Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Sala Silvergruva

(Sverige, Västmanland, Sala, Sala Silvergruva)

Skatten!

Skattjakt i gruvan

Skattjakt!

Vi hade turen att vinna biljetter till Sala Silver gruva och sista sommarhelgen gav vi oss iväg till Sala Silvergruva; mamma Åsa, pappa Ola, Adam 6 år, Elias 4 år och Jakob 11/2år. Eftersom vi vuxna har besökt Sala Silvergruva tidigare så hade vi letat fram höstkläderna eftersom vi vet att det är kallt nere i gruvan.

Vi hade gjort litet studier på hemsidan för att få en överblick av vad vi kunde göra mtp barnens åldrar samt att det är en del tider som skall pusslas ihop om man vill passa in flera olika turer. Vi var inställda på att få dela upp oss eftersom Jakob var för liten för att uppskatta gruvutflykter. Väl på plats får vi väldigt bra service samt hjälp och råd om vad som kan passa just vår familj. Det visar sig att det är inga problem att ta med en barnvagn på den längsta och djupaste turen (Ulrica Eleonora gruva 155 meters nivån). Istället var denna mest lämpad för barnvagnsburna i och med att man åker hiss ner, den tur vi hade titta på från början (Sofia Magdalena gruva 60 meters nivån) skulle innebära trappor ned till 60m. Vi var litet tveksamma till om vår 11/2 åring skulle ha tål mod för den 1,5h långa turen men enl personalen brukade det gå bra för de flesta så vi bestämde oss för att köra. Vi byltade på oss alla kläder och började vandringen. Den visade sig börja med ca 30 min guidning ”ovan mark” så det blev till att skala av sig alla varma kläder och sedan ta på dem igen när det var dags att åka ned i gruvan.

Våra två större killar fick var sin ficklampa och detta visade sig bli räddningen för vår 4-åring som kanske inte uppskattade guidningen speciellt mycket. Guiden var dock mycket duktig och tog stor hänsyn till våra barn, de fick alltid komma längst fram och titta på saker och hon berättade saker som var speciellt intressanta för barn. Det var stundtals en utmaning att hålla koll på två barn med spring i bena samt köra barnvagn, det var litet si och så med framkomligheten för en paraplyvagn samt belysningen men det gick med litet ”terrängkörande”. Vår minsting uppskattade inte turen, eller snarare att sitta i vagn i halvmörker i en timme, och även de två andra hann tröttna men höll ut ganska tappert. Men väl uppe på marknivå så pratade de lyriskt om ”grottbesöket” och den långa hissturen.

Stärkta av lunch fortsatte vi med nästa tur, Barnens gruväventyr. Här tog vi bara med våra två större killar – det var för många trappor involverade. Det hela började mycket lovande med att man fick ta kol och måla sig i ansiktet. Sedan fick man göra som gruvarbetarna brukade göra, knacka åt gruvfrun – spännande… Skattjakten inledning tangerade att vara litet barnslig för vår 6-åring (rek. ålder 4 – 7) och vår 4-åring tyckte att faktaberättande tog för mycket tid – här skulle letas skatt! Guiden var duktig och försökte få barnen med sig men alla var litet blyga.

Sedan kom det som blev det mest lyckade på denna utflykt, skattletning i det fria (med förälder)! Grabbarna var lyriska och det var jättefina miljöer uppbyggda på den stig som man gick. Litet äventyrsbana för att hitta ledtrådar. 4-åringen klarade inte riktigt ledtrådarna för det var bokstäver men det spelade ingen roll, det var superkul ändå. Letande slutade vid en ”gruv-verktygs-lekpark” och här hade de kunnat stanna och leka i flera timmar men för oss började det tyvärr dra ihop sig till hemfärd.

Det fanns mycket fina möjligheter att sitta ute och äta vid bord och det fanns också en fristående restaurang som vi åt på. Urvalet för vuxna var ganska klent och vi upplevde prisnivån ligga i ”den övre klassen”. Barnens mat (pannkakor) var dock helt klart hemlagade och portionerna väl tilltagna - mums. Litet tråkigt att sandlådan som fanns vid uteserveringen var precis bara en sandlåda, inte en leksak – kanske hade fått fötter under sommarsäsongen eller så var det så enkelt att man fick fråga i restaurangen vilket vi inte gjorde?

Barnen var trötta men mycket nöjda med besöket och även så vi föräldrar. Nästa gång vi kommer tillbaka tror jag dock att vi kommer att sats på just skattjakten samt lekparken. En mindre gruvtur ingår ju i skattjakten. För litet äldre barn som har mer tålamod så är utan tvekan den stora gruvturen en upplevelse.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.


© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se