Platsen där det mesta inom experiment finns
Annons
Reseberättelse:

Platsen där det mesta inom experiment finns

(Sverige, Södertälje, Tom Tits Experiment)

När vi kommer till Tom Tits på förmiddagen börjar vi med mörker rummet som egentligen består av flera rum. Där finns många intressanta experiment. Vi får se hur skuggor fungerar, vi testar på att göra stora såpbubblor, de största är en stor som man drar en "runt sig själv med en rock ring". Vi tar kort med värmekameran som sedan frivilligt laddas upp på facebook.
Man får även se hur ljuset bryter i olika vinklar på glas. Och så finns det ett spegelrum.
Utanför mörkerrummet finns en stor ring som heter "Rökringen" där man tillsammans trycker samtidigt och luften kommer ända upp till taket, syns på remsor som hänger längst upp.
Vi går vidare och får lära oss hur lång världens längsta människa var (272cm) och det är uppmätt så vi ser det i naturlig storlek.
Vi ser hur vågor fungerar, testar kulbanor och en massa magnetinstrument. Vi testar på att "lyfta" 100kg med stora hävstången och lär oss hur en centrifug funkar. Vi lär oss även hur en hel del vanliga verktyg funkar, t.ex. borr, kaksprits och vitlökspress.
Det finns en Jo-jo i jätte format som verkligen får alla även de små att förstå hur den funkar. Det finns även en hel del annat knep och knåp och klurigheter.
Utomhus får man testa på jordbävning och sparkcyklar som är "felvända" och extremt svåra att styra. Det finns en vickande bro och extremt mycket vatten experiment. T.ex. testa pumpa vatten i en toalett och förstå funktionen: spola i toa.
Det finns underjordiska gångar och en labyrint. Man kan testa gå på lina (i markhöjd) och man kan testa vind, storm och orkan ända upp till 32m/s.
Ett bra tips är att ha med ombyte eftersom det är mycket vatten experiment.
Väskor, matsäck, barnvagn m.m. som man inte vill släpa på hela dagen kan man lämna i Pelarsalen där man även med fördel kan äta sin egna medhavda lunch.
Vull man låsa in sina saker gör man det utanför Pelarsalen, skåpen kostar 5kr. Inne i Pelarsalen kan man även testa på klätterväggen där det även är ett slags memory med ljud och ljus.
Det finns restauranger och cafeer om man inte har med sig egen lunch. Det finns även en butik där man kan köpa diverse klurigheter.
Längre upp i byggnaden finns det mängder av synville experiment, hela periodsystemet, finn fem fel m.m.
Vi testade ro mot varandra i roddmaskiner och såg hur kroppen är uppbyggd. Vad som finns inuti kroppen, vad som skiljer man från kvinna och hur hjärnan ser ut.
Det går en rutschbana från översta till nedersta våningen, där man måste åka en och en på en speciell matta som hämtas på våning ett. Längst upp fanns även för tillfället ett tillfälligt musik rum där man går i en bana och gör video och musik experiment. Man kan göra en egen låt som man sedan kan få skickad till sin e-post adress.

Ett besök på Tom Tits är absolut värt ett priset. Barn och vuxna i alla åldrar har roligt där förutom de allra minsta. Vår knappt två-årige son hade inte något nöje av besöket. Jag skulle säga att från ca 5-6 år är det en dröm fylld av experiment. Våra barn är 10, 8, 8 och (snart) 2. Vi åker gärna till Tom Tits på nytt och experimenterar vidare. Det är nästan för kort tid att bara vara en dag, lite beroende på hur intresserade barnen är förstås, våra skulle absolut ha kunnat gå en dag till! 




Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se