Varma källor på Island
Annons

Varma källor på Island

Island har fler varma källor än något annat land i världen och här finns springkällor, gejsrar, fumaroler, solfatarer och kokande lerpölar i massor.

Landmannalaugar
Det finns massor av källor man kan bada i, den mest kända av dom är Landmannalaugar vid vulkanen Hekla på södra Island.

Strokkur
Strokkur  sprutar vatten och ånga högt upp i luften med bara några minuters mellanrum.

Varma källor finns över hela ön, totalt över 800 stycken, och genomsnittstemperaturen är ca 75°C.

Sprutande gejsrar

Några av de varma källorna är sprutande gejsrar. Den mest kända är Geysir på södra Island, och det är därifrån ordet gejser härstammar. Geysir matar ut en ca 180 meter hög vattenpelare när den får utbrott, men det är nara ett par gånger om dagen. I samma område som Geysir finns även en annan berömd gejser, Strokkur, som sprutar vatten och ånga högt upp i luften med bara några minuters mellanrum.

Lagom badtemperatur

Vattnet i en del varma källor håller perfekt badtemperatur, och många tycker att det är ett måste att  se minst en, och gärna ta ett dopp när man är på semester på Island. Det finns massor av källor man kan bada i, den mest kända av dom är Landmannalaugar vid vulkanen Hekla på södra Island.

Vid Reykjavik ligger den kända Blå lagunen. Här håller vattnet 36-39 grader, året om, och det är alldeles blått av mineraler.

Flertalet företag på Island anordnar dagsutflykter till både gejsrar, vulkaner och varma källor man kan bada i.


Blå lagunen
Vid Reykjavik ligger den kända Blå lagunen. Här håller vattnet 36-39 grader, året om, och det är alldeles blått av mineraler.

Läs mer:






Av: · · Senast uppdaterad 2014-10-06
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se