Testfamilj: Vasamuseet i höstmörkret
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj: Vasamuseet i höstmörkret

(Sverige, Stockholm, Vasamuseet)

Vasamuseet

Det är alltid mysigt att komma ut på Djurgården i soligt väder och vi promenerade runt lite och tittade på vattnet, Nordiska museet och båtarna innan vi kom till Vasamuseet. Vi är en familj med mamma, pappa och tre barn (7, 10 och 13 år gamla). Det är toppen att barnen går in gratis när man har tre stycken!

När man kommer in på Vasamuseet möts man av båten som liksom flyter i mitten av rummet. Den är väldigt pampig och stor. Att komma in är dock lite överväldigande och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Förutom utställningar och många olika små rum och våningsplan finns det några bra tips för att få lite hållpunkter: Filmen om Vasaskeppet (vi lyckades tyvärr inte hitta en tid som passade denna gång, men jag har sett filmen förut), guidade familjevisningar (anpassade för olika åldrar - hämta biljetter i informationen med en gång; det är begränsat antal) och en familjevandring (man får karta och instruktion i informationen precis innanför ingången). Det finns också en mp3-guide om man vill lyssna, men vi hade inga lurar med oss. 

Först gick vi familjvandringen som gick ut på att man följde en tur genom museet och tittade på några olika detaljer. Det var en jättebra start för vi fick lite hjälp att få överblick, barnen fick leta och det var lagom mycket information för minsta tjejen (7 år). De andra tyckte också att det var roligt och det fanns ju mer information runt omkring de saker vi tittade på. Man kan med fördel passa på att titta lite mer på varje ställe innan man går vidare.

Vi åt lunch i restaurangen, som är mysig med fin utsikt över vattnet. Stort plus för både traditionella barnrätter, som pannkakor och köttbullar, och möjlighet att få halvportion av de ordinarie lunchrätterna. Det är inte billigt (65-85 kr för barnen, 110-175 kr för vuxna) men maten hade hög kvalité och det fanns också sallader, smörgåsar och fikabröd som såg väldigt inbjudande ut. 

Efter lunchen var det dags för den guidade turen. Den blev en glad överraskning och är det barnen säger att de gillade bäst. Vi gick den visning som handlade om marinarkeologi och som är från 7 år och uppåt. Även 13-åringen gillade turen, men har man bara tonåringar med sig kanske det är bättre att gå en tur för vuxna. Vi fick gå in i ett "hemligt" rum och barnen fick använda ficklampor för leka dykare med. De skulle "dyka" och hämta föremål från Vasaskeppet. De fick sedan gissa vad de hittat och guiden berättade mer. Väldigt pedagogiskt och alla barnen lyssnade och höll fokus. 

Ett sista tips är att inte missa bottenvånging där det finns en utställning om människorna som dog på Vasaskeppet. Lite småläskigt, men spännande med skeletten i det lite småmörka museet. 

Allt som allt ett lyckat besök som uppskattades av alla - vuxna som barn. 7-åringen var nog lite på gränsen, men det går ganska lätt att göra det intressant för mindre barn om man hjälper dem att leva sig in i hur människorna hade det  på och runt Vasaskeppet. 

 

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se