Testfamilj på Astrid Lindgrens Värld
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Astrid Lindgrens Värld

(Sverige, Vimmerby, Astrid Lindgrens Värld)

Kakaffären... Mmmmm...

Kul lek hos A. Larsson

Guldpengar!!!

En av sommarens varmaste dagar, och dagen innan vår sons födelsedag, åkte vi till ALV för femte året i rad! Anledningen till att vi återkommer till denna underbara plats är för att barnen har så roligt där och alla i familjen uppskattar både igenkänningsfaktorn och upptäckarglädjen som ALV erbjuder!

Detta året var det vår treåriga tjej som, trots att hon varit med förr, såg Pippi som för första gången! Hon satt som ett ljus på föreställningarna och var med på noterna, skrattade och applåderade!

Vi stressade inte i morgontrafiken, utan kom fram en timme efter öppning. Detta har aldrig hänt innan, så nu märkte vi att parkering långt ifrån entrén gav skugga på eftermiddagen (=svalare bil!). Väl inne i parken ville barnen i vanlig ordning gå en runda i den lilla lilla staden (där favoriten är att kika in i godisbutiken) innan stegen styrdes mot Pippis hus. Vi kom precis lagom för att vara med Pippi och Co. en stund innan föreställningen där Kling och Klang vill få Pippi till barnhemmet! Innan barnen fick rusa runt så stod vi en stund i kö för att ta det traditionsenliga kortet med barnen ridandes på Lilla Gubben! Det är fantastiskt att se barnen halvt kasta sig över Pippi och ta över hennes hus! Vår son, som inte är blyg av sig, hojtade ner från balkongen att han minsann fyller 6 år, varpå Pippi & Co. stämde upp i körsång och sjöng "Ja, må han leva"! Underbart! När vi sedan sett Pippi segla iväg på Hoppetossa så gick vi vidare mot Bullerbyn. På väg dit så tog barnen en tur på en av de två flottarna som man kan dra sig över en minisjö med. Detta år var det inget barn som trampade ner i vattnet med skor på! Vår lilla tjej är galen i Bullerbyn, och hon var helnöjd med att kunna leka i de tre små husen, även om inte Bullerbybarnen finns där! Men det är klart roligast där karaktärerna är...

Vi vandrade vidare mot Mattisborgen och på vägen hoppade barnen in i Rasmus hölada! Man får räkna med många stop på vägen dit man ska!

Mattisborgen är spännande och mystisk och mycket uppskattad av barnen. Det kan vara lite läskigt att trängas i de branta trapporna när där är mycket folk, och att hamna nere i de mörka källarrummen, men vågar Ronja så vågar vi! Detta år valde vi att inte titta på föreställningen, utan vi nöjde oss med att utforska borgen på egen hand. Vi har sett föreställningen innan och den är fantastiskt bra, fast lite skrämmande för de yngsta. Detta år var det helt enkelt för varmt att sitta och vänta 45 minuter innan för att få plats. Det är en plåga för både föräldrar och barn i stekande värme och det är otroligt svårt att få plats om man kommer sent! Mattisskogen var denna dag en tacksam tillflykt undan värmen och barnen tycker det är spännande att utforska skogen och leta efter rumpnissar och andra magiska väsen! Fantasin sätter inga gränser...

Nu började det bli dags för lunch och om barnen får bestämma så blir det "pangkaksbuffé"! Sagt och gjort; fem i familjen fick tag i två små bord bland getingar och andra pannkakssugna gäster! Hutlöst dyrt, men gott... Vatten ingår i priset (70:- för vuxen). Det var bara vår äldsta tjej som åt någorlunda mättande! Efter att ha lyssnat till tonerna som spelas i Madicken, när Alva blir uppbjuden av sotaren på bal (spelas om och om vid Pannkakshuset till barnens förtjusning) så passade det ju bra att vi efter maten hamnade vid Lilla Scenen där denna föreställning med Madicken just gick. Väldigt trevligt! Skådespelarna är fantastiskt duktiga!

