Sommarvecka i fjällen
Annons
Reseberättelse:

Sommarvecka i fjällen

(Sverige, Härjedalen, Funäsdalen)

Hällmålningarna

Snö mitt i sommarn! Kul!

På väg upp till toppen

Tack Barnsemester för vinsten i er julkalender förra året!
Vi vann en veckas vistelse i Funäsdalen, Härjedalen.
En veckas boende i stuga, kanotsafari för en vuxen och ett barn, entré till Fjällmuseet, två t-shirtar, 2 valfria guldturer.
Perfekt för vår lilla familj passande nog just: en vuxen och ett barn!
Så jag och min 9-åriga son, Alexander, packade bilen och begav oss uppåt landet, men eftersom det lät lite väl häftigt med 70 mil på en gång, stannade vi till 2 nätter i Leksand på vägen upp. På vägen hem 2 nätter i Orsa.
På lördagen kom vi upp till Lullens stugby i Bruksvallarna där vår stuga var. En liten mysig stuga, ett sovrum med två våningssängar, kombinerat tv-rum och kök, och toalett med dusch.
På söndagen åkte vi in till Funäsdalen. Vi gick in på Fjällmuseet där även turistbyrån ligger. Vi fick en massa information av den trevliga personalen där, och fick välja ut varsin t-shirt och fick hjälp att välja ut passande guldturer. Sen gick vi en sväng inne på museet, intressant. Sen tog vi en fika på deras café.
På måndagen var det då dags för en guldtur. (Guldtur – utvalda, märkta turer beskrivna i faktablad med karta.)
Vi valde en tur som innehöll: Hällmålningar – 4-5000 år gamla. Turen gick också förbi en kanjon som kallas Eva-graven - där var det häftigt att gå. Det var snö där! Solsken och varmt, mygg och snö - märktes att vi inte var några vana friluftsmänniskor, eftersom vi blev så impade av snö mitt i sommaren….
Sen kom vi till en andra kanjon som kallades Fiskhålsgraven. Där stannade vi och fikade lite innan vi tog oss ner till bilen igen.
På väg tillbaks till stugan stannade vi till i Mittådalen – fikade och handlade souvenirer och vitlökskryddad renkorv.
På tisdagen var det dags för kanotsafari. Jag var inte det minsta lockad, men vad står man inte ut med för sitt barn? Alexander tyckte det skulle bli jättekul och han var helt säker på att jag skulle hamna i plurret…(det var jag också orolig för, ont i magen flera dagar i förväg…) Det var en guidad tur, tack och lov eftersom jag i stort sett aldrig suttit i en kanot förut. Vi fick lite instruktioner och flytvästar i alla fall, tack och lov.
Vi var 3 kanoter som gav oss ut på en tur på Ljusnan. Det gick över förväntan för oss två, lite ryckigt och lite kors och tvärs över ån men, men…vi höll ju oss i kanoten bägge två…
Ungefär halvvägs på turen stannade vi till på en sandstrand. Vi plockade torra grenar och kvistar och gjorde upp eld. Guiden, Jon, lagade till mat över elden – ris och viltwok och tsatsiki. Till efterrätt kaffe och äppelkaka. Smarrigt värre!
När vi sen packat oss in i kanoterna igen öppnade sig himlen och det började störtregna och åska! Kul, de andra var smarta nog (kanske av erfarenhet) och hade med sig regnjackor, men vi optimister litade tydligen på att solskenet skulle hålla i sig resten av dagen. Så vi paddlade på för glatta livet, fick gnugga vattnet ur ögonen för att kunna se emellanåt. Jag och Alexander blev lika genomblöta som vi skulle blivit om vi hade kantrat. Så när vi kom till stoppet var vi glada att vi stod på fast mark. In i bilen med handdukar under rumporna för att försöka skydda bilsätena… Hem till stugan, duschade varmt och på med goa, varma kläder, kröp upp i soffan tittade på tv.
På onsdagen var det fjällmarknad i Funäsdalen. Massor av fina grejer att handla, var i Fornminnesparken åt kolbullar och våfflor!
På torsdagen ännu en guldtur. Denna gång begav vi oss upp på Mittåkläppen, skulle vara kanonutsikt från toppen. På ett ställe kom vi ifrån märkningen vi skulle följa så vi gick en lång omväg, när vi väl hittade tillbaka till stigen, var vi bägge helt slut, så vi bestämde gemensamt att vi vänder och går ner. Vi var ju ändå ganska nära toppen, och jag med min höjdskräck var glad att vi vände.
Väl tillbaks i Djupdalsvallen där vi parkerat bilen, gick vi in och fikade den varmt rekommenderade våfflan. Det var gott!
På fredagen var det då dags för en sista promenad. Vi tänkte gå en guldtur vid Tevsjön, där skulle vara vackert och nån slags bassäng vid ett vattenfall man kunde ta ett dopp i om vädret tillät. Vi hann gå in en bit på rundan, och plötsligt blev vi attackerade av ilskna mygg i mängder! Eftersom vi redan var ganska uppätna innan, fick vi smått panik av mygganstormningen så vi tog det mogna beslutet att vi vänder och halvspringer till bilen. Så av den turen såg vi i alla fall en vacker sjö och ett gäng blodtörstiga mygg!
Vi bestämde oss för att åka och äta på Fjällbäcken, en restaurang i närheten av stugbyn.
Maten var kanongod och prisvärd, med kanonutsikt från verandan vi satt ute och åt på!
Vi hann bl.a. med en snabb biltur in i Norge, så nu har Alexander varit i Norge också, Alexander tog ett dopp i Funäsdalssjön, vi tittade på en meteoritkrater…
Sen började det bli dags att packa ihop och börja städa ur stugan lite före avfärden på lördagsförmiddagen.
Vädret var perfekt, med det lilla undantaget dagen då vi paddlade kanot – den enda eftermiddagen med regn - annars hade vi jättebra väder hela veckan.
Summa summarum – en lyckad resa, som vi inte fått idén till själva om det inte hade varit för vår julklappsvinst från Barnsemester - Tack än en gång.
Jaana & Alexander

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se