Sala Silvergruva
Annons
Reseberättelse:

Sala Silvergruva

(Sverige, Västmanland, Sala, Sala Silvergruva, Gruvexcursion off-road (10-15 år))

Gruvmuseumet.

Under påsklovet fick vi nöjet att vara testfamilj i Sala Silvergruva. Vi fick gå en ny tur som heter Gruvexcursion off-road, en lite mer krävande tur för de mer äventyrliga. Lämpar sig bäst för barn i åldern 10-15år. Våra barn är 10 resp 12 år.  Vi fick en egen guide som heter Andreas, han var väldigt duktig. Han lyckades väcka nyfikenheten hos barnen med alla berättelser och frågor.

Innan turen fick vi ta på oss stövlar och låna ficklampor och hjälmar. Sen fick vi följa med in i ett rum där han berättade lite om
Silvergruvans historia, och så fick vi se silver som kom från gruvan! Andreas berättade också att gruvan hade sin storhetstid under Gustav Vasas tid och att den under 400 år var Sveriges största och viktigaste producent av silver. Gruvdriften lades ned 1962.


Sen började turen med att vi fick följa gruvdrängarnas väg ned till 60 meter via betongtrappor och spiraltrappor.  Efter en stunds promenad kom vi  fram till det mycket imponerande Christinaschaktet, uthugget på 1600-talet. Att allt är brutet med människors bara händer gör intrycket ännu mer imponerande. Sen fortsatte vi turen genom långa, mörka, vindlande gruvgångar fram till Gustav III´s schakt.  I gruvgångarna passade barnen även på att leta efter silver och hittade både silver och guld (kattguld). Lyste man på bergsväggarna kunde man se en och annan fladdermus som fortfarande inte hade vaknat ur vinterdvalan.

Efter två timmar så var det dags att åka upp till ljuset
igen och det fick vi göra med en hiss som var gammal, trång och skramlig.


Vissa sträckor fick vi vada i decimeterdjupt vatten så varma
stövlar och kläder rekommenderas!

Barnen och vi vuxna tyckte att turen var spännande, 2 timmar
gick fort. Efteråt kunde vi besöka gruvmuseet som ingår i entrén. Familjepris för denna tur 2 vuxna och 2 barn 800 kr.


Vill man äta eller fika efteråt så finns bla värdshuset i
närheten.  

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se