Åland
Annons
Reseberättelse:

Åland

(Finland, Åland, Jan Karlsgården, Vita Björn, Kastelholms slott, Viltsafari, Mariehamn)

Närkontakt med djur på viltsafarin

Nästan så man kan höra Tjorven...

Sommaren 2008 blev vi bekanta med Åland. Vi bodde på ön Simskäla i ett hus vi fick hyra av släktingar. Det var toppen! Vi fick verkligen åka färja och det är ju spännande. För att komma från "fasta Åland" som den stora delen på Åland kallas till Simskäla fick vi åka två olika färjor. Men det var inga problem för de var sådana färjor som kör av och an hela tiden.
Inför vår resa hade vi läst på Barnsemester om olika sevärdheter som vi tyckte var intressanta och vi besökte en hel del.
 
Kastelholms slott är en medeltida borg. Restaurerad och fin. Intressant, spännande med smala trappor och källare. När vi var där hade de även en pysselhörna för barn där man fick göra sin egen sköld.
 
Alldeles nära slottet finns Vita Björn. Det är ett gammalt fängelse som använts så sent som på 1970-talet. Nu har där byggts upp celler som visar hur fångvården utvecklats och det var verkligen intressant att se. I ena delen av huset fanns vaktpersonalens bostad och den var inredd på ett trovärdigt sätt.
 
Tvärs över den lilla vägen ligger Jan Karlsgården som är ett friluftsmuseum med många byggnader. Här ordnas visningar och när vi var där bakades det bröd o bullar i Lillstugan. Underbar doft var det och bullar köpte vi! Mums! Alla andra hus var öppna så man kunde gå in och titta och det fanns folk att fråga av om man hade frågor.
 
Käringsunds viltsafari finns på Eckerö alldeles nära färjefästet. Man sättter sig i vagnar som dras av en traktor och kör bland hjortar och annat vilt. Chauffören stannar ibland och lägger mat till djuren och då har man ypperliga chanser till närkontakt.
 
När man är i Käringsund ska man inte missa att titta lite på sjöbodarna. Man kan klart känna igen sig om man tittat på Saltkråkan för delar av filmen är inspelad just här. Alldeles utanför porten till Viltsafarin ligger de. Mycket vackert!
 
Getabergen besökte vi också. Vi gick trollstigen tillsammans med några släktingar. Längs med trollstigen kan man läsa en berättelse om troll och drakar som bott där. Fantasieggande och en underbar utsikt där vi passade på att ha picknik.
 
Inne i Mariehamn besökte vi Lilla holmen och Sjökvarteret samt hann även med lite shopping. Trevlig stad som lever upp på sommaren fick vi höra.
 
Vi trivdes mycket bra på Åland. Det var annorlunda just för att det är skärgårdsmiljö. Vi är inga skärgårdsbor men på detta sätt fick vi uppleva hur det livet är. Jag tror att vi kommer att besöka Åland igen och kanske vi då tar cyklar med eller hyr där för på Åland finns massor av trevligt att utforska!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se