Experimentslusta på 2047 Science Center! (Testfamiljsuppdrag)
Annons
Reseberättelse:

Experimentslusta på 2047 Science Center! (Testfamiljsuppdrag)

(Sverige, Borlänge, 2047 Science Center)

Populär interaktiv klättervägg

Full fart i Eldoradoparken

Kluriga uppdrag i matematikrummet

Testfamiljsuppdrag på 2047 Science center

Vår familj beståendes av fem personer; mamma, pappa och tre killar i åldrarna 2 år, 5 år och snart 9 år, åkte i augusti till 2047 Science center i Borlänge. Vi hade tidigare varit på ett par andra science center i Sverige men detta var helt nytt för oss alla. 2047 Science center ligger i samma byggnad som ett hotell och huvudentrén är samma för båda. Dagen för vårt besök var det storkonferenser som pågick på hotellet och det var väldigt stimmigt och hög ljudvolym utanför, men inne på centret var det ganska lugnt och lagom mängd besökare. Precis innanför entrén fanns en liten fikahörna där medhavd fika kunde värmas i micro och förtäras vid fikabord.  

Upptäckarcentret är uppbyggt i flera olika experimentmiljöer. Dessa är fyllda med experminet av det interaktiva slaget så att besökare själva skall kunna upptäcka och testa naturvetenskap och teknik. Det första rummet vi kom in i hade olika stationer med många olika testa-på och experimentstationer. Här visades främst experiment inom tema människa, teknik och fysik. En av de populäraste stationerna var en stor vägg med klättergrepp med lampor som kunde användas på många olika sätt. Vid sidan fanns en panel där man kunde välja om man ville spela ljudmemory, ”följa-John” eller samla grepp på tid och andra liknande spel. Barnen uppskattade spelet att samla så många lysande lampgrepp på kortast möjliga tid allra mest. Det var extra roligt att det var en aktivitet som funkade så bra för alla tre samtidigt. Minstingen fick ta alla lamporna som lyste på nedersta raden och de två äldsta, trots tävlingsinstinkt, samarbetade bra i att tillsammans snabbast möjligt få tag på lamporna. Denna vägg återkom de till flera gånger och spelade även dessa spel tillsammans med andra barn då. Förutom denna vägg innehöll rummet bl.a. programmerade robotar, hydrauliktester, styrketest, syntest, spikstol och testa datorprogram som visade hur det är att ta sig fram med rullstol, programmerade robotar och mycket mer. I ett närliggande rum kunde man prova att manövrera timmermaskin, vilket inte var så lätt som man först kanske trodde. Förutom väggspelet så förstod inte tvååringen så mycket av varför de olika testerna fanns och vad de ville berätta, men han hade fantastiskt roligt ändå med alla knappar och spakar det fanns att trycka på/dra i. Äldste sonen, som är väldigt intresserad av teknik, konstruktioner och experiment tyckte det var intressant att läsa om alla saker, och förstod mekanismerna bakom de flesta sedan tidigare. Femåringen lärde sig mycket nytt.

I ett intilliggande rum fanns möjlighet att testa VR. Det fanns flera olika spel/miljöer att testa och denna aktivitet var den som vid vårt tillfälle hade kö. Fem- och åttaåringen tyckte det var väldigt roligt att testa VR och testade flera gånger. VR-rummet var dock inte öppet under hela dagen utan vissa klockslag, annars hade de nog velat återkomma till det rummet fler gånger. Något som vi uppfattade som positivt var att VR-rummet var bemannat med personal som hjälpte, peppade och förklarade samt höll ordning på köordning. På andra upplevelsecenter vi varit på har ofta sådana här aktiviteter lämnats ”vind för våg” och det har lämnats till besökaren att gissa sig till hur de fungerar.   

Efter att detta testats gick vi ut till ”Eldorado-parken” som var en bana utomhus där barn kunde få testa att köra elbilar (en del av temat energi). Denna aktivitet gällde barn för ungefär 115 cm och uppåt och har som regel starttillfällen 1-2 ggr/timme. Separat biljett för detta går att köpa i entrén.  Åttaåringen ville absolut inte köra dessa bilar medan femåringen glatt lyssnade på instruktionerna, högg en hjälm och körde iväg. Han hade inga problem att hitta gaspedalen trots att han låg i de nedre längdangivelserna och varvade de andra deltagarna flera gånger. Han körde i ungefär 25 minuter och fick sedan ett ”körkort” för sin insats.

Under tiden femåringen gjorde detta satsade åttaåringen på mer VR och när vi anslöt testade de att programmera ozobots. En rolig och enkel övning för de båda stora som de uppskattade båda två.

Därefter var det dags för oss att se film i planetariet. Planetariet visar filmer under några tillfällen under dagen i en biosalong med 38 sittplatser under ett sfärsiskt tak som har 7,3 meters diameter. Vi såg filmen ”Från jorden mot universum” som var ungefär 30 minuter lång och väldigt intressant, särkilt för oss vuxna och åttaåringen. Femåringen kanske inte riktigt hade lika stor behållning av filmen men återkom en del till att diskutera kring solen etc efteråt. Tvååringen hade precis somnat i selen och i salongen var det lugnt med dämpad belysning så han sov gott medan vi vuxna för första gången fick en chans att sitta ner lite. Förutom denna film fanns även fler filmer som även var anpassade för lite yngre.

Därefter tittade vi vidare på de sista rummen (tema energi) där solceller illustrerades med en bilbana som var väldigt populär bland barnaskaran av besökare och även ett spel/frågesport som handlade om återvinning. Innanför detta utrymme fanns ett eget rum för temat matematik som mamman och åttaåringen, som är de i familjen som lite extra gillar logiska klurigheter, uppskattade mycket. Där fanns mycket att pyssla med för alla åldrar; från de allra yngsta med pussel och klossar till vuxna med riktigt logiska klurigheter. Intill fanns ett rum där barnen kunde bygga med klossar och köra med ”cyklar” som styrdes via sida-till-sida-rörelser med armarna.

Vi hade en riktigt bra dag på 2047 Science center och blev positivt överraskade. Utrymmet var inte stort och det var inte så många olika stationer men de som fanns fyllde en väsentlig funktion och hade bra förklaringar och genomtänkta delar till sig. Den bemannade VR-delen var dessutom ett plus. Lite negativt att det ligger i samma byggnad som hotellet och att det stundtals därför kan bli lite stimmigt. Ett litet minus var även att ett par av stationerna var trasiga vid vårt besök. Vår bedömning är att det kan uppskattas av de flesta åldrar; från väldigt små till vuxna. Ett lagom stort upptäckarcenter som absolut är väl värt ett besök!

 

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se