Resa utomlands med hund i sommar?
Annons

Ska du ta med hunden utomlands i sommar?

Då är det en del saker som du ska tänka på och fixa redan nu!

Våra hundar är lika självklara familjemedlemmar som människorna i familjen och vi är allt fler som väljer att ta med hunden på semesterresan. Inom EU har det blivit mycket enklare, men kanske inte riktigt så enkelt som man tror.

EU-Pass
Ett EU-pass måste alla hundar som reser utomlands ha. I det står all information om hunden och de vaccinationer som den tagit.

Förutom att se över hundens vanliga vaccinationsskydd är det en del annat att tänka på och vissa saker bör du påbörja redan nu.

Det tar ca 5-6 månader att få godkänt skydd för rabies, så det är hög tid att sätta igång!

ID-märkning

Hunden måste vara identitetsmärkt. Efter den 3 juli 2011 är tatuering inte godkänd som märkningsmetod. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip. En sådan märkning görs hos veterinären.

Rabiesvaccination

Hundar som ska med på utomlandssemestern behöver vara vaccinerade mot rabies.

Hunden ska vara minst tre månader gammal, och vaccinationen kan behöva göras i två omgångar med ca en månads mellanrum. 120 dagar (minst) efter den sista vaccinationen tas sedan ett blodprov där man kontrollerar att hunden har bildat rätt mängd antikroppar.

De hundar som kan behöva ta två omgångar vaccin är: Hundar som är under ett år, stora hundraser, hundar som tränas hårt fysiskt och hundar som nyss varit eller är sjuka vid vaccinationstillfället. Prata med din veterinär vad som är lämpligt för din hund.

Redaktionshund på resaSom redaktionshund på en resesajt har Martini naturligtvis ett eget fint EU-pass. Här besöker han Landungsbrücken i Hamburg.


Leptospiros-vaccination

Ska du och din hund vistas vid vatten, i skog och mark, i hundrika miljöer eller i lantbruksmiljö i Europa (ej Norden) rekommenderas vaccination mot leptospiros, en allvarlig bakteriesjukdom som kan drabba både djur och människor.

Grundvaccinationen består av två vaccinationer med 3-4 veckors intervall. Den andra vaccinationen ges 1-3 månader före utresan.

EU-pass för sällskapsdjur

Hunden ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur, och det skaffar du hos din veterinär. I passet finns plats för veterinärens noteringar av utförda vaccinationer och behandlingar.

Du får inte själv föra in några uppgifter, men du kan visa dina gamla vaccinationsintyg för veterinären så att denne kan föra in uppgifterna i passet.

Passet är en värdehandling, om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt.

Läs mer om EU-pass för sällskapsdjur »

Vad gäller i de länder dit du ska resa?

Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i det land där du tar in hunden.

Ett varnande exempel: Här i sverige kan vi vaccinera med ett rabiesvaccin som gäller i tre år. Men skulle du visa upp din hunds EU-pass i tex Frankrike 1,5 år efter att vaccinatonen gjordes, hade du blivit varse att den inte är giltlig där! I Frankrike ska hundarna vaccineras mot rabies en gång om året.

www.jordbruksverket.se står allt du behöver veta när du ska ta med hunden utomlands.

Att hitta ställen utomlands som välkomnar oss barnfamiljer med hund är lätt. Här får du några länkar:


Av: · · Senast uppdaterad 2019-12-14
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se