Vidare mot Nils Karlsson Pysslings tillhåll så provades det de traditionella figurväggarna med hål för barnens huvud! Och på något vis är det alltid lika kul med gunghästarna på lekplatsen, så självklart provades dessa också innan vi nådde fram till huset där man känner sig som en pyssling! Självklart lastades alla tre barn upp på både gigantiska utemöbler och superstora toaletter för fotografering innan de fick gå lös i huset! Pappa slog i huvudet hårt på väg ut ur råtthålet under sängen, så varning till vuxna upptäckare!

Nu ville vi ha glass och den brukar vi köpa uppe i Törnrosdalen. Där brukar vara jättetrevlig allsång och spex där, och det har blivit en favoritpunkt på schemat. Tyvärr hade vi missat att Törnrosdalen hade stängt denna säsong så vi blev lite besvikna (speciellt pappa och äldsta dottern), men det fick bli glass vid Stubben istället! Efter en välbehövlig isglass lekte barnen i husen på Lilla Bråkmakargatan. Som vanligt var det otroligt jobbigt att hålla koll på tre vilda barn som kvickt tar sig från ena huset till det andra, och när alla sedan fastnat i kakaffären, så är det näst intill omöjligt att få ut dem! Men det är jätteroligt att höra hur alla dessa barn, som inte känner varandra, lyckas få till en härlig lek inne i A. Larssons kakaffär! Där bakas, köps, säljs och äts kakor som bara den!

När vi väl fångat in alla barn var Madickens föreställning på Junibacken nästan slut, men det var ju roligt att få leka lite där ändå innan vi styrde stegen mot Katthult! Den sista föreställningen för dagen blev väldigt publikfattig av någon anledning. Emil gjorde sitt bästa för att tälja till sin hundrade trägubbe genom att sätta råttfällan vid Anrons stol och hälla paltsmet över honom! Skådespelarna bjuder verkligen på sig själva! Emil klättrade upp på taket i föreställningen och sen glömde de nog stänga takluckan och ställa undan stegen, för när föreställningen var slut så klättrade ett barn upp där. Det blev lite oroligt, men ordningen återställdes snabbt! Min son är dock fortfarande lite tjurig för att inte han fick lov att klättra upp där...

Efter detta var det dags att åka lite rutschkana vid Karlssons tak. På kvällen är kanorna inte lika varma, så detta år brände sig inget av våra barn! Tyvärr fick vi bara en skymt av Karlsson tidigare under dagen, när han glatt hojtande kom cyklande genom parken. Han är en fantastiskt busig karaktär som håller låda och spexar med allt och alla! Hysteriskt rolig!

Ett sista åk innan vi tog vägen mot Bråkmakargatan och affärerna. Alla handlar på vägen ut och alla barn är trötta och gnälliga och denna dag var inget undantag. Att man aldrig lär sig... Tur att jag visste vad som skulle köpas - barnen får alltid vars ett guldmynt varje gång vi är där! Men det blev klart lite annat också! Och självklart kikade vi in till Lotta och tog genvägen genom staketet in till tant Berg! Vår lilla tjej var lyrisk! Så ett sista toalettbesök innan vi gick mot vår bil i skuggan!

Vi hade en fantastisk dag! Alla älskar vi Astrid Lindgrens Värld! Detta år valde vi att inte ha med mat och vagn, för att lättare kunna springa med barnen. Våra barn är väldigt aktiva och det är då skönt att ha händer och fötter fria! Nackdelen är att vi då måste köpa mat, som inne i parken kostar ganska mycket. Vill man annars grilla, så finns där finfina grillplatser med kol och tändvätska på plats! Man får också tänka på att man omöjligt hinner med allt på en dag. Barnen går sällan raka spåret, utan hittar nya saker på vägen. Ska man hinna mer så rekommenderar vi två dagar med övernattning i stugbyn. Det var jättebra att kunna dela upp föreställningarna mellan dagarna! Men vi är helnöjda med vår dag och åker troligtvis nästa år igen! Det är helheten som är det bästa, och att se glädjen i sina barns ögon när de får en kram av självaste Pippi Långstrump!

Ett tips till: barn går in gratis på sin födelsedag! Ta med pass etc. och säg ifrån i biljettluckan!

Och ja, barnen somnade på vägen hem...

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se