En gästriketur bortom myggornas paradis
Annons
Reseberättelse:

En gästriketur bortom myggornas paradis

(Sverige, Gästrikland, Gävle, Årsunda Viking, Järnvägsmuseet, Hemlingby Friluftsområde, Traktormuseum)

Rolig lekpark i centrala Gävle

Tillverkning av Torshammare i Årsunda

Att göra eld med flinta

För två år sedan gjorde vi en lyckad Gästriketur och därför tyckte vi att det var dags i år igen. Vi skulle ha "kickoff" till vänner i Gysinge, men det har varit myggens paradis nu i juli och därför avbokade vi stugan på Gysinge Värdshus. Väldigt synd, för det är väldigt fint i Gysinge vid forsarna, med den mysiga lekstugan med gammaldags handelsbod, att fika på Café Nyfiket (rekommenderas!) alldeles vid forsarna, äta gott på värdshuset och sova i de mysiga stugorna. Vi får återkomma när de tagit kål på myggorna!

Vi hyrde en stuga i mysiga Hillesjöstrand, norr om Gävle, med stranden nedanför tomten och med en rymlig stuga där även min far och hans fru kunde tillbringa ett dygn. Vi badade vid den mysiga stranden med rutschkana varje dag och fiskelyckan var tämligen god då jag lyckades få upp två abborrar under enda fisketuren!

Normalt väljer man att åka till Furuviksparken, men vi valde bort det i år. dels hade vi så många andra intressanta utflyktsmål, dels var vi besvikna på parken när vi var där förra gången.
Istället besökte vi Hemlingby friluftsområde, där vi gjorde banan "Inte nudda mark" över stockar och träbroar. Vi gick också en mysig runda i Storskogen, där vi följde ett spår med djur av trä och där skyltar informerade om de olika djuren. Vi var alldeles blåa på tunga och läppar efter den turen - skogen var nämligen full av bär!

Årsunda Viking var ett imponerande utflyktmål om man är intresserad av historia i allmänhet och vikingar i synnerhet. Här fick vi gjuta våra egna torshammare över öppen eld, vi fick se när de gjorde eld med flinta och hur de kokade kött under jorden med heta stenar. Vi prövade på olika vikingalekar, som att gå på styltor, gå hela familjen på långa skidor, slå ner varandra med sandsäckar och dragkamp. I smedjan fick vi en förevisning hur det gick till när smeden gjorde olika verktyg, brynjor och vapen. Dessutom fick vi prova på en svarv av enkelt snitt och även se en väv och olika djurfällor. Alla som visade oss runt var riktiga entusiaster som gladeligen guidade oss runt och berättade allt som de visste.
Att de har byggt upp en vikingaby just här, utanför Sandviken, är för att många fynd från vikingatiden har hittats i områden runt Gävle och Sandviken. Hit kommer vi tillbaka!

Järnvägsmuseet är ett måste när man är i krokarna. Ett av Sveriges bästa museum är otroligt fint uppbyggd med tågvagnar från förr och nu. Barnrummet med olika tåg lockar till sig barn i alla åldrar och här kan de vara länge.

I Hille har de också ett Traktormuseum väl värt ett besök. Om man är intresserad av gamla bilar och traktorer i alla fall. Här fanns det riktigt gamla, riktigt fina maskiner att titta på. Fritt inträde lämnas i mjölkkanna. På gården finns även får och inne i stugan bedriver man Rättvis Handel med fina saker från när och fjärran.

Mitt i Gävle Centrum finns det en stor fin lekpark som vi lekte i flera timmar - långt bättre än Furuvik och alldeles gratis!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se