Ett fint friluftsmuseum som lär oss om livet på 1800-talet
Annons
Reseberättelse:

Ett fint friluftsmuseum som lär oss om livet på 1800-talet

(Danmark, Maribo, Friluftsemuseet Lolland-Falster)

Lanthandel & reception

Ett av många bevarade hus

Fina gamla maskiner att beskåda

I vidunderligt vackra omgivningar intill vattnet med underbart naturområde och grönskande bokskog får man se äldre byggnation av olika slag såsom bostäder, skolsal, butik och smedja.

 När man kommer till friluftsmusset gåtr man in i en gammal handelsbod för att köpa biljetter. Här finns allt möjligt till salu i form av leksaker och annat smått och gott. Här kan man stå länge och bara titta på allt! Det är alltså en butik i en gammaldags butik.  Informationsblad fanns att få på danska, tyska och engelska och sen är det bara att ge sig ut på upptäcktsfärd.

Här finns tydlig information intill varje byggnad på danska och till viss del även på engelska. Bra skyltat och på flertalet ställen finns Qr-kod som ger en berättelse med inspelad röst.

Det blir lätt att sätta sig in i hur livet kunde se ut på 1800-talet. Det känns unikt att så många olika byggnader finns här bevarade och rogivande sitta under äppelträden bland frigående höns och tupp.

Man kan roa sig med dåtidens utomhuslekar så som att spela pricka pinne, kasta hästsko och klättra i rep. Äppelträden och andra vackra gamla träd och olika slags gärdsgårdar finns kring husen. En fin väldoftande örtträdgård finns också här liksom vackra stråtak på husen.

Tidstypiska hus har bit för bit monterats ner och flyttats till denna plats.  Här finns smedja, väderkvarn, skolhus, prästboning, olika gårdar och ladugårdar. Så lärde vi oss hur det såg ut i olika byggnader förr i världen och hur livet levdes. Skolans värld, smedjan, väderkvarnen, bondgården. Brandspruta och lantbruksmaskiner fanns med. Och utanför på andra sidan parkeringen finns toalett i en lada. Här finns även maskiner som plogar och ångmaskiner för skörd, bryggeri  och en riktigt fin gammal brandspruta.

Väl värt ett besök och ger god insyn i vår historia -för den är ju inte helt olik den danska när det kommer till levernet då. Från skolåldern är nog en bra rekommendation för att uppskatta museet och dess innehåll men för skolbarn kan det ge en historisk anknytning och för äldre besökare kan det nog skapa både igenkänning och vara ett mycket trevligt sätt att knyta samman dåtid och nutid.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se