Testfamilj Knuthenborg Safaripark 2013
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj Knuthenborg Safaripark 2013

(Danmark , Lolland, Knuthenborg, Knuthenborg Safaripark)

Vilda kameler

Hästar som var väldigt närgågna

Tama kameler



ALLMÄNT

Undertecknad besökte Knuthenborg Safaripark den andra helgen i juli 2013, mitt under brinnande semestertider och med strålande vackert väder. Familjen består av föräldrar och två barn, åtta och tre år.

Resan påbörjades med färja över Öresund klockan 07.30 på fredagsmorgonen. Körtiden från Helsingör till safariparken var två timmar, med ett snabbt stopp för toalettbesök. Klockan 09.50 rullade vi upp mot safariparkens entre och stannade bilen i solskenet. 

Klockan 10.00 öppnade parken fyra kassor vilka man körde fram till med bil och lämnade entrebiljetterna. Man tilldelades en 28 sidig guide tryckt i fyrfärg och en karta över området.  Därefter påbörjade vi safariäventyret.

Parken var indelad i olika område efter lika många världsdelar. Världsdelarna som presenterades var Afrika, Amerika, Asien och Australienplus hela världen. Mellan dessa områden fanns parkområden. I de flesta områdena var det fritt fram att gå ur bilen och ströva omkring bland de olika djuren. I några områden var det förbjudet att lämna bilen. I Tigerskogen och Vargskogen var vi tvungna att passera dubbla stängsel och se till att ha fönster stängda och bakdörrarna barnsäkrade. I apskogen lämnade vi bilen på parkeringsplatsen och åkte plexiglasklädda traktorvagnar.

Förutom alla djur fanns det stora leklandet och vattenlekplatsen Småland. Detta låg placerat i anknytning till kiosk och snabbmatsrestaurang. På ett flertal platser runt om i parken fanns kiosker och fräscha toaletter.

 

VÅRT BESÖK

När vi rullade in i parken kom vi in i världsdelen Afrika. Bilen parkerades intill vägkanten och hela familjen lämnade bilen och gick fram till åsnor och getter. Till barnens stora glädje var åsnorna vana vid människor och fordon och ställde gärna upp på foto och klapp. Getterna ställde också upp på foto men lite mer motvilligt då det fanns killingar som de hade fullt upp med att hålla reda på. Vår dotter hittade en favoritåsna som hon blev kompis med och gick omkring med. 

När detta var färdigt fortsatte färden till savannen, vilket var en del av djurparken där människor fick stanna i sina fordon. På savannen fanns zebror, giraffer, antiloper, strutsar, noshörningar, gnuer, getter och oxar. Dessa djur spatserade runt i sitt eget tempo och struntade fullständigt i om det körde runt bilar. Med lite timing var det inga problem att komma riktigt nära dessa djur och få höra deras ljud eller ta ett bra fotografi.

Tigerskogen lockade vår treåring och färden gick dit. Stor oro att det skulle vara kö för att komma in men vi körde rakt in i skogen utan tillstymmelse av kö så långt ögat kunde nå. Inne i tigerskogen skulle det finnas fyra tigrar. Vi körde ett varv och fick syn på två vilande tigrar långt från vägen, långt inne i skogen och en som låg och vilade sig på en stubbe mitt i skogen. Fotografi togs och vi var nöjda med att få se dessa slöfockar till tigrar. Pappan i familjen sa att det säkert var så att de vilade sig på förmiddagarna och att det var så som tigrar roade sig på dagarna.

Då det kurrade i kaffetarmen på mamman körde vi till apskogen där vi tänkte inmundiga delar av vår medhavda matsäck. I anknytning till apskogen fanns kiosk för de som inte hade med sig egen mat. När vi satt och fikade, med utsikt över savannen, kom tre strutsar på andra sidan stängslet och kollade in vad vi gjorde. Efter en liten stund kom även en giraff gående mot oss men den vågade sig inte riktigt ända fram. Barnen var uppspelta över besökarna och kunde knappt koncentrera sig på fikan vilket gjorde att vi föräldrar fick fika i någorlunda lugn och ro.

Efter fikan gick vi till apskogen och hoppade på en av de plexiglasförsedda traktorvagnarna som körde in i apornas skog. Vi fick alla en liten skopa apmat vilken skulle stoppas i små hål för att aporna skulle komma åt. Aporna hade full koll på vad som gällde och skuttade runt som galningar på vagnarna. Detta var väldigt uppskattat av barnen. Aporna var roliga att titta på då de gav hemoroider en ny dimension. I apskogen fanns många apungar som var väldigt söta och roliga att titta på.

I anknytning till apskogen fanns ett hägn för lemurer och någon sorts jak. Lemurerna och jaken hade samma tempo som tigrarna vilket inte imponerade på barnen. 

Färden gick vidare till Fasanskogen och fågelparadiset. I fasanskogen fanns kängurur vilka var lite mer aktiva än tigrarna och studsade runt lite efter behag. En hade en bebiskänguru i pungen vilket gladde dottern.  Fågelparadiset innehöll flera vackra fåglar men i jämförelse med alla andra mäktiga djur i parken så intresserade fåglarna våra barn ungefär lika mycket som brysselkol i jämförelse med tomten.

Familjen började bli hungrig varvid färden gick mot Småland där vi hade för avsikt att äta en större del av vår matsäck. På väg dit passerade vi genom Nordamerika vilket var ett område där människor inte fick lämna bilen. I detta område fanns bisonoxar och älg. Bisonoxen imponerade med sin storlek och skrämde vettet av mamman i bilen.

