Ett måste för småbarnsfamiljer!
Annons
Reseberättelse:

Ett måste för småbarnsfamiljer!

(Sverige, Vimmerby, Astrid Lindgrens Värld)

Lillan städar i bullerbyn

Stor som en pyssling

Spanar in Världens starkaste tjej

Oj vad jag hade längtat efter den här resan! Senast jag var på ALV var för 20 år sedan, jag var 9 år och jag tycktre att det var fantastiskt. Det händer ju lätt att man romatiserar barndomsminnen och när man sedan upplever dem som vuxen försvinner magin. Men inte nu, magin fanns kvar det var till och med bättre än jag mindes det (kan ju bero på att saker tillkommit/ändrats på 20 år).

På resan åkte jag (mamma, 29år) min man (pappa, 35år) och våra tre barn (två pojkar 3 och 7 år och en flicka på 1år). 7 åringen har inte vart så intresserad av Astrid Lindgrens sagor förrän nyligen när han börjat upptäcka främst Pippi och Emil men även lite Saltkråkan, små syskonen gillar Pippi.

Viktigt tips!!

Mitt första och viktigaste tips till alla som ska åka till ALV är att ladda ner appen. Kanonbra karta där man lätt kan navigera sig mellan de olika miljöerna samt lokalisera matställen, toaletter, butiker mm. Här hittar man också tidpunkterna för alla pjäser och andra uppträdanden.

Vi var i parken i tre dagar vilket innebar att vi inte behövde stressa runt. Första dagen planerade vi inget alls vi gick bara runt och lekte i de underbara miljöerna och tittade på de pjäser som vi ramlade över. Det första vi såg var "Fröken Pruselius allsång", 1 åringen älskar sång och musik så det föll henne i smaken och även jag tyckte att det var mycket underhållande (delvis för att Kling föll av scenen, något som helt klart inte var planerat men blev ett mycket komiskt inslag) det ända negativa jag kan säga om det är att ljudnivån var på tok för hög.

1-åringens upplevelse

Lillan älskade helt klart att leka i alla de små hus som finns på ALV. I bullerbyn, junibacken, på bråkmakargatan och hos Kajsa Kavat kunde kon känna sig alldeles lagom stor i de små välbyggda husen. Vad gäller teatrarna älskade hon sångerna, det fanns inslag av sång/musik i alla teatrar vi såg och det gillade hon verkligen. När hon behövde sova var det bara att spänna fast henne i vagnen och rulla runt lite på de små vägarna så somnade hon ganska kvickt.

3-åringens upplevelse

Den här piratälskande killen hittade snabbt sitt favorit ställe, nedanför villa villerkulla finns en sjörövargrotta. Dag 2 och 3 tog vi med ficklampa så att han kunde se ännu bättre där inne och ackumulerad tid spenderade han säkert minst 30min per dag i den grottan och hade han fått välja helt fritt kunde det nog ha blivit längre. I övrigt gillade han också de små husen, specifikt gillade han skolan och affären i junibacken. Att vara liten som en pyssling hemma hos "Bertil" tyckte han också var väldigt festligt. Vad gäller teatrarna så var han inte så imponerad delvis gillar han inte att sitta still (det är en bra idé att hitta en plats ca 10-15min innan en teater börjar kommer man för sent kan det vara fullsatt men "läktarna" var dock bra planerade så det finns gott om bra platser och har man tur kan man smyga in på en plats precis innan start). Sedan tyckte han också ofta att ljudet var för högt ifall vi satt för nära. 

7-åringens upplevelse

Det fanns massor av roliga saker för min stora kille att pyssla med. De små husen tröttnade han på ganska fort även om han tyckte att de var fina och gärna tittade in i alla hus en gång. Det fanns en lång "inte nudda marken bana", en labyrint, flottar som man kunde dra sig över ett litet vatten på, mattisskogen, karlssons tak med massa rutchkanor m.m. där han kunde klättra, springa och leka. I "saltkråkan" kan man åka ett litet sagotåg (vi höll på att missa detta, hittade bara dit av en slump på den tredje dagen), jag och min man tyckte att "dockorna" var lite creepy och småttingarna tyckte att det var lite mörkt men 7 åringen tyckte att det var kanon så han åkte den tre gånger (det var turligt nog nästan ingen kö). Han tyckte bra om alla teatrar men uppskattade dem mest om vi fick platser nära scenen. 

Maten

Vi provade både att ha med mat vilket var helt perfekt eftersom det finns massor av mysiga picknikbord (dock med lite låga tak över sig så akta huvudet, aj!) och att köpa mat. Jag måste säga att jag blev väldigt glad över att det serveras så pass bra mat på restaurangerna i parken, det är superkul att de verkar satsa på mycket lokala leverantörer och typisk småländsk mat. 

Vi provade pankakor och de såg ut precis som hemmagjorda pannkakor och smakade också riktigt bra. Vi åt också räksallad på Saltkråkan med handskalade räkor och det var verkligen kanongott. Prismässigt var maten inte alls dyr utan kostade som en vanlig lunch bör kosta. 

Det finns flera olika restauranger/kiosker med olika typer av mat så jag tror att man kan hitta något som passar de flesta och vill man spana in utbudet i förväg är det bara att kolla i appen.

Helheten

För att summera så hade vi tre härliga dagar (om man bortser från vädret på dag två när det öste ner regn och åskade). Min man som inte har samma barndomsrelation till Astrids alla karaktärer som jag har var även han nöjd med besöket, han gillade teatrarna och uppskattade hur kul barnen hade. Barnen var alla tre nöjda och kanske nöjdast av alla är jag det kändes så skönt att ALV var allt jag mindes och mer.

Verkligen ett måste för småbarnsfamiljer!

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se