Resa runt i Australien

Australien har ett välutbyggt transportnät. Greyhoundbussar kör över hela landet och med ett busspass kan man gå av och på nästan var man vill.

Förutom bussar går även tåg från de flesta större städer med möjlighet till båda första och andra klass. Självklart finns det även sovkupéer. Australien är dock stoooooort - en tågresa från kust til kust (Sydney - Perth) tar ca tre dagar och en bussresa ännu längre. Därför kan det vara skönt att flyga de längre sträckorna, speciellt om man har små barn med på resan.

Man kan självklart även hyra bil. Eller husbil om man vill ha boendet med sig på vägen. Campingplatserna håller generellt hög standard med många faciliteter, och de flesta har en bra belägenhet.

Flyg

Ibland är det en fördel att flyga i Australien på grund av de stora avståndena. Flygsträckorna omfattar i stort sett hela landet och både första och andra klass biljetter kan köpas. Priserna varierar och det finns ofta möjligt att köpa flygpass, vilket är ett ganska billigt alternativ.

Tåg

Dessutom går det tåg till och från de flesta större städerna med möjlighet till både första och andra klass. Tågen är i bra skick och det går att få en sovkupé. Det är viktigt att reservera plats på längre sträckor, detta kan göras upp till sex månader före avresa. Den enda tågsträcka i Australien som är från kust till kust går ifrån Sydney till Perth och resan tar ungefär tre dagar.

Tågpass
Ska man resa mycket tåg lönar det sig att köpa ett tågpass exempelvis Austrail Pass som gäller på flera tåglinjer i hela landet. Det finns även andra varianter att välja mellan beroende på hur stora område man tänkt resa genom.

Tågpassen gäller endast för utländska turisteroch gäller för sex månader från inköpsdagen. Mer info finns på Railaustralia.com.au.

Buss

Australien har ett välutbyggt busstransportsystem och bussarna är både ett billigt transportsätt och i allmänt i bra skick med komfortabla säten och aircondition.

Busspass
Bussarna kan man kliva av och på som man önskar för att själv kombinera sträckor och möjlighet att se och göra det man helst vill. Många sträckor går över natten vilket gör att man både sparar pengar på boende och tid. Det finns både busspass för olika områden samt kilometerpass som brukar vara populära bland de som backpackar.

 

Bilkörning

Fördelen att hyra en egen bil till familjen är att man då är helt oberoende av tider att passa och kan stanna var och hur länge man vill längs vägen. Nackdelen är självklart att det kostar lite mer samt att man inte kan avverka streckor på natten på samma sätt som med buss eller tåg. Eller ja, det går bra att köra på natten också men någon gång måste ju familjens chaufför sova.

Körkortet: I Australien krävs det ett körkort som är på engelska. Detta löser de som har ett vanligt svenskt körkort idag genom att skaffa ett internationellt körkort. Det är i princip bara en engelsk översättning av ens befintliga körkort och det utfärdas av flera olika aktörer, bland annat Motormännen.

OBS! Som svenskt medborgare behöver man både ha sitt internationella körkort och sitt svenska körkort med på resan för att få lov att köra bil i Australien.

Biluthyrning: Att hyra bil i Australien är aningen billigare än i Sverige och det finns möjligthet att hyra bilar i alla större städer för personer som fyllt 21 år. Ett internationellt och ett nationellt körkort krävs.

I Australien kör man på vänster sida av vägen och ratten sitter på den högra sidan av bilen. Ta tid på dig att lära dig vanliga trafikregler och lagar innan du reser. Reglerna är ganska lika i hela Australien men se ändå till att du lär känna de speciella trafikreglerna i den delen av landet ni kommer att befinna er i.

Hastighetsgränserna varierar, med i regel 50km/h eller 60km/h inne i städerna och 100km/h eller 110km/h på landsvägar och motorvägar. Flera stater har ett system med vita skyltar som sätter hastighetsgränsen och gula skyltar med rekommenderad hastighet för en viss sträcka.

Hårda lagar gäller för rattonykterhet och alla i bilen måste ha säkerhetsbälte på sig. Man får självklart inte köra för fort och inte heller över heldragna mittlinjer.  Det är förbjudet att använda handhållen mobiltelefon under körning. Australiensiska poliser har rätt att samla in böter direkt på stället. Se till att alltid få ett officiellt kvitto på sådana betalningar från polisen som skriver ut boten.