Intill lekplatsen och vattenlekplatsen Småland fanns en stor parkeringsplats. För att komma in till lekplatsen var man tvungen att passera souvenirbutiken. Lekplatsen var stor och det fanns något för alla åldrar. Den medhavda lunchen åts hastigt av barnen som efter det bytte om till badkläder och lekte glatt på både lekparken och vattenlekplatsen. Vi föräldrar åt i lugn och ro och solade på bänkarna som fanns på flera platser på lekplatsen. För de som inte hade med sig matsäck fanns både kiosker och någon form av restaurang.

Barnen lekte en stund innan vi åkte vidare till Vargskogen. Vi lyckades pricka tiden då vargarna skulle matas vilket var kl. 14.45. Detta gjorde att alla vargar sprang och fjantade runt där maten lämnades och var inte ute i skogen där vi körde med bilen. Med andra ord så såg vi vargarna men på lite avstånd…

Barnen fick välja vart vi skulle åka och valde då ett återbesök i apskogen. Glass inhandlades och förtärdes. Därefter togs en ny tur i apskogen men samma procedur, apmat, traktor, studsande apor, glada barn osv.

Turen gick vidare, efter några spontanstopp ute bland oxar och bufflar i asiendelen, till tigerskogen. Mamman önskade en ny runda då hon hoppades att tigrarna skulle vara lite mer aktiva. Vi lyckades återigen pricka in ett besök utan kö och åkte rakt in i tigerskogen. Mamman hade rätt och tigrarna var betydligt piggare. Två tigrar var ute och gick precis intill vägen och följde med bilen en lång sträcka. Alla deltagare i bilen satt med gapanade munnar och beundrade dessa mäktiga djur som rörde sig några meter från bilen. Vi stannade och satt och tittade på tigrarna en liten stund. Eftersom det inte var så många besökare kände vi ingen stress att köra vidare då det inte var någon bilkö bakom oss. När vi observerat tigrarna en liten stund och fotografi tagits körde vi mot grindarna. Vi passerade tigern som låg och latade sig på stubben och fick syn på den fjärde tigern som slöade ganska nära utpasseringen.

Tiden sprang iväg och vi hade under dagen sett kameler, men på långt avstånd. Vi bestämde oss för att leta upp dem och hittade ganska snabbt de vilda kamelerna. De låg placerade under några träd i en stor flock. Vi lämnade bilen och tänkte klappa djuren men blev varse om att vilda kameler inte var klappbara. Vi tittade på dem på några meters avstånd och alla var nöjda.

På väg ut från parken passerade vi Bandholmsmarken där Shetlandsponys, tama kameler, kossor och lamor hade sin hemvist. Hästarna var så tama och vana vid mäniskor att de parkerat sig mitt på vägen så att bilar hade stora problem att passera. En häst var så närgången att den stoppade in sitt huvud i bilen och började gnaga på dörrlåsknappen. Pappan hade stora bekymmer med hur han skulle få hästen att sluta tugga på inventarierna. Lyckligtvis slutade hästen efter lite knuff på pannan och ställde sig två millimeter från bilen och glodde lite surt på pappan. Hela familjen lämnade bilen för att kunna klappa hästarna.

När pappan listat ut att åkern bredvid vägen var körbar hoppade hela familjen hastigt in i bilen och terrängkörning gjorde att hästarna lämnades bakom bilen. Istället uppenbarade sig fyra vilande kameler under ett träd och bilen parkerades i vägkanten. Lyckligtvis utan hästar i närheten med väl fungerande låsknapp.

Både dotter och son pussade och klappade kamelerna som var helt obekymrade av vår närvaro. Dottern blev bekymrad över den stora insekt som satt på kamelens rygg och bet så gott den kunde. Med lite gräs viftade hon  bort denna insekt.

I närheten stod en hel flock lamor som Inte ville bli klappade. Kom vi för nära spottade och fräste lamorna och visst säkerhetsavstånd intogs. Detta var de sista djur vi tittade på i parken och vi körde glada därifrån genom utfarten som låg i det nordvästra hörnet av parken.

Då vi hade valt att fortsätta helgen med övernattning i Köpenhamn hade vi inte lika långt att köra som vi gjort på morgonen. Barnen satt nöjda i baksätet och lyckades på något underligt sätt att vara vakna hela resan.

Barnen tyckte att hela besöket i parken var roligt men speciellt traktorturen i apskogen. Barnen uppskattade möjligheten att klappa de olika djuren.

 

SAMMANFATTNING

Knuthenborg Safaripark presenterade en mängd olika exotiska djur i en helt fantastisk natur. Personalen som fanns i periferin utstrålade att de var nöjda med sin arbetsuppgift vilket gjorde att hela parken andades harmoni mellan djur, personal och besökare.

Vi besökare fick möjlighet att komma nära inpå alla dessa djur och i de flesta fall få en känsla av hur dessa djur har det i det vilda. Avsaknaden av små burar och trånga hägn gjorde att man kände sig som en del av djurens miljö.

Parkens känsla för att besökarna främst består av barnfamiljer tydliggjordes av vattenleklandet och lekplatsen Småland. När vi föräldrar behövde lite återhämtning i form av fika och sol sprang barnen runt som kalvar på grönbete bland de olika lekanordningarna i Småland. Glöm inte kläder för vattenlek eller ombyte.

Då pappan är allergisk mot pälsdjur kände han av allergin efter besöket. Kan rekommendera att ta allergimedicin innan för att dämpa eventuella allergisymptom. 


Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se