i djungeln?

- Javisst! Det måste ni göra, det är en rolig upplevelse även för barnen. Langley ordnar Canyoning i flera svårighetsgrader för oss barnfamiljer. Äventyrsguiden pratar engelska och franska, och guiden på bussen är svensk. Den lätta varianten passar dig med barn från cirka 8 år. Den lite svårare passar sportiga tonåringar och vuxna med god grundkondition och någorlunda smidighet och äventyrslust.

- Är man hurtig och stark kan man vandra i grupp upp till vulkanen La Soufrière med en guide. Jag vill rekommendera alla att bada i det lilla vattenfallet Cascade aux Ecrevisses. Det är helt gratis och verkligen mysigt för en barnfamilj. Det finns även jättestora vattenfall nära vulkanen, men där kan man inte bada. Äventyrsbanan Le Tapeur är också en rolig upplevelse om du har barn i skolåldern, alltså från cirka 6 år och uppåt. De unga svenska reseledarna på ön berättade för mig att de ibland kör hit när de är lediga för att utmana varandra och ”leka” i djungelmiljön.

Exotiska trädgårdar och djur

Blommor, träd och all annan växtlighet på Guadeloupe är ju ny och spännande för oss från Sverige. Det finns mindre trädgårdar man kan besöka och det är en trevlig idé för en barnfamilj med småbarn. Ta en titt på vår info om Les Jardins de Valombreuse och Jardin Botanique och Le Jardin de Beavallon. Tips: Välj en mulen dag, gärna direkt när de öppnar. Annars blir det för hett för de små när luften ståll still inne i parkerna. Djurparken Parc du Mamelles är också trevlig, men förvänta dig inte en stor djurpark. Det här är små mysiga karibiska ställen.

Är hyrbil en bra idé?

- Ja, nästan ett måste. Har man rest hela vägen till Guadeloupe kan man ju inte bara ligga i solen. Ön har så mycket att se, och många stränder att åka till. En bra strategi för dig som ska vara på Guadeloupe i två veckor är att stanna på hotellanläggningen de tre-fyra första dagarna, därefter hyra bil för en aktiv vecka och avsluta resan med några sköna latmaskdagar på hotellanläggningen. 

Av: · · Senast uppdaterad 2019-09-03
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se