En fin sommardag i sagans värld
Annons
Reseberättelse:

En fin sommardag i sagans värld

(Sverige, Mora, Sagolandet tomteland)

Från akt 1 på teatern

Alven och drakbebisen

En av gråvättarna i skugglandet

vår familj bestående av två vuxna och tre barn på 11, 9 och 8 år var där en fin sommardag 2019. Vi var där direkt när de öppnade, vilket är att rekommendera då den första av en tre akter lång teater börjar strax efter att parken öppnats. Teatern var det som våra barn uppskattade allra mest och den var rolig att se även för oss vuxna. Bra innehåll, fina kostymer och duktiga skådespelare och sångare. Efter den första akten valde vi att stanna kvar en stund där för att sedan gå ner till en liten tjärn där det kan hända att Näcken dyker upp med in fela, vilket han gjorde. 

 

På vår fortsatta promenad träffade vi på Huldran som lotsade oss vidare i sagans värld. Vi fick se skogsälvor och dimälvor dansa och Huldran lärde oss hur man hälsar på dessa väsen. En liten bit i från älvornas skog kom vi till en trevlig liten glänta som blev en stor favorit hos vår 11 åring för där kunde man vaska “guld”. Det vaskades och vaskades för glatta livet jag vet inte hur länge. Högre upp i backen väntade en hinderbana, vilken våran 8 och 9 åring gick flera gånger, medan 11 åringen tyckte att den var för mindre barn än henne och avstod. 

 

Precis bredvid hinderbanan ligger en liten sjö och där kan man åka både flotte och trampbåt. Vi hade redan gjort båda de sakerna eftersom vi tillbringat dagarna innan på Leksands Sommarland, så vi gick istället vidare och kom då till sagofens hus. I det huset kan barnen klä ut sig och själva prova på att vara en sagofe. Väl ute därifrån insåg vi att programpunkten med matning av den lilla drakbebisen strax skulle börja så vi småsprang samtidigt som vi försökte att orientera oss dit efter kartan. Det visade sig vara en höjdare att komma och titta på det. Den lilla drakbebisen var så naturtrogen och jätte söt. Barnen fick plocka saker i naturen att mata draken med och Alven berättade på ett dramatiskt och inlevelsefull vis hur den hamnat där. 

 

Efter drakmatningen hade vi hunnit bli rejält hungriga. Då vi sett att det fanns bord och bänkar fint beläget bredvid sagofens hus gick vi tillbaka dit för att äta vår medhavda matsäck. Det finns annars också en restaurang i parken om man föredrar det. Mätta i magen gick vi sedan för att se akt två i följetången. Den utspelade sig alldeles bredvid trollens hus så efter teatern gick vi in där. Sååå fina trollungar (dockor) som ligger där och sover. Där inne kan barnen klättra på en liten klättervägg och högst upp plinga i en klocka, vilket våra två yngsta gjorde många gånger och det lät hööögt. I trollens hus fanns även en eldstad i det bortre rummet där man kan grilla medhavd mat. Mysigt! 

 

Ute igen träffade vi (jag och de två yngsta) på ett vänligt troll, Kluring, och medan vi stod där och pratade med honom så såg vi den elaka trollkungen i skogen. Kluring börjad anan oråd och undrade om vi ville följa med och hjälpa honom att se vad det elaka trollet hade för fuffens i görningen. Det äventyret ville vi förstås hänga på! Tillsammans med Kluring passerade vi trollmor, som passade på att ge oss alla varsin liten pingla med tomtekraft i för den kunde visst behövas i kampen mot elaka troll. Lite roligt att det bara var vi tre och trollet som gick och spanade och hela tiden när vi pratade med trollet så hade han sin trollröst och levde sig fullt in i rollen och sagan. Blev lite som livespel. Några till som vi passerade händge på och efter ett tag hörde vi någon ropa på hjälp. När vi kom närmade den nödställde såg vi att det var prins Fabian som hade blivit tillfångatagen och satt i en bur mitt i skogen. I samma veva som vi kom fram närmade sig trollkungen under ett högt gormande. Med Klurings trollformler och tomtekraft (pinglorna) lyckades vi tillslut med gemensamma krafter skrämma bort trollkungen och prins Fabian kunde befrias. 

 

Eftersom Kluring inte behövde någon mer hjälp just då så begav vi oss istället iväg till skugglandet. Där blev vi överraskade av Skuggvittran som plötsligt hoppade fram och skrek ett av sina enorma skrianden. Tillsammans med henne bodde där också två gråvättar som bl.a. hängde upp och ner i höga linbanor. Skogsvittran och gråvättarna ville skräpa ner och förstöra i naturen. Barnen kunde motverka detta genom att göra olika uppdrag och på så sätt rädda naturen. Vår 9 årige son tyckte att de vilda hårt målade gråvättarna var bland det roligaste på Tomteland och han hade roliga diskussioner med dem om att inte slänga skräp i naturen. Alla våra barn tyckte att det var roligt att göra uppdragen.

 

Ja och efter det så fick vi skynda oss, innan akt tre, till den stora butiken där man kan löpa souvenirer, kläder med Tomteland tryck och det som vi hade lovat barnen, nämligen varsin påse med härlig kolor. Den tredje akten och den stora upplösningnen var mycket spännande och blev en spektakulär avrundning på dagen. Med tre nöjda barn gick vi sedan genom Tomteland på väg mot utgången. Alla karaktärer stod på en lång rad och tackade för besöket. Minsta tjejen kramade om Sagofen och sedan var vi redo att sätta oss i bilen för att rulla hemöver. 

 

 

 

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se