Annons
Reseberättelse:

Testfamilj - Dalslands aktiviteter

(Sverige, Dalsland, Dals-Långed, Dalslands Aktiviteter)

Klättrar av sig lite i Trollskogen

Matar älgen Älliot

Balanserar på Djungelbanan

Vi hade förmånen att bli utvalda som testfamilj och få testa Dalslands aktiviteter. Vi är en familj med en mamma, en pappa och två tjejer på 4,5 och nästan 6 år.


Efter många mil i bilen var nog inte tjejerna på allra bästa humör och även om vägbeskrivningen nog var bra så tvivlade mamman och pappan flera gånger på om vi var på väg åt rätt håll. Men jodå och helt plötsligt uppenbara sig skylten där vi skulle svänga av. Först trodde vi nog att vi hade kommit fel för det var mycket större än vad vi hade tänkt oss, eller egentligen vet jag inte vad vi hade tänkt oss.Efter många varma svettiga timmar i bilen var det skönt att komma in i ett stort svalt besökscentrum. Barnen med mycket skutt i benen tyckte det var spännande att titta på fiskarna i det stora akvariet, även om stora gäddan var lite läskig. Det var sedan populärt att testa vad man kunde om fiskarna och höra hur fiskarna lät under vattnet.På en liten grusig väg begav vi oss sedan till kåtan vi skulle övernatta i, parkerade och begav oss sista biten till fots. Däruppe på udden väntade sedan en stor matkåta, två sovkåtor, en grillplats, en badtunna och en underbar utsikt. Sedan något barnen tittade på med fasa, utedasset, två små tjejer som var livrädda att de skulle trilla i, med löften om att vi skulle hålla i dem ordentligt så vågade de sig ändå dit så småningom.


Hade vi tänkt oss för hade vi inte satt barnen i båten på en gång utan låtit dem upptäcka udden, men nu låg ju båten där och barnen hade sett fram emot att få åka lite båt. Åka lite blev det ja, för efter 10 minuter hade de inte längre ro att sitta stilla. Istället på med badkläder så fick de plaska runt i vattnet vid klipporna. Riktigt rofyllt att ligga där och titta på molnen som rörde sig, höra hur fiskarna slog i vattnet och känna lukten av skog.


Runt 18-snåret återvände guiden med vår middag som vi så generöst blivit bjudna på av restaurangen, en middag vi själva skulle grilla. Stora menyn där man kunde välja kött eller fisk, vi hade valt kött. Har väl egentligen ingen god erfarenhet av turistställen och mat och med sparsmakade beskrivningen så hade vi inga stora förväntningar. Men oj vad vi blev överraskade när vi öppnade lådan. Färsk baguett, mör fin entrecote, smakrik fransk potatisssallad, grönsallad och sås. Sittandes vid bordet längst ute på udden intog vi nog den godaste mat jag ätit på länge, maten på barnens tallrikar försvann i en ryslig fart också.

När solen sedan började sänka sig så var det dags att gå och sova i lappkåtan. Lillasyster var först lite tveksam och fundersam kring renfällarna och mamman var tveksam till att indirekt ligga direkt på marken. Första sövningsförsöket gick sådär. Kanske mycket på grund av att det plötsligt dök upp både finnar och tyskar ute på udden. Nåja barnen fick ur lite mer spring i benen och lekte troll i skogen, klättrade i träd och busade runt en stund till. När vi sedan återvände till kåtan somnade de fort och sov väldigt gott hela natten. Så gott att pappan hann ut och tända en liten brasa och få njuta alldeles själv av lugnet och soluppgången. Måste säga att jag nog sov bekvämare i kåtan än jag gjort på flera av de hotell vi passerat under sommaren.


Frukosten som var rikligt tilltagen (yoghurt, ägg, smörgås, pålägg, kaffe, juice, te mm) intogs även den vid bordet på udden.


Sedan följde ett par lata timmar med plask och bad vid klipporna, lek i "skogen". Ren och skär avkoppling och frid innan det var dags att få klappa på lite älgar.

En väldigt varm dag och älgarna var svårflörtade, men till slut så offrade sig Älliot på oss. Barnen fick mata honom med löv och även klappa lite på honom. Väldigt fascinerade över hans långa ögongfransar och ludna horn. Fascinerande att få komma dessa stor djur så nära.

Med en hel del skutt kvar i benen och ett par timmars bilresa som väntade, lät vi barnen klättra av sig lite på det som nog är "djungelbanan". Gissningsvis i behov av lite upprustning men den räckte ändå mer än väl för tjejernas behov.


Hade vi haft mer tid på oss hade vi gärna stannat en natt till och låtit tjejerna fått rida lite ponnyhästar och testat någon av alla de andra aktiviteterna som fanns. Men samtidigt hade det då inte blivit den avkopplande och energipåfyllande utflykt som vi såväl behövde. En övernattning utan mygg måste tilläggas, jag vet inte om det brukar vara så men det var skönt att slippa detta, särskilt som kåtan är öppen i taket.


Vi ser dock fram emot att få åka tillbaka hit framöver och då kanske testa på något annat, för det finns så mycket mer än vad vi testade och hann se. Så beroende på vem som åker och vad man har för avsikt med resan tror jag det mesta kan hittas här.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.


© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se