Bilbarnstol: Enligt australiensisk lag måste passagerare under 7 år sitta i en lämplig bilbarnstol. Passagerare 7 - 16 år måste sitta på bilbarnstol eller med bältet korrekt fäst och anpassat. Olika lagar gäller för olika regioner så dubbelkolla med biluthyrningfirman vid bokning och/eller upphämtning av bilen.

Husbil

I Australien kallas husbil för campervan och är ett smidigt sätt att uppleva Australien tillsammans med familjen och utforska den storslagna naturen på egen hand.

Campingplatserna håller generellt hög standard med många faciliteter, och de flesta har en bra belägenhet. Om du inte väljer att parkera ute i naturen. Du får en vägkarta och ett informationshäfte när du hämtar bilen.

Priserna varierar beroende på period, storlek och utrustning i bilen. En tumregel för husbilspriserna är att lägsäsong är i maj/juni och högsäsong från mitten av december till slutet av januari. Mellan dessa perioder varierar priserna mycket.

Tips: Beställ husbilen redan hemma i Sverige. Det är mycket populärt att hyra en husbil så det blir lätt utsålt.

 

 » Bilsemester i Europa
Avstånd och ungefärliga bensinpriser. Snabbguide »
 » Glöm inte att ta med...
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Ta med »
 » Vattenvägar
Från Sverige ut i Europa. Planera bilresan söderut »
 » Relaterade artiklar
Bila till Spanien i sommar
Hur långt är det? Vad kostar det och hur lång tid tar det? Det är dom vanligaste frågorna man ställer sig, och vi har svaren! På www.viamichelin.com så kan du se vad bensin och tullkostnaderna blir. Det är ca 300 mil till Spanien från södra Sverige, och det brukar ta ca 2-3 dygn att köra inklusive några småpauser l
Fråga Barnsemester - Åksjukt barn
Åksjukt barn Fråga: Min son som är 6 år blir åksjuk i bilen. Kan jag hjälpa honom, är han för liten för åksjuketabletter? Svar: Åksjuka är vanligast hos barn mellan 2 och 10 år, så har ni tur kan din pojke slippa besvären med tiden. Grundtipsen är att inte ge barn godis innan eller under bilturen, att inte
Tåg till Disneyland
Resa miljövänligt och barnvänligt En stor fördel med tåg är att barnen kan röra sig fritt, gå på toa när de vill och sova i din famn. Nackdelen är förstås att ni inte kommer hela vägen från ert hem, fram till Disneylands parkering, som man gör med egen bil. Men vi tyckte det var värt att undersöka, s&
Nöjesparker i Europa
Europa kryllar av populära nöjesparker med massor av karuseller och bergochdalbanor. Här listar vi de 20 största mest populära nöjesparkerna, men det finns massor fler. Port Aventura (Spanien) Parc Astérix (Frankrike) LEGOLAND (Tyskland) Disneyland Park (Paris, Frankrike) Europa Park (Rust, Tyskland) Walt Disney Studios Pa
Bilsemester i Danmark
I Danmark har man ungefär samma trafikregler som i Sverige. Skyltarna är också ungefär likadana men med andra färger (vit och röd). Många barnfamiljer väljer bilen när de ska på semester i Danmark. Vad kostar det att bila till Danmark? Förutom bensinkostnaden, tillkommer färjeavgifter och/eller broavgifter. Parkering I Danmark
Frankrike - Biarritz
Vi åkte till Biarritz med bil, två vuxna och tre barn. Biarritz ligger vid kusten i norra Frankrike. I bilen hade vi en liten bärbar DVD. När vi körde långa tråkiga sträckor fick barnen lov att spela datorspel och se filmer. Det var en bra hjälp, resan blev smidig när barnen var sysselsatta. Vi hade en DVD i bilen till våra tre barn. N
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Dalénium – Science Center » Med Barnsemesterkortet får du gå två personer, betala för en! Billigaste gra...
Kaatach » Med Barnsemesterkortet får du ett Kaatach pussel gratis!
Universeum » Med Barnsemesterkortet får du 2 dagar, men betalar bara för 1 dag!
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Weekend
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten! Weekend-tips »